Joi, 09 Iunie 2016 - 06:15 AM Aleg.RO: Calin Tatomir - fost sef al Compaq si Microsoft, Cristian Calinescu si Cezar Golumbeanu - actionari la firme IT&C cunoscute pentru afacerile cu statul, retinuti de DIICOT pentru evaziune fiscala de 12

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Adrian Seceleanu 08 .06.2016

Calin Tatomir - unul dintre cei mai cunoscuti manageri din industria locala de IT, care a fost director de vanzari al Compaq (actualul HP) cand compania americana a castigat contractul de informatizare al Casei de Sanatate (CNAS) si CEO al subsidiarei locale a Microsoft (in perioada 2008-2010) dar detinea si propriul sau business - o firma de consultanta, a fost retinut ieri pentru 24 de ore de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala  (DIICOT) si urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile alaturi de alti inculpati intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani.

DIICOT nu a comunicat numele companiilor care ar fi fost implicate in infractiunile de spalare de bani si evaziune fiscala, mentionand doar ca acestea ar fi avut loc in perioada 2007-2014.

Businessul detinut de Calin Tatomir - compania de consultanta CCT SRL, care isi desfasoara activitatea sub sloganul ?Noi stim cum? - a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 4 milioane de lei, in scadere cu 38% fata de anul anterior. Firma de consultanta a realizat un profit net de aproape un milion de lei anul trecut, o crestere de 3% fata de 2014. Tatomir i-a cedat actiunile la companie deputatului Varujan Pambuccian pe durata mandatului de CEO al Microsoft Romania (2008-2010).

?Serviciile CCT sunt centrate pe companii si institutii mari care folosesc arhitecturi IT complexe si au un numar mare de echipamente terminale. CCT poate asigura studiile de fezabilitate, proiectele tehnice, selectarea si abordarea cu profesionalism a surselor de finantare, asistarea clientilor nostri in procesul de selectie a furnizorilor si intreaga asistenta de management de proiect pe durata implementarii acestuia. Acolo unde consideram ca e necesar sa apelam la competente din afara companiei, o facem selectand cu grija parteneri cu o solida experienta si reputatie?, se prezinta compania.

Cristian Calinescu - un personaj discret, in afaceri cu statul si cu fratele lui Sebastian Ghita, de asemenea retinut. Afacerile firmei s-au prabusit anul trecut

In acelasi dosar a fost retinut si urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile si Cristian Calinescu - care este cunoscut pe piata ca actionar in cadrul companiei de comunicatii Grupul Industrial GIR, firma care a intrat in atentie prin numeroasele afaceri cu statul dar pentru ca in anul 2013 un pachet de 25% din actiunile firmei a fost preluat de 2K Telecom, firma detinuta de Alexandru Ghita, fratele politicianului Sebastian Ghita.
De notat este ca cifra de afaceri a companiei Grupul Industrial GIR s-a prabusit anul trecut sub pragul de un milion de lei, de la 8 milioane de lei in 2014 si 29-30 de milioane de lei in anii 2011-2012, conform datelor de pe pagina web a Ministerului de Finante. Compania a inregistrat o cifra de afaceri neta de 602.259 lei, in scadere cu 93% fata de anul precedent, si o pierdere neta de 987.733 lei, in scadere fata de pierderea neta de 2,4 milioane de lei din anul anterior.

Cezar Golumbeanu si Cristea Robert-Florin de la Novensys, retinuti si ei

In acelasi dosar au fost retinute alte doua nume cunoscute din industria IT&C: Cezar Golumbeanu si Robert Florin Cristea, actionari la integratorul IT Novensys, care a fost cunoscut pentru implicarea in numeroase contracte cu statul - precum cardul de sanatate de la CNAS, alaturi de HP. Novensys a atins un varf al businessului de 205 mil. lei in 2012, dar a intrat in insolventa la finele anului 2014, si si-a schimbat numele in Vertivi Management.

Ce a anuntat DIICOT

?La  data de 07.06.2016  procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ? Structura Centrala  au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor  Arsenie Valeriu-Cristian, Hauser Norbbert, Tatomir Calin,Stan Valentin Alexnadru, Golumbeanu Cezar-Florin, Cristea Robert-Florin si Calinescu Cristian precum si  masura controlului judiciar fata de inculpatii Airinei Marius, Oprisan Razvan-Marian si Dumitriu Ionut-Razvan,  pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la locuintele a 11 inculpati au fost gasite si ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum si 22 de monede de valoare.

Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derularii mecanismului evazionist este in cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat si impozit pe profit (fara a fi luate in calcul obligatiile fiscale accesorii), la care se adauga suma totala de 12.935.213 lei supusa procesului de spalare a banilor.
In cauza s-a dispus  masura sechestrului asigurator asupra sumelor din conturile detinute de catre inculpati si partile responsabile civilmente precum si a unor bunuri mobile si imobile apatinand acestora (imobile, autoturisme si parti sociale la diferite societati).

In cursul zilei de astazi (8 iunie) inculpatii Arsenie Valeriu-Cristian, Hauser Norbert, Tatomir Calin, Stan Valentin Alexandru, Golumbeanu Cezar-Florin, Cristea Robert-Florin si Calinescu Cristian urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.
Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie."

DIICOT a comunicat in data de 7 iunie primele date despre dosar, respectiv: "La data de 07.06.2016, procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate  au efectuat un numar de 15 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si judetului Ilfov in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2007 ? 2014, in scopul reducerii artificiale a profitului impozabil si a TVA-ului de plata pentru beneficiarii finali, liderul grupului infractional organizat a creat si utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe savarsirea unor fapte susceptibile a intruni elementele constitutive ale infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, dintre acestea, in cadrul verificarilor, fiind identificate 5 (cinci) societati cu un comportament fiscal inadecvat.

S-a retinut ca liderul grupului a coordonat in fapt societatile susmentionate cu comportament fiscal neadecvat si a furnizat administratorilor unor societati comerciale , facturi fiscale in care au fost inscrise  in general servicii de IT (dar si servicii de livrare materiale promotionale, sau intocmire documentatii in domeniul constructiilor, comision si intermediere, etc) care nu au fost prestate in realitate si care au fost inregistrate in contabilitatea acestor societati comerciale, generand majorarea artificiala a TVA deductibila si diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este in suma de 12.000.000 de lei.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.?
 


(236 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Calin Tatomir - fost sef al Compaq si Microsoft, Cristian Calinescu si Cezar Golumbeanu - actionari la firme IT&C cunoscute pentru afacerile cu statul, retinuti de DIICOT pentru evaziune fiscala de 12 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58946394920349 seconds.