Vineri, 03 Iunie 2016 - 06:07 AM Aleg.RO: Dreapta nu se uneste. Dreapta se transforma
Publicat de: ---
SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Vezi galeria foto
(adsbygoogle = window
.adsbygoogle || []).push({});
Eterna poveste a unificarii dreptei si-a consumat un nou episod in campania pentru alegerile locale. Cu fiecare rand de alegeri, ideea unui mare partid de dreapta sau cea a candidatului unic rascoleste orgoliile mocnite ale liderilor politici. La fel s-a intamplat si anul acesta, cand noul PNL s-a lovit de refuzul tuturor formatiunilor carora le-a propus un pact anti-PSD.
Pe ultima suta de metri inaintea scrutinului de duminica, Nicusor Dan si Catalin Predoiu si-au aruncat reciproc acuzatii si reprosuri. Ideea lui Catalin Predoiu, aceea ca dreapta sa dea un candidat unic anti-PSD, iar ceilalti sa se retraga in favoarea celui mai bine plasat in sondaje, a aratat inca o data fractura existenta intre partidele de dreapta. Propunerea unui candidat unic a aparut in martie, cand PNL miza inca pe Ludovic Orban in cursa pentru Capitala, iar Catalin Predoiu avansa ideea unei aliante cuTraian Basescu si Monica Macovei. “As vrea sa spulber ideea unei aliante cu PMP si M10”, i-a taiat-o scurt Alina Gorghiu. Dupa refuzul lui Nicusor Dan de a se retrage din cursa, liberalii l-au scos tap ispasitor pe candidatul USB in cazul ipotetic in care Gabriela Firea ar castiga Capitala. Reprosul liberalilor pare unul cu atat mai ciudat cu cat Nicusor Dan s-a pozitionat politic drept un candidat anti-sistem si impotriva partidelor politice traditionale, astfel ca nu poate fi considerat un reprezentant al dreptei, asa cum pot fi etichetati Robert Turcescu (PMP) si Daniel Barbu (ALDE). Strategia liberalilor a fost criticata chiar din interiorul partidului de catre deputatul Theodor Paleologu. "Ce le reprosez colegilor din PNL este ca nu il respecta pe Nicusor Dan, il trateaza in discutii mereu de pampalau, de fraier, de iepuras al PSD. Aceasta conducere este ilegitima si total inapta, si-a dovedit incapacitatea politica si ne conduce catre un dezastru", a surprins deputatul PNL intr-un interviu la RFI.
O idee fara sfarsit
Unificarea dreptei revine pe tapet cu fiecare rand de alegeri, fie ca e vorba de locale, parlamentare sau prezidentiale. Ultima tentativa s-a inregistrat la alegerile de acum doi ani, cand Klaus Iohannis a fost candidatul Aliantei Crestin Liberale PNL-PDL, care a dus in cele din urma la fuziunea dintre cele doua partide. În vara lui 2014, inainte sa fie inghitit de PNL, vechiul PDL a absorbit Forta Civica, partidul fostului premier Mihai Razvan Ungureanu. Despre cat de bine functioneaza astazi fuziunea dintre liberali si pedelisti a vorbit presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, intr-un interviu publicat la inceputul saptamanii in Jurnalul National. “Suntem din doua partide diferite, ne unificam cat om putea sa ne unificam, am avut si greutati in aceasta impreunare. La anul trebuie sa ne alegem un presedinte unic, va fi foarte greu sa alegem dintr-o parte sau din alta. Eu vreau sa propun in frunte o personalitate cunoscuta din afara partidului”, a explicat seniorul liberal. Anul trecut, a existat si ideea unei aliante intre PMP si M10, insa aceasta s-a stins din fasa dupa ce Traian Basescu a declarat ca “macovismul e forma prosteasca a basismului”, in timp ce Monica Macovei i-a replicat ca “macovismul e basismul fara Udrea”.
De la CDR la Alianta DA
La parlamentarele din 1992 si 1996, PNL a facut parte din CDR, insa vechiul PNTCD era considerat pe atunci locomotiva aliantei. În 2001, fostul lider PNL Valeriu Stoica a propus unificarea dreptei prin fuziunea cu PD-ul condus de Traian Basescu. În frunte cu Valeriu Stoica, sustinatorii aliantei cu PD au fost exclusi partid si au format Partidul Liberal-Democrat, care mai tarziu a fuzionat cu PD si a dat nastere PDL. În 2004, PNL si PD au format Alianta Dreptate si Adevar care i-a propulsat pe Traian Basescu presedinte si C.P. Tariceanu premier.
C.P. Tariceanu a parasit PNL dupa destramarea USL in primavara lui 2014. Tariceanu a format Partidul Liberal Reformator, care a fuzionat ulterior cu PC si a dus la aparitia ALDE, formatiune liberala apropiata de PSD
(189 afișări)
| |
|