Joi, 30 Iunie 2005 - 10:31 AM Aleg.RO: Sa platiti bine!

Publicat de: Silviu Sergiu

evenimentulzilei Sotia si fratele lui Traian Basescu sunt asociati intr-o firma care, acumuland datorii la stat de 537 milioane lei, se afla in executare silita. Cu 59% din actiuni (20% Maria Basescu, 39% Mircea Basescu), familia presedintelui detine controlul firmei A.M.C. Cros SRL, al carei obiect de activitate este "fabricarea produselor lactate si a branzeturilor".
Traian Basescu a reactionat ieri la dezvaluirea facuta, in premiera, de Mugur Ciuvica. Seful statului isi cere scuze pentru situatia creata de sotia si de fratele sau. Totodata, promite ca "pana joi, 30 iunie", adica astazi, firma A.M.C. Cros SRL isi va achita integral datoriile.
Cateva ore mai tarziu, presedintia a anuntat ca Mircea Basescu, fratele presedintelui, s-a prezentat aseara la Trezoreria Constanta facand dovada ca a achitat intreaga datorie a firmei.
Familia Basescu are datorii la stat
Firma Mariei si a lui Mircea Basescu, sotia si fratele presedintelui Traian Basescu, se afla in procedura de executare silita pentru ca nu si-a platit datoriile la bugetul de stat, de peste o jumatate de miliard de lei. Informatia a fost data publicitatii de Grupul de Investigatii Politice (GIP), prezidat de Mugur Ciuvica, si s-a confirmat in urma verificarilor intreprinse de "Evenimentul zilei".
Impozit pe profit neplatit
Societatea comerciala A.M.C. Cros SRL, cu sediul in municipiul Constanta, are drept obiect de activitate "fabricarea produselor lactate si a branzeturilor". Nu este insa vorba despre celebra fabrica de inghetata a presedintelui Basescu, SC Prod Cros SRL, ci despre o firma mai mica. In 2003, firma avea noua angajati, o cifra de afaceri de 4,6 miliarde si inregistra un profit net de doar 141 de milioane.
La aceasta societate, Mircea Basescu si Maria Basescu sunt asociati, impreuna cu alte doua persoane: Ivascu Anca Luciana si Scaiceanu Dumitru. Fratele presedintelui Traian Basescu are 39% din actiuni, in timp ce sotia sefului statului - 20%. In plus, Mircea Basescu este unic administrator.
Datorii de o jumatate de miliard de lei
SC A.M.C. Cros SRL datoreaza bugetului de stat suma de 537.555.568 de lei. Suma provine in special ca urmare a neplatii impozitului pe profit, in cuantum de 371.623.989 de lei. Dobanzile si penalitatile aferente se ridica la 165.931.579 lei. Societatea cu pricina figureaza pe lista datornicilor la bugetul de stat, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor si actualizata ultima data pe 31 martie 2005.
La prima vedere nu este vorba de o suma foarte mare, insa, daca tinem cont ca firma familiei Basescu a inregistrat in 2003 (Registrul Comertului nu a publicat deocamdata date de bilant pe 2004) un profit de doar 141 de milioane, iar impozitul pe profit aferent a fost de 35 de milioane, rezulta ca SC A.M.C. Cros SRL nu si-a achitat obligatiile fata de stat de mai multa vreme.
Elena Damian, director executiv adjunct in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta(DGFP), nu a putut sa precizeze de cand dateaza datoriile SC A.M.C. Cros SRL, insa a declarat: "Din moment ce societatea respectiva se afla in executare silita, este vorba despre o datorie mai veche de un an".
Basescu isi cere scuze
Intr-un comunicat remis presei, presedintele Traian Basescu isi cere scuze pentru situatia in care se afla firma fratelui si a sotiei sale. Seful statului considera ca firma A.M.C. Cros SRL trebuie sa-si onoreze obligatiile fata de stat achitand datoria in valoare de 371.623.989 lei (10.300 euro) si penalitatile aferente, respectiv 165.931.579 lei (4.600 euro).
"Presedintele Traian Basescu asigura opinia publica ca firma A.M.C. Cros SRL isi va achita integral datoriile pana joi, 30 iunie 2005 (astazi - n.r.)", precizeaza comunicatul de presa.


(969 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Silviu Sergiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Sa platiti bine! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54951500892639 seconds.