<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

Marti, raportul de convergenta pentru 2016 publicat de Comisia Europeana arata ca Romania nu indeplineste doua din cele cinci criterii necesare pentru adoptarea euro, primul fiind compatibilitatea legislatiei nationale cu tratatul de functionare a Uniunii Europene.

Acest criteriu nu este stabilit prin Tratatul de la Maastricht, dar este urmarit de Comisia Europeana, care il considera extrem de important.

"In acest sens, se considera ca Romania nu indeplineste acest criteriu de aderare. Este necesara o mai mare independenta a Bancii Nationale a Romaniei in raport cu autoritatile statului, guvern in sens larg - toate autoritatile statului - si o mai pronuntata independenta financiara – un mai mare control asupra modului in care Banca Nationala isi plateste impozitul pe venit catre stat, practic nu ar mai trebui platit lunar, ci la sfarsit de an, cand se stabilesc in mod cert veniturile anuale ale Bancii Nationale", a afirmat Olteanu, intr-un interviu acordat Realitatea TV.

BNR plateste statului un impozit special de 80%, BCE a recomandat plata unui de 16%

BNR plateste statului un impozit special, de 80% din profitul anual. In urma cu doi ani, Banca Centrala Europeana (BCE) a recomandat autoritatilor romane aplicarea cotei standard de impozit pe profit, de 16%, in locul impozitului special de 80%.

BCE a recomandat si acordarea catre BNR a dreptului de a-si stabili norme contabilecare sa nu fie conditionate de aprobarea Ministerului Finantelor.