Vineri, 13 Mai 2016 - 05:14 AM Aleg.RO: Harta alegerilor locale ? Moldova. Baroni retra?i, baroni la vedere, baroni din umbra

Publicat de: ---

romanialibera

\'Romania liberă\' vă prezintă in serial principalii candidați pentru primăriile din orașele reședință de județ . In Moldova, calculele alegerilor sunt influențate de situația baronilor locali acuzați de DNA.

Iași: Cum va arăta era post-Nichita?

Gheorghe Nichita (PSD), primar intre 2003 și 2015, a fost suspendat din funcție, fiind cercetat pentru utilizarea poliției locale in urmărirea unei angajate a primăriei cu care s-a aflat intr-o relație amoroasă. Intr-un alt dosar, este acuzat de luare de mită. PSD l-a desemnat candidat in locul său pe primarul interimar al orașului, Mihai Chirică. Considerat un apropiat al lui Nichita, Chirică s-a distanțat in momentul in care a inceput cel din urmă să aibă probleme penale. Liberalii l-au preferat pe șeful aeroportului din Iași, Marius Bodea, intrat in cursă după o recomandare publică a consilierului prezidențial, Andrei Muraru. PMP a apelat la deputatul Petru Movilă, iar ALDE la Radu Botez, fost consilier local din partea PNL. In cursă a intrat și Andrei Postolache (independent), antreprenor IT, după o incercare nereușită de a inființa un partid local - pentru Iași, incercare boicotată de apropiați ai PNL.

Galați: Incompatibilul, penalul și plagiatorul

Primarul orașului, Marius Stan (UNPR), ales in 2012, candidează pentru un nou mandat, deși a fost declarat incompatibil de ANI. Este suspectat de abuz in serviciu, ca urmare a unei sesizări penale, făcută de Curtea de Conturi către DNA. PSD a apelat la Ionuț Pucheanu, șeful de serviciu in cadrul Primăriei Galați, considerat un apropiat al lui Stan, ceea ce a incurajat interpretările privind un blat intre Marius Stan și PSD.Din partea ALDE candidează senatorul Eugen Durbacă, fost primar al orașului (1992-2000) și președinte al CJ (2000-2004). Probabil nici Durbacă nu mai știe la al catelea partid a ajuns după PCR, PSM, PDSR, PDAR, ApR, PD sau PC. Candidatul PNL, Nicușor Ciumacenco, a devenit cunoscut după ce presa locală a descoperit că programul său conținea pasaje intregi preluate din programul candidatului USB la primăria Capitalei, Nicușor Dan.

Bacău: Stavarache nu renunță

Primarul suspendat, Romeo Stavarache, ales in 2004, candidează pentru cel de-al patrulea mandat, fără să aibă susţinerea unui partid. Stavarache este implicat in două dosare: a fost condamnat in primă instanţă la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru tentativă de abuz in serviciu, și este trimis in judecată pentru că ar fi primit mită 2,3 milioane de lei. Stavarache a fost suspendat din PNL, iar liberalii l-au aruncat in cursă pe senatorul Dragoș Luchian, parlamentar și fost viceprimar al Bacăului (2008-2012). Problemele lui Stavarache sunt exploatate de PSD care l-a aruncat in cursă pe deputatul Cozmin Necula, care lăudase, in trecut, realizările primarului Bacăului. Acum, Necula a intrat in campanie invocand \'nevoia de schimbare după 12 ani de guvernare locală PNL coruptă și mincinoasă\'.

Suceava: Candidații, rotiți intre partide

Actualul primar, Ion Lungu (PNL), iși dorește să obțină al patrulea mandat. Ion Lungu a fost ales in funcţie in 2004, cand a candidat din partea PNL. In 2008 și 2012 a candidat din partea PDL, iar la aceste alegeri va fi reprezentantul PNL, după fuziunea celor două partide. Numele lui Ion Lungu ar fi menționat in două dosare deschise de procurorii DNA Suceava, care vizează activităţi derulate de administraţia locală. Ion Lungu a declarat că in ambele dosare, urmărirea penală este incepută \'in rem\', adică faţă de fapte, nu şi faţă de persoane. Fostul preşedinte al PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a demisionat la inceputul lunii martie din PNL şi s-a inscris in ALDE, pentru a candida din partea acestei formaţiuni la funcţia de primar. Candidatul PSD la Primăria Suceava este Tiberius Brădăţan, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. Din partea UNPR a fost inscrisă candidatura la funcţia de primar a lui Marius Boghian, fost consilier judeţean PDL.

Vrancea: Oprișan și-a schimbat marioneta

După o serie de descinderi ale procurorilor la Primăria Focșani, primarul Decebal Bacinschi (PSD) a invocat probleme de sănătate, făcand un pas inapoi. Bacinschi era primar din 2000, fiind omul de casă al președintelui CJ, Marian Oprișan (PSD). Acum, Oprișan l-a propus pe fostul subprefect Cristi Misăilă pentru a candida la funcția de primar, iar social-democrații vranceni l-au votat in unanimitate. Liberalii au apelat la un om de afaceri – Ionuț Ștefan, un apropiat al deputatului Nini Săpunaru.

Botoșani: Război PSD-PNL pe imobile

Social-democrații l-au desemnat pe primarul in funcție, Ovidiu Portariuc, omul de incredere al deputatului PSD, Andrei Dolineaschi, liderul organizației locale. Liberalii au apelat la Cătălin Flutur, cercetat de DNA pentru abuz in serviciu. Flutur a fost primar inainte de 2012 și este vărul senatorului PNL Gheorghe Flutur. Cei doi sunt in război după ce Portariuc a incercat să -l lase fără loc de muncă pe Cătălin Flutur, cel care conduce o companie din subordinea consiliului local Botoşani.

Piatra Neamț: Pinalti, eliminat

Gheorghe Ștefan, zis și \'Pinalti\' (edil din 2004) nu a reușit să-și ducă la sfarșit mandatul de primar, fiind condamnat in primă instanță la 3 ani și jumătate cu executare in dosarul Microsoft. Liberalii l-au desemnat pe Dragoș Chitic, primar interimar după retragerea lui Gheorghe Ştefan, cel care l-a adus in politică. Principalul său contracandidat este deputatul PSD, Liviu Harbuz. A fost acuzat de presă că, in 2004, in calitate de șef al ANSVSA, a aranjat o licitație publică de 78 de milioane de euro, pentru servicii de identificare a caprinelor, ovinelor și suinelor in favoarea unei firme a unor apropiați. ANI l-a declarat incompatibil, pentru că a deținut, simultan, atat calitatea de deputat, cat şi pe cea de comerciant persoană fizică autorizată.

Vaslui: \'Balaurul roșu\', doi primari in 24 de ani

Deşi oraşul nu a ieşit niciodată din topul sărăciei, primarii au fost aleşi şi realeşi la Vaslui. Aşa că, in ultimii 24 de ani au fost doar doi primari: Victor Cristea (PSD) intre 1992 și 2008 şi Vasile Pavăl (PSD), din 2008 şi pană in prezent. Pavăl candidează pentru al treilea mandat. Candidatul PNL este Marius Arcăleanu, consilier local. In 2012, Pavăl (susținut de USL) a obținut 78%, iar Arcăleanu (PDL) a obținut 9%. Contracandidaţii celor doi sunt Cristian Pavelescu, reprezentantul ALDE şi Andrei Marius Acasandei – PMP.

Costuri. Alegerile in cifre

- Campania electorală a inceput pe 6 mai și se va incheia pe 4 iunie.

- Organizarea alegerilor va costa 350.663.000 lei.

- Scrutinul este programat pe 5 iunie, intr-un singur tur.

- Se va organiza un nou tur de scrutin doar in cazurile de balotaj și de fraudă electorală.

Citește și celelalte episoade ale serialului:  

Serial RL. Harta alegerilor locale - Muntenia: Război pe fotoliile baronilor

Serial RL. Harta alegerilor locale - Oltenia și Dobrogea. Corupții vechi și noi

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(214 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Harta alegerilor locale ? Moldova. Baroni retra?i, baroni la vedere, baroni din umbra | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62805199623108 seconds.