Luni, 16 Mai 2016 - 05:06 AM Aleg.RO: Vicepremierul Vasile Dancu, imbracat in straie traditionale la parada de Ziua Costumului Popular de la Nasaud

Publicat de: ---

jurnalulnational

Mii de oameni din intreg judetul Bistrita-Nasaud, dar si din alte zone ale tarii s-au adunat duminica, la Nasaud, pentru a participa la cea mai mare parada a portului traditional romanesc menita sa marcheze Ziua Costumului Popular .

Vicepremierul Vasile Dancu, imbracat in straie traditionale la parada de Ziua Costumului Popular de la Nasaud

Printre cei care s-au alaturat initiativei si au venit imbracati in costume traditionale s-a numarat vicepremierul Vasile Dincu, originar din Bistrita-Nasaud, care a purtat un costum specific Vaii Somesului si un clop cu sapte randuri de pene de paun.

"Ma simt om, in primul rand, ca in rest ma simt birocrat, politician si alte lucruri care nu tin neaparat de fiinta noastra. Sunt foarte bucuros sa vad ca n-a murit sufletul romanesc, cu toate ca suntem mereu incercati de tot felul de lucruri. (...) Cred ca zona noastra merita sa fie patria costumului popular, este cu adevarat o insula de romanitate care nu s-a pierdut de sute de ani. Noi ne-am nascut in costume populare, dupa aceea ne-am stricat, imbracandu-ne in costume de alt fel. Aceste costume sunt izvorate din sufletul romanesc si noi ramanem imbracati in aceste costume atata timp cat nu ne pierdem sufletul", a declarat vicepremierul.

La Nasaud au mai venit imbracati in costume populare deputatul Doina Pana, prefectul de Bistrita-Nasaud, Ovidiu Frent, presedintele Consiliului Judetean, Radu Moldovan, precum si primarii invitati la eveniment.

Nu mai putin de 25 primarii din Bistrita-Nasaud s-au implicat in organizarea celei mai mari parade dedicate costumului popular romanesc, alaturi de Primaria Nasaud, Casa de Cultura "Liviu Rebreanu" din, Consiliul Judetean, Asociatia "Turist in Bistrita-Nasaud", Centrul National de Informare si Promovare Turistica si scolile din zona. 

Manifestarile au debutat duminica, la ora 12,00, cu parada costumului popular romanesc, care a avut ca punct final stadionul din localitate.

Pe gazonul stadionului, participantii au format cercuri concentrice si au invatat sa danseze Roata de la Runc de la maestrul coregraf Marin Barbu (Nea Marin) si creatoarea de costume populare din comuna bistriteana Salva, Virginia Linul. Dansurile au fost primite cu aplauze de catre spectatori, care au umplut tribunele si zona din jurul stadionului.

Roata de la Runc este un joc popular vechi de sute de ani, originar din comuna bistriteana Runcu Salvei. Primarului comunei, Anchidim Pavelea, spune ca "Roata" se joaca in special la nunti si este insotita "musai" de pahare de tuica si placinte cu branza.

"Roata de la Runc se joaca la sarbatori, in special la nunti. In momentul in care se servea tuica se facea o roata, canta muzica, striga toata lumea si in mijloc era gazda, cu cupa de jinars, cu tuica si cu vestita placinta cu branza care se servea in roata. (...) Roata e un simbol de unitate", a explicat Pavelea, pentru AGERPRES.

Manifestarea a continuat cu spectacole artistice sustinute de ansamblurile invitate, dar si cu un targ al mesterilor populari.


(118 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Vicepremierul Vasile Dancu, imbracat in straie traditionale la parada de Ziua Costumului Popular de la Nasaud | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.98237085342407 seconds.