Vineri, 03 Iunie 2016 - 06:07 AM Aleg.RO: 195 de ani de la nasterea lui Ion C. Bratianu, fondator al Partidului National Liberal

Publicat de: ---

Antena 3

Omul politic Ion C . Bratianu, fiul stolnicului Constantin Bratianu, s-a nascut la Pitesti, la 2 iunie 1821.

Cursurile scolii primare le-a urmat la Pitesti, sub indrumarea dascalului Nicolae Simonide, apoi, adolescent fiind, urmeaza o cariera militara, primind in anul 1838 gradul de praporcic (sublocotenent).

Ion C. Bratianu a luat parte la evenimentele revolutionare de la Paris din februarie 1848. Reintors in tara, in aprilie 1848 face parte, impreuna cu fratele sau Dimitrie Bratianu, din Comitetul revolutionar din Tara Romaneasca constituit in primavara anului 1848 la Bucuresti in jurul societatii ''Fratia''. Ulterior, a intrat si in componenta largita a noului comitet revolutionar constituit la 10/22 mai 1848, alaturi de Nicolae Balcescu, Ion Ghica, C.A. Rosetti, Dimitrie Bratianu, Cezar Bolliac, Ion Heliade Radulescu s.a.

Dupa declansarea revolutiei, Ion C. Bratianu a fost numit secretar al Guvernului provizoriu,constituit la 14 iunie 1848, apoi sef al Politiei Capitalei, distingandu-se ca un fruntas de seama al revolutiei. Dupa infrangerea revolutiei din Tara Romaneasca, I.C.Bratianu a facut parte din grupul revolutionarilor exilati in Franta, remarcandu-se prin vederile sale liberale radicale, la fel ca si C.A. Rosetti. În Franta a militat in vederea castigarii simpatiei cercurilor politice franceze pentru cauza romanilor, scop in care a publicat lucrarile ''Memoire sur l'Empire d'Autriche dans la question d'Orient'' (1855) si ''Memoire sur la situation de la Moldo-Valachie depuis Traite de Paris'' (1857).

Revine in tara in iulie 1857 si este ales deputat in Divanul ad-hoc (1857) si in Adunarea electiva a Tarii Romanesti (ianuarie 1859), sustinand dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. A fost ministru de finante in guvernul Tarii Romanesti (mai-iulie 1860).

În ianuarie 1863, in cadrul Adunarii (parlamentul) a luat nastere ''monstruoasa coalitie'', alcatuita din doua grupari extreme: dreapta conservatoare si liberalii radicali, acestia din urma — din randul carora facea parte si Ion C. Bratianu — fiind nemultumiti de moderatia domnitorului Al. I. Cuza. De altfel, Ion C. Bratianu a sustinut si dupa alegerea lui Al. I. Cuza ideea aducerii pe tron a unui principe strain, asa cum fusese formulata in 1857 de catre Adunarile ad-hoc. În vara anului 1865, in timp ce domnitorul Al.I. Cuza cade tot mai mult sub influenta camarilei, Ion C. Bratianu este trimis in Europa apuseana pentru a pregati terenul in vederea aducerii unui print strain pe tronul Romaniei. 

Dupa abdicarea domnitorului Alexandru I. Cuza (11/23 febr. 1866), cand chiar unirea principatelor era pusa in pericol, sunt trimise din nou in strainatate delegatii de politicieni romani, intre acestia numarandu-se si Ion C. Bratianu, in incercarea de a obtine sprijinul imparatului Napoleon al III-lea al Frantei pentru aducerea printului strain. Ion C. Bratianu pleaca de la Paris la Dusseldorf, comunicand la 31 martie 1866 ca, in urma avizului imparatului Napoleon al III-lea, Locotenenta domneasca a Romaniei intentioneaza sa propuna poporului roman alegerea ca domn a principelui german Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. La 10/22 mai 1866 principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen este proclamat domnitor al Romaniei de catre Adunare, sub numele de Carol I.

 

În viata politica, Ion C. Bratianu a fost principalul exponent, alaturi de C. A. Rosetti, al gruparii liberale radicale. Acestia sunt primii care incearca sa alcatuiasca un partid mare si astfel, in septembrie 1866, ia fiinta societatea ''Amicii Constitutiunii'', condusa de C.A. Rosetti si avand ca principal organ de presa ziarul ''Romanul''. La inceputul anului 1867, prin apropierea gruparilor radicala si moderata are loc o regrupare liberala sub forma ''Întelegerii de la Concordia'' si este adoptat ''Programului de la Concordia'', care prevedea continuarea procesului de modernizare a statului, infiintarea de banci, dezvoltarea industriei si a agriculturii etc. În timpul guvernarilor liberale din perioada 1 martie 1867 — 16 noiembrie 1868 orientarea politica a fost stabilita, in general, de Ion C. Bratianu.

Ion C. Bratianu a pus bazele Partidului National Liberal in 1875. În acest an s-a constituit ''Coalitia de la Mazar-Pasa'', cu periodicul ''Alegatorul liber'' care a publicat la 4 iunie 1875 programul Partidului National Liberal. Ion C. Bratianu s-a aflat la conducerea PNL din 1875 pana la sfarsitul vietii, in 1891.

A avut, de asemenea, un rol important in Razboiul de Independenta (1877-1878). Dupa ce liberalii au iesit victoriosi in alegerile parlamentare din iunie 1876, la 24 iulie 1876 s-a constituit guvernul liberal condus de Ion C. Bratianu (1876-1888). Acesta incepe tratativele directe cu Rusia, care facea pregatiri in vederea razboiului impotriva Imperiului Otoman. La finele lunii septembrie 1876 Ion C. Bratianu soseste, in fruntea unei delegatii, la Livadia, in Crimeea, si are convorbiri cu tarul Alexandru al II-lea in vederea realizarii unei intelegeri privind trecerea trupelor ruse pe teritoriul romanesc. Dupa terminarea razboiului, primul-ministru Ion C. Bratianu s-a deplasat, alaturi de ministrul de externe Mihail Kogalniceanu, la Congresul de pace de la Berlin (iunie-iulie 1878), dand citire unui memoriu in care aparau cauza independentei si integritatii Romaniei. 

Personalitate de prim rang a vietii politice romanesti a veacului al XIX-lea, supranumit si ''Vizirul'', stralucit diplomat, Ion C. Bratianu a detinut, pentru diferite perioade, si functiile de ministru de Finante, ministru de Externe, ministru de Interne, ministru de Razboi.

În perioada guvernului liberal condus de Ion C. Bratianu au avut loc demersurile diplomatice pentru recunoasterea independentei Romaniei (1878-1880), a fost infiintata, in 1880, Banca Nationala a Romaniei, iar la 14 martie 1881 Parlamentul a votat transformarea Romaniei in regat. De asemenea, in 1885 Biserica Ortodoxa Romana si-a proclamat autocefalia fata de Partriarhia ecumenica de la Constantinopol.

La 19 martie 1885, Ion C. Bratianu a devenit membru de onoare al Academiei Romane.

Mason roman celebru

Initiat in Francmasonerie in 1846 la Paris, in Loja "Atheneul Strainilor". Tot aici se afiliaza Lojii "Trandafirul Perfectei Taceri", in care, la 14 iulie 1847, este ridicat la gradul de Maestru. În 1848 era afiliat Lojii bucurestene "Fratia", dupa care se reintoarce la Paris, unde va fi arestat dupa cativa ani pentru participarea la atentatul impotriva lui Napoleon al II-lea. Reintors la Bucuresti, fondeaza, in 1857, alaturi de alti Frati reveniti din exil, Loja "Steaua Dunarii". A participat la actiunea de inlaturare de la conducerea tarii a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

sursa:mlnr.ro

A murit la 4 mai 1891 si a fost inmormantat la conacul sau de la Florica, judetul Arges.


(252 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

195 de ani de la nasterea lui Ion C. Bratianu, fondator al Partidului National Liberal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59901404380798 seconds.