Luni, 06 Iunie 2016 - 06:46 AM Aleg.RO: Germania a recunoscut genocidul armenilor. Ce tensiuni au urmat

Publicat de: ---

romanialibera

Deputatii germani au votat o rezolutie cu privire la crimele comise de Imperiul Otoman in urma cu un secol impotriva armenilor .

Recunoasterea de catre Parlamentul german ca genocid a masacrului armenilor sub Imperiul Otoman in 1915 afecteaza vizibil relatiile dintre Germania si Turcia. Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat intr-un discurs la televiziune, sambata, 4 iunie, ca acuzatiile de genocid armean ar constitui un \'santaj\' si tara sa nu le va \'accepta niciodata\'.

\'Subiectul in acest caz nu sunt armenii. (...) Problema armeana este folosita pretutindeni in lume ca mijloc de santaj contra Turciei.\' Pentru ziaristii turci, el a precizat ca \'decizia luata de Parlamentul german nu are absolut nici o valoare\' si a adaugat: \'Pozitia noastra asupra evenimentului din 1915 este binecunoscuta (...) si acest soi de decizii nu va schimba cu nimic pozitia noastra. Dar nu au tinut seama de faptul ca risca sa piarda un prieten ca Turcia\'. Erdogan a subliniat ca aceasta disputa este doar intre Ankara si Berlin si nu trebuie sa afecteze relatiile intre Turcia si Uniunea Europeana, dar s-a declarat dezamagit de conduita cancelarului Angela Merkel, care nici nu a luat parte la dezbatere: \'Mi-ar fi placut sa participe si sa voteze\'.

Votul Bundestagului complica relatiile deja tensionate cu Ankara, in special in ce priveste aplicarea unui acord controversat intre UE si Turcia la initiativa Berlinului, acord care a redus considerabil afluxul migrantilor in Europa. Partener de neocolit in acest dosar, Turcia ameninta ca nu va aplica pactul daca nu va obtine in conditiile sale o exceptare de la vize Schengen pentru cetatenii sai.

\'Adio, dar raman cu tine\'

Imediat dupa vot, premierul turc, Binali Yildirim, a anuntat vineri rechemarea ambasadorului Turciei in Germania \'pentru consultari\', dar, inainte de a se imbarca pentru o vizita in Azerbaidjan, a declarat presei ca \'Germania si Turcia sunt doi aliati foarte importanti. Nimeni nu trebuie sa se astepte ca relatiile sa se deterioreze total dintr-o singura lovitura din cauza acestei decizii sau altor decizii asemanatoare\'. Ceea ce nu inseamna ca nu vom reactiona sau ca nu vom spune nimic. Oricare ar fi conditiile, vom continua relatiile cu amicii nostri, cu aliatii nostri, a mai subliniat Yildirim.

Rezolutia adoptata in Bundestag, intitulata \'Amintirea si comemorarea genocidului armenilor si a altor minoritati crestine acum 101 ani\', a fost votata aproape in unanimitate – un vot contra si o abtinere. Cei mai mul?i dintre oratori au subliniat ca aceasta rezolutie nu vizeaza autoritatile turce actuale, ci pe cele ale Imperiului Otoman.

Problema este ca guvernele turce au respins intotdeauna utilizarea termenului \'genocid\' pentru a descrie masacrul si expulzarea a circa 1,5 milioane de armeni si membri ai minoritatilor crestine in Imperiul Otoman. Turcia se refera oficial la ceea ce s-a petrecut ca la \'evenimentele din 1915\' si neaga ca masacrele si deportarile s-au ridicat la un genocid. Linia oficiala este ca armenii etnici reprezentau o a cincea coloana sustinuta de Rusia in primul razboi mondial si ca deportarea masiva, insotita de decesele armenilor, nu a fost premeditata sau intentionata – o exigenta-cheie in definirea juridica a genocidului.

Genocid, cuvant tabu

La un secol dupa producerea faptelor, Ankara nu vrea sa auda vorbindu-se de \'genocid\', desi 20 de state au recunoscut caracterul programat si ?intit al persecutiilor suferite de ansamblul armenilor intre 1915 si 1917. Putin conteaza ca cercetatori din lumea intreaga au reconstituit pas cu pas, pe baza documentelor epocii, eliminarea programata a 1,5 milioane de armeni arestati, barbatii fiind masacrati de fortele Imperiului Otoman, iar femeile, batranii si copiii - deportati spre deserturile Mesopotamiei si Siriei. Folosirea cuvantului \'g...\', cum scrie presa, continua sa suscite reactii virulente in sanul elitei politice turce.

Alege-ti parfumul potrivit pentru iarna asta- Reduceri de 70%- Click aici comenteaza /* (c)


(151 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Germania a recunoscut genocidul armenilor. Ce tensiuni au urmat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59772300720215 seconds.