Joi, 02 Iunie 2016 - 04:38 AM Aleg.RO: ANRP: "Dosarele de retrocedare se vor solutiona in ordinea inregistrarii"

Publicat de: ---

Bursa      Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a anuntat ca, incepand din 27 mai, ordinea de solutionare a dosarelor va fi cea a inregistrarii, potrivit modificarilor legislative .
     Noile prevederi anuleaza toate deciziile prin care, in perioada 2006 - 2011, unele dosare de despagubire au fost repartizate spre solutionare pe alte criterii.
     In ultimii ani, anchetele procurorilor au scos la iveala retrocedari supraevaluate, in dosare fiind implicate nume grele din politica, precum deputatul Ioan Oltean, dar si fosta sefa DIICOT, Alina Bica, fos¬ta sefa ANRP Crinuta Dumitrean, sau oameni de afaceri, precum Horia Simu sau Stelian Gheorghe.
     Multi batrani, abuzati de regimul comunist, au murit fara sa mai prinda despagubiri de la statul roman, fiindu-le tergiversate dosarele pe ani de zile.
     Unii dintre ei au preferat sa vanda aproape pe nimic drepturile litigioase, din aceasta afacere aparand o noua categorie de imbogatiti peste noapte - samsarii imobiliari.
     In schimb, ANRP i-a despagubit de doua ori pe unii, in conditiile in care altii asteapta ani de zile retrocedarea, reiese din raportul de control al Curtii de Conturi pe 2014.
     Potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului de la inceputul anului, afectiuni precum paranoia, lombosciatica, osteoporoza, tulburare depresiva recurenta, atacuri de panica, colon iritabil, hemoroizi sau psoriazis, s-au numarat printre motivele invocate in sustinerea cazurilor exceptionale care au fost solutionate cu prioritate de Autoritate, in perioada 2008-2011.
     Insusi presedintele ANRP, George Baesu, a estimat "jaful cu actiuni FP" la 2 miliarde de euro, in conditiile in care procurorii au cercetat activitatea institutiei din perioada cand despagubirile se dadeau in actiuni la Fondul Proprietatea.
     ANRP sustine ca astfel de cazuri nu mai sunt posibile, acum.
     In scopul accelerarii ritmului de solutionare, s-a mai stabilit ca dosarele constituite pe baza unor decizii/dispozitii emise in executarea unor hotarari judecatoresti prin care s-a constatat existenta dreptului la despagubiri, precum si intinderea acestui drept, sa fie solutionate cu prioritate, conform ANRP: "Pentru aplicarea acestei prevederi si pentru a nu afecta principiul solutionarii dosarelor in ordinea inregistrarii, ANRP a constituit un serviciu care are ca sarcina solutionarea dosarelor cu hotarari judecatoresti. Avand in vedere faptul ca la acest moment nu se cunoaste care sunt dosarele cu hotarari judecatoresti (hotararile fiind date in contradictoriu cu alte institutii), ANRP invita titularii acestei categorii de dosare sa se adreseze institutiei noastre. Atragem atentia ca prioritatea dosarelor cu hotarari judecatoresti va fi acordata ca urmare a solicitarilor formulate!"
     In paralel, ANRP spune ca va face si o verificare a tuturor dosarelor aflate in asteptare, in scopul identificarii celor cu hotarari judecatoresti, dar acest proces va fi unul de durata, tinand cont de numarul mare de dosare si numarul mic de persoane care pot fi afectate acestei activitati.
     "Pentru solutionarea cu celeritate a dosarelor, solicitam persoanelor care beneficiaza de solutionarea cu prioritate sa depuna, odata cu solicitarea mai sus-mentionata, orice document care poate ajuta la incadrarea in grila notarilor publici a imobilelor pentru care se acorda despagubiri", transmis institutia.
     Pana la data de 02.05.2016, la Secretariatul Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) au fost inregistrate 59.671 de dosare, potrivit ANRP, care precizeaza: "Pana in prezent au fost solutionate 18.638 de dosare. In categoria dosarelor solutionate intra dosarele pentru care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) sau Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor au emis decizii, dosarele returnate entitatilor notificate la cererea titularilor, precum si dosarele in cazul carora s-a constatat, dupa consultarea autoritatilor locale, ca au ramas fara obiect".
     In prezent, se afla efectiv in analiza consilierilor 6.969 de dosare, pentru care fie s-a purtat/se va purta corespondenta cu autoritatile locale/petenti, fie se va propune C.N.C.I. acordarea de despagubiri.   


(131 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

ANRP: "Dosarele de retrocedare se vor solutiona in ordinea inregistrarii" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55316996574402 seconds.