Vineri, 27 Mai 2016 - 05:14 AM Aleg.RO: Zamfir: "Sah-mat pentru Guvern"

Publicat de: ---

Bursa      * Notarii reduc cu 50% onorariile pentru actiunile privind darea in plata
     * Danescu, ARB: "Nu avem, nu am solicitat si nu am primit informatii despre notificarile pe darea in plata"
       Notarii au hotarat, ieri, sa reduca la jumatate onorariile pentru actiunile privind darea in plata, dupa ce, saptamana trecuta, au decis sa primeasca notificarile aferente pentru o taxa de 100 de lei .
     Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a anuntat ca va propune Ministerului Justitiei reducerea cu 50% a onorariilor respective, mentionand ca asa "inteleg sa vina in sprijinul cetatenilor aflati in situatia de a-si da imobilul in plata in schimbul creditului contractat de la banci".
     Notarii au dat sah-mat Guvernului, prin decizia luata ieri, spune deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, care a promovat initiativa legislativa.
     Domnia sa considera: "Este extraordinar ceea ce notarii au hotarat. Sa tinem cont ca sunt privati si ca cei care dau in plata reprezentau o noua sursa de venituri pentru ei. Dar au decis sa vina in ajutorul lor, ceea ce Guvernul nu vrea sa faca, desi poate. Ministerul Finantelor Publice nu spune ca nu se poate elimina impozitul pe acest transfer de proprietate fara pret, ci motiveaza ca asa e legea. Daca si dupa ce notarii le-au dat palma asta continua sa sustina ca eliminarea impozitului nu se justifica, atunci reprezentantii MFP trebuie sa plece".
     Reprezentantii bancilor nu doresc sa faca publica situatia referitoare la numarul de notificari facute pana acum pentru darea in plata, motivand ca justificand este concurentialitatea.
     "Nu avem, nu am solicitat si nu am primit informatii despre notificarile de darea in plata", a spus, ieri, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), care a mentionat: "Avem propriile emotii. Speram ca aceasta lege sa nu-i incurajeze intr-o masura prea mare pe cei care pot sa plateasca, dar nu mai vor. Doar BNR are aceste statistici, pe care le monitorizeaza, insa este prematur sa fie facute publice. Suntem atenti la comunicarea pe acest subiect, pentru ca nu dorim sa marim riscul, prin declaratiile noastre".
     Reprezentantii biroului de comunicare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei ne-au spus, miercuri, ca nu detin informatii legate de subiect.
     Potrivit bancherilor prezenti, ieri, la conferinta de aniversare a 25 de ani de ARB, darea in plata este "un fenomen in etalare", cazurile concrete declansandu-se cu fiecare speta in parte, "care se deruleaza intre banca si casa de avocatura care a depus notificarea si care are o intreaga strategie in spate, un mod de actiune etc".
     Bancherii spun ca initiativele legislative de genul Legii darii in plata "mananca din capital", in sensul ca bancile sunt obligate sa-si provizioneze mare parte din creditele ipotecare, neputandu-se face o estimare clara cate astfel de imprumuturi vor fi stinse prin aceasta procedura. Important de retinut este ca imprumuturile deja executate nu se mai provizioneaza, ele fiind deja provizionate.
     Industria bancara din Romania este supusa unui risc sistemic sever determinat de cadrul juridic incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu afectarea stabilitatii sistemului bancar si perspectivei investitionale, a apreciat, ieri, Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), citand Raportul asupra Stabilitatii Financiare al BNR.
     Domnia sa a adaugat: "O alta provocare este legata de tratamentul legislativ discriminatoriu in zona bancara pentru investitorii din Romania, in comparatie cu alte state UE, cu afectarea capacitatii de creditare. De asemenea, avem presiunile asupra modelului de business al bancilor si cresterea nivelului de educatie financiara si al increderii".
     Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a precizat, recent, ca Banca Centrala incearca sa calculeze impactul Legii darii in plata, afirmand: "Dominanta este incertitudinea. Pe ce ne-am bazat? Pe opiniile care s-au exprimat in piata, de catre juristi, bancheri, pe faptul ca noi nu vedem exact care va fi reactia diversilor debitori si pe cateva interpretari greu de clarificat ale textului legii".
     Mugur Isarescu a mentionat ca Banca Nationala nu are instrumente pentru realizarea unui studiu de impact al legii.
     Intrebat daca bancile au efectuat un astfel de studiu, in baza caruia sa estimeze riscul pe care l-ar putea avea aceasta lege, Sergiu Oprescu a raspuns ca ARB nu are studii din care sa reiasa riscul sistemic sever: "Nu putem face astfel de studii, nu intra in sfera noastra de activitate, in statutul nostru. Suntem toti in calcule interne cu privire la efectele Legii darii in plata".
     Florin Danescu a completat: "Fiecare dintre noi a depasit etapa de stres si exercitiu. Suntem in faza de calcul direct al potentialului impact, care tine de particularitatea fiecarei banci. Suntem intr-un exercitiu concret de a admite acest risc. Si Comisia Europeana a identificat un astfel de risc si este suficient sa luam in considerare acest aspect".
     In ceea ce priveste presiunile asupra modelului de business al bancilor, Sergiu Oprescu a mentionat ca, veniturile bancilor au scazut, din dorinta de a avea comisioane si dobanzi mai mici si din reducerea costurilor. In acest mod, se ajunge in situatia in care nu mai exista rezerve pentru eliberarea spatiului pentru profit, "ceea ce este ingrijoratror" si pune presiune pe modelul de business.   


(452 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Zamfir: "Sah-mat pentru Guvern" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6915431022644 seconds.