Joi, 26 Mai 2016 - 04:37 AM Aleg.RO: Raluca Pruna: Lucram la legislatia privind confiscarea extinsa

Publicat de: ---

AMOS News

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, il ataca pe Victor Ponta in chestiunea modificarii Codului Penal prin ordonanta de urgenta . Ministrul Justitiei spune ca aceste modificari trebuiau facute demult, pentru a fi in acord cu directivele europene in materie si ca fosii guvernanti au amanat acest lucru.

Ministrul Justitiei Raluca Pruna Documente atasate: Directiva Europeana 41 2014

Raluca Pruna a precizat intr-o postare pe Facebook ca transpunerea directivelor reprezinta prioritati ale Ministerului Justitiei, pentru a nu depasi termenele standard in materie, de 2-3 ani. Ministrul arata unele directive europene nu au fost transpuse in legislatia interna nici dupa sase ani.

De asemenea, Raluca Pruna mai spune ca reprosurile care i s-au adus cu privire la directiva referitoare la prezumtia de nevinovatie sunt facute "pe fundal politic si electoral".

"Salut o preocupare pe care nimic nu o anunta privind transpunerea in termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, desi au putut, nu au facut. Doctorii in drept stiu deja: termenul general de transpunere in dreptul intern al unei directive este de regula 2 ani (uneori chiar 3 ani).

Romania nu are chiar un track record impecabil in materia asta (adesea din vina nemijlocita a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un numar de 4 Directive pentru care termenul de transpunere era depasit uneori chiar de ... 6 ani.

Mi se reproseaza, pe fundal politic si electoral, ca ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018. Nu e gluma.

Inainte de 1 Aprilie 2018, echipa din Ministerul Justitiei Romania lucreaza pentru transpunerea unor directive cu termene mai grabnice:

- Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in UE. Termen: 4 octombrie 2016

- Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat in cadrul procedurilor penale si al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum si dreptul ca o persoana terta sa fie informata in urma privarii de libertate si dreptul de a comunica cu persoane terte si cu autoritati consulare in timpul privarii de libertate. Termen: 27 noiembrie 2016

- Directiva 2014/41/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind ordinul european de ancheta in materie penala. Termen: 22 mai 2017

Va asigur ca, impreuna cu echipa din Ministerul Justititiei, depun toate eforturile pentru ca aceste 3 directive sa fie transpuse in legislatia interna fara intarzieri. Incep in ordinea de pe tricou, cu directiva 2014/42/EU, a confiscarii extinse. Si contez pe ajutorul neasteptat al celor convertiti recent.

Exista vreme pentru toate, spun numai sa luam directivele pe rand, nu peste rand. Restul e campanie electorala...", a scris Raluca Pruna pe Facebook.

Victor Ponta a scris pe Facebook ca va cere respingerea in Parlament a OUG prin care au fost modificate circa 80 de articole din Codul penal si din cel de procedura penala, afirmand ca doar Legislativul are acest drept, altfel "este dictatura", iar Guvernul a actionat "pe sest".

"La propunere doamnei Ministru al Justitie Raluca Pruna Macovei Capot , prin ORDONANTA DE URGENTA, au fost modificate 150 !!!!! de articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala !!!!! (...) Ca simplu deputat in Grupul PSD voi propune sa votam pentru respingerea acestei Ordonante De Guvern odioase! Modificarile la Codul Penal si Codul de Provedura Penala trebuie sa fie adoptate doar de catre Parlament, doar cu avizul Guvernului si al CSM si doar dupa o dezbatere publica adevarata care sa informezesi sa explice romanilor despre ce e vorba. Altfel este DICTATURA",a scris Victor Ponta pe Facebook.


(449 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Raluca Pruna: Lucram la legislatia privind confiscarea extinsa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53544807434082 seconds.