Joi, 30 Iunie 2005 - 09:45 AM Aleg.RO: Deputații au votat legea depolitizării Radio și TVR

Publicat de: ---

AMOS News Procesul de modificare a legii de organizare și funcționare a Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și a Societății Române de Televiziune (SRTV) a început. După ce, în urmă cu o săptămână, numirile în consiliile de administrație a celor două societăți publice au provocat dispute în sânul coaliției guvernamentale, democrații având poziții opuse colegilor lor, ieri, deputații au reușit să adopte proiectul deputatului UDMR Kelemen Hunor, de modificare a legii existente, considerată depășită și politizantă.

Principala noutate pe care o aduce proiectul deputatului UDMR constă în despărțirea funcției de președinte al consiliului de administrație de la SRR și de la SRTV, de cea de director general, ca o modalitate de depolitizare a celor două instituții publice de media. Potrivit proiectului legislativ, directorii generali ai SRR și SRTV nu pot fi membri ai Consiliilor de Administrație sau membri ai unui partid politic. Funcția de director general se va ocupa pe bază de concurs de proiecte, iar, pentru ocuparea funcției, este necesar votul a două treimi din numărul membrilor Consiliului de Administrație. Consiliul de Administrație se va considera demis de drept, dacă, după o perioadă de 60 de zile de la declararea vacanței funcției de director general și desfășurarea în această perioadă a trei proceduri de vot, nu a hotărât asupra ocupării acestei funcții. Mandatul directorului general va fi de 4 ani, iar schimbarea din funcție a acestuia înainte de expirarea mandatului se va face cu votul a două treimi din numărul membrilor Consiliului de Administrație. Totodată, se prevede că salariul directorului general al SRR și SRTV va fi stabilit prin hotărâre de guvern, iar Consiliile de Administrație pot fi demise în urma primirii unui vot negativ în plenul Parlamentului.

Deși au votat proiectul lui Kelemen Hunor, democrații și liberalii au anunțat că au și ei o inițiativă legislativă pentru depolitizarea SRR și SRTV, pe care au depus-o la Biroul Permanent al Camerei Deputaților și pe marginea căreia intenționează să aibă consultări cu reprezentații societății civile. Proiectul PNL-PD este realizat de Raluca Turcan, Valentin Iliescu, Cristian Rădulescu și Adrian Cioroianu.


(931 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Deputații au votat legea depolitizării Radio și TVR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56779599189758 seconds.