Luni, 06 Iunie 2016 - 06:46 AM Aleg.RO: Ziua invatatorului este sarbatorita pe 5 iunie

Publicat de: ---

7plus

În fiecare an, la 5 iunie, este sarbatorita Ziua invatatorului .

Ziua invatatorului

La 9 octombrie 2007, deputatii au adoptat, cu 203 voturi pentru, 3 impotriva si 3 abtineri, proiectul de lege privind instituirea Zilei invatatorului pe data de 5 iunie a fiecarui an. Aceasta data a fost stabilita prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmand a avea un caracter educational, national, apolitic si cultural.

Ziua de 5 iunie poarta semnificatia zilei de nastere a dascalului Gheorghe Lazar, intemeietorul invatamantului modern romanesc (n. 5 iun. 1779-m. 17 sept. 1823).

Potrivit actului normativ, Ziua invatatorului este sarbatorita in toate unitatile de invatamant de stat, particulare si confesionale din sistemul romanesc, iar Ministerul Educatiei si alte institutii abilitate ale statului acorda premii, distinctii, medalii si titluri onorifice cadrelor didactice si elevilor, pentru merite deosebite. De asemenea, in toate unitatile de invatamant au loc manifestari menite sa puna in valoare traditia si implinirile scolii romanesti.

Datele de 5 octombrie (Ziua mondiala a educatiei) si 5 iunie (Ziua invatatorului) au fost introduse si marcate distinct in structura anului scolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si de cei doi lideri ai sindicatelor din invatamantul preuniversitar, Simion Hancescu (Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant) si Marius Nistor (Federatia Sindicatelor din Educatie ''Spiru Haret'').

De asemenea, structura anului scolar 2015-2016 prevede ca, pe 5 octombrie, de Ziua internationala a educatiei si pe 5 iunie, de Ziua invatatorului, in unitatile de invatamant sa aiba loc manifestari specifice, organizate in timpul programului de lucru, conform planificarilor facute de fiecare unitate de invatamant preuniversitar.


(142 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Ziua invatatorului este sarbatorita pe 5 iunie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70754599571228 seconds.