Miercuri, 01 Iunie 2016 - 04:35 AM Aleg.RO: "Minciuna antologica a ministrului Dragu: crestere de venituri in aprilie"

Publicat de: ---

Bursa      * (Interviu cu domnul Gelu Diaconu, fostul sef al ANAF)
     * "A fi presedinte ANAF este al dracului de greu si nu se merita sacrificiul"
     * "In anii trecuti, am asistat neputinciosi la un adevarat dezmat al multinationalelor"
     * "Suntem tara in care probabil numai sugarii nu au dosare penale!"
     * "Voi da statul in judecata imediat ce se va finaliza bazaconia de dosar a carui victima sunt"
         Gelu Diaconu, fostul sef al ANAF, se afla, de ceva timp, intr-un razboi cu actuala conducere a Ministerului Finantelor, acuzand-o, in mai multe randuri, ca ascunde datele lunare privind colectarea de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), ca sa nu se afle reducerea semnificativa a acesteia . Gelu Diaconu a mai spus, recent, ca Anca Dragu a taiat accesul directiilor regionale la datele colectarii.
       In replica, ministrul Finantelor Publice si secretarul de stat Gabriel Biris au respins cu fermitate acuzatiile formulate de fostul presedinte ANAF, Anca Dragu anuntand chiar ca ia in considerare sa il dea in judecata pe fostul sef al Fiscului pentru calomnie.
       In luna februarie a acestui an, Gelu Diaconu a fost demis de catre premierul Dacian Ciolos, dupa ce a fost pus sub acuzare de catre DNA in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.
       Gelu Diaconu a refuzat cererea ministerului Finantelor de a-si prezenta demisia, calificand dosarul DNA drept "kafkian".
       Mai multe informatii despre subiect cititi intr-un interviu acordat cu amabilitate de catre domnul Gelu Diaconu.

       Reporter: Stimate domnule Gelu Diaconu, cum apreciati gradul de colectare a taxelor si impozitelor in acest an, comparativ cu anii precedenti? Considerati ca reducerea taxelor (TVA, CASS etc) a avut efecte pozitive pentru bugetul de stat?
     Gelu Diaconu: Asa cum am afirmat si argumentat pe baza cifrelor reale in postarile mele pe blogul personal (www.geludiaconu.com), cat si pe pagina mea de Facebook, in lunile februarie, martie si, mai ales, aprilie s-a inregistrat o evolutie puternic descendenta a incasarilor la bugetul statului, mai ales in raport cu realizarile perioadei corespondente a anului trecut. Se constata o usoara revenire in luna mai, care este, insa, conjuncturala. In ansamblu, de cand au preluat fraiele, exista o scadere ingrijoratoare colectarii. Trendul este accentuat descrescator.
     In materie de deficit bugetar, lucrurile nu au scapat inca de sub control, datorita realizarilor de exceptie inregistrate in luna ianuarie a anului acesta, in mandatul meu. Dar s-a ajuns la o limita periculoasa in aceasta perioada a anului, avand in vedere ciclicitatea executiei bugetare.
     Reporter: Care sunt principalele directii pentru cresterea nivelului colectarii?
     Gelu Diaconu: Nu exista o alta cale in afara intaririi capacitatii administrative a ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale prin toate mijloacele avute la dispozitie: antifrauda, inspectie fiscala si proceduri de administrare. Oricati inamici am si imi voi mai face in spatiul public voi repeta cu obstinatie: atata timp cat decalajul fiscal in Romania la cvasi-totalitatea categoriilor de taxe si impozite este mai mult decat dublu fata de media comunitara, fiind intr-o situatie exceptionala din acest punct de vedere, sunt necesare masuri exceptionale! Inclusiv cele de natura celebrului formular 088 sau detalierea declaratiei 394!
     Este necesara mai mult ca orice altceva continuarea in ritm mai accelerat a reformarii imediate a procedurilor de administrare si de inspectie fiscala in zona marilor contribuabili. Or, in aceasta zona au intarziat mult ceea ce incepusem. Nu stiu daca din incompetenta sau cu intentie.
     Reporter: Unele voci sustin ca in Noul Cod Fiscal sunt avantajate companiile mari, in detrimentul companiilor mici si mijlocii. Cum comentati?
     Gelu Diaconu: Nu am sesizat atare avantajare. Pot, insa, sa remarc efectul extrem de pozitiv pe care noul Cod Fiscal il are asupra mediului de business. Afacerile oneste, cu taxele si impozitele platite la zi, au primit o imensa gura de oxigen din partea statului roman. Asta in conditiile in care erau si inca mai sunt concurate neloial de evazionisti, de cei protejati de insolventa care e o lege insuficient imbunatatita fata de varianta veche a legii 85. Sau de catre cei cu "relatii privilegiate" cu zona achizitiilor publice.
     Nesustinerea relaxarii fiscale cu masuri drastice de combatere a evaziunii fiscale este o crima economica pe care unii, la un moment dat, vor trebui sa si-o asume.
     "Rau platnicii sa fie evitati de catre mediul de business si oamenii onesti!"
     Reporter: Cum apreciati prestatia ANAF in actiunea de publicare a listei datornicilor persoane fizice si balbaielile ulterioare?
     Gelu Diaconu: ANAF a facut tot ceea ce este omeneste posibil pentru ca aceste liste sa contina cat mai putine erori. Din pacate aceste erori nu ar fi existat daca, la sfarsitul anului 2015, am fi avut finalizat noul SIAC (sistemul informatic de administrare a creantelor). De ce nu s-a reusit aceasta este o alta chestiune pe care o voi dezvolta intr-un articol dedicat pe blog.
     Vreau insa sa remarc utilitatea acestor liste a datornicilor pentru mediul de business in special si chiar pentru sanatatea vietii publice din tara noastra. Rau platnicii sa fie evitati de catre mediul de business si oamenii onesti!
     Reporter: Ce parere aveti despre controalele pe care ANAF le-a derulat la companiile din diverse domenii, acestea finalizandu-se cu recalcularea impozitelor, ceea ce, in unele cazuri, a dus in pragul falimentului anumite societati?
     Gelu Diaconu: De regula, in materie de concluzii ale controalelor evit sa fac aprecieri cu caracter general. Fiecare caz in parte reprezinta o speta cu particularitatile ei. Exista insa destula ipocrizie care afecteaza increderea in rezultatele unui control fiscal. Cunosc destule situatii cand vinovatii tipa in gura de sarpe, iar hotii striga hotii. De aceea si mass-media cred ca ar trebui sa aiba reticenta in astfel de situatii.
     Reporter: In opinia dumneavoastra, darea in plata a locuintelor este o procedura impozabila sau nu?
     Gelu Diaconu: Nu opinia mea conteaza aici, ci ceea ce spune legea. Asa cum este astazi cadrul legal, darea in plata este o operatiune taxabila. Ceea ce inteleg eu mai greu este de ce nu se intervine imediat in modificarea Codului Fiscal pentru a corecta aceasta situatie care genereaza arierate in sarcina unor oameni si asa batuti de soarta!
     Reporter: Cat afecteaza bugetul legea antifumat?
     Gelu Diaconu: Nu am o astfel de evaluare. Putem insa sa apreciem ca in sectorul cluburi/restaurant si jocuri de noroc (cazinouri, sali de jocuri) exista un impact asupra scaderii activitatii si implicit a impozitelor datorate.
     Sunt insa mai ingrijorat mai mult cu privire la impactul asupra bugetului a directivei comunitare privind marcarea pachetelor de tigari, dar asta este o alta discutie.
     Reporter: Care sunt masurile prin care s-ar putea diminua abuzul practicat in cazul preturilor de transfer?
     Gelu Diaconu: In ultimii ani, ANAF a facut pasi importanti in crearea si cresterea capacitatii de control a structurii dedicate preturilor de transfer. Cautati in comunicatele noastre de anul trecut si veti vedea ca au fost cresteri pe sumele atrase de pana la 7 ori. Insa trebuie sa aveti in vedere ca un specialist in domeniu se formeaza de-a lungul multor ani de activitate. Este insa o preocupare din ce in ce mai prezenta in activitatea ANAF, au aparut primele rezultate palpabile si ele se reflecta in dinamica cresterii impresionante a colectarii la impozitul pe profit.
     Reporter: La cat estimati pierderile la bugetul de stat din cauza neincasarii impozitului pe profitul real in urma abuzurilor preturilor de transfer pe piata?
     Gelu Diaconu: Nimeni nu va poate da o cifra cat de cat exacta. Se poate aprecia insa ca, in anii trecuti, am asistat neputinciosi la un adevarat dezmat al multinationalelor in acest domeniu. Va rog sa remarcati ce preocupare majora a devenit aceasta chestiune de ceva timp la nivelul Comisiei Europene.
     Reporter: A facut ANAF, in timpul mandatului dumneavoastra, controale la banci in ceea ce priveste creditele cesionate de acestea catre entitati afiliate?
     Gelu Diaconu: Un astfel de fenomen a fost inregistrat cu precadere in perioada anilor 2014-2015 cand bancile, pe fondul crizei, si-au "curatat" plasamentele neperformante. Sunt sigur ca, in actiunile de control pentru perioada din interiorul termenului de prescriere, aceste cesiuni vor fi verificate cu atentie.
     Reporter: Declaratiile dumneavoastra despre ascunderea cifrelor lunare ale colectarii de catre responsabili din Finante sunt foarte grave. Ati sesizat organele abilitate pentru astfel de cazuri? Ati fost chemat sa dati explicatii referitor la acest caz? Intentionati sa sesizati organismele europene pentru acest caz?
     Gelu Diaconu: Nu am sesizat nici un organ abilitat pentru ca stiu care a fost subterfugiul de care s-au folosit in comunicarea acestor date, atunci cand nu au mintit pur si simplu. Declaratia doamnei Dragu de la tribuna guvernului ca are o crestere la venituri in luna aprilie este o minciuna antologica. Vor fi sanctionati pentru minciuni de catre opinia publica, nu trebuie sa actioneze procurorii si aici! Si asa suntem tara in care probabil numai sugarii nu au dosare penale!
     Ma pufneste, insa, rasul ca m-au amenintat ei public ca ma vor da in judecata pentru calomnie!
     Reporter: Care sunt cifrele reale ale colectarii in acest an?
     Gelu Diaconu: Raspunsul este simplu: cele publicate de mine pe blog. Sunt date exacte si perfect reale. Restul sunt vorbe si manipulari tehnocrate.
     Reporter: Care credeti ca sunt domeniile principale de evaziune fiscala, in acest an electoral?
     Gelu Diaconu: Anul electoral, asa cum este noua lege electorala, nu va influenta cu nimic nivelul evaziunii fiscale. Am sa va enumar doar un flagel care trebuie (si se fac eforturi laudabile de catre toate organele statului) cat mai repede eradicat: firmele "fantoma".
     Reporter: Surse guvernamentale au declarat, recent, ca premierul Ciolos negociaza pe ascuns imprumuturi externe, pentru ca a ajuns in situatia in care nu mai sunt bani deloc la buget. Cum comentati acest fapt? Am putea ajunge in situatia Greciei?
     Gelu Diaconu: Nu pot sa comentez zvonuri. Dar exista un risc daca unii ametiti din conducerea MFP nu isi revin cu picioarele pe pamant. Si, nu, absolut niciodata Romania nu va ajunge in situatia Greciei. Astazi noi avem un grad de indatorare mult mai redus decat majoritatea statelor membre UE.
     "Poate voi avea timp sa scriu o carte peste ani. Le va pieri multora zambetul hidos de astazi de pe fetele lor pomadate!"
     Reporter: Pe blogul dumneavoastra ati scris despre asa numita "fratie transpartinica care sufoca tentativa de a-i determina pe toti sa aiba un comportament fiscal corect. Orice actiune care se doreste sa intervina in aceasta zona trezeste o reactie coordonata a organizatiilor de lobby (chiar daca de jure nu exista asa ceva), de genul Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Consiliul Investitorilor Straini, etc., a firmelor de consultanta fiscala, a ambasadelor, dar mai ales a celor din mass-media, cu totii subordonati unor interese financiare precise. Cazul trustului de presa al fostului mogul media Adrian Sarbu este edificator in acest sens".
     Cat timp ati fost presedinte ANAF, ati avut astfel de presiuni? Ne puteti da exemple?
     Gelu Diaconu: Este un fenomen cat se poate de real. Evident ca am avut astfel de presiuni, deloc putine, si care sunt extrem de insidioase. Nu va dau nici un exemplu ca m-am saturat sa tot fiu chemat pe la instante de judecata, parchete etc., de catre toti ipocritii, avocati si consultanti, deopotriva! Poate voi avea timp sa scriu o carte peste ani. Le va pieri multora zambetul hidos de astazi de pe fetele lor pomadate!
     Reporter: De ce cazul trustului de presa al fostului mogul media Adrian Sarbu a intarziat atat de mult, in conditiile in care era cunoscut de mult timp si de multi oameni ca acesta nu-si plateste taxele?
     Gelu Diaconu: De indata ce ANAF-ul a aflat despre acest caz a actionat impecabil si cu maxima celeritate. Ca si in multe alte cazuri aflate la organele de cercetare penala si pe care le veti afla de indata ce pot fi facute publice.
     Reporter: Ati dat statul in judecata in legatura cu demiterea dvs?
     Gelu Diaconu: Nu. O voi face imediat ce se va finaliza bazaconia de dosar a carui victima sunt. Chiar daca voi pierde tot ceea ce am realizat in aceasta viata nu voi renunta pana cand adevarul nu va iesi din subteranele combinatorilor care se folosesc discretionar de institutiile statului de drept! Aveti un pic de rabdare!
     Reporter: In ce stadiu se afla ancheta DNA in cazul dumneavoastra?
     Gelu Diaconu: Habar nu am. Intrebati dumneavoastra procurorii. Eu i-am intrebat dar nu sunt obligati sa-mi raspunda. Pe ei, in tara asta, nu ii poate nimeni trage la raspundere. Doar justitia divina!
     Reporter: Cum va explicati faptul ca majoritatea sefilor ANAF sunt anchetati?
     Gelu Diaconu: Eu raspund de propriile mele fapte. Ceea ce va pot insa spune cu siguranta este ca a fi presedinte ANAF este al dracului de greu si nu se merita sacrificiul. Este o institutie coplesita de sarcini si de piedicile pe care le are in activitate la un nivel nemaiintalnit nici intr-o tara civilizata, asa cum am mai spus-o, din partea a cel putin trei institutii: MFP, Curtea de Conturi si Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
     Daca mai ai si bafta unui ministru incompetent al finantelor, mai bine te retragi de buna voie.
     Reporter: Va multumesc!   


(159 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Minciuna antologica a ministrului Dragu: crestere de venituri in aprilie" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7127251625061 seconds.