Joi, 12 Mai 2016 - 04:43 AM Aleg.RO: Curtea Constitutionala a decis: Alegerile locale vor avea loc intr-un singur tur. Ce spune Liviu Avram

Publicat de: ---

AMOS News

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins, miercuri, ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, astfel incat acestea se vor desfasura intr-un singur tur de scrutin . Tot miercuri, magistratii au respins alte 50 de sesizari privind alegerile locale.

CCR

UPDATE Liviu Avram critica solutia adoptata de Curtea Constitutionala siafirma ca, de fapt, judecatorii nu au dorit sa judece cazul pe fond. El are cateva argumente in favoarea sa.

Unul dintre ele este acela ca, potrivit presedintelui CCR, Curtea nu isi schimba usor jurisprudenta si nu va schimba legislatia electorala cu mai putin de o luna inainte de alegeri. Liviu Avram vine insa cu un contraexemplu, cand CCR a shimbat legislatia electorala cu doar cinci zile inainte de alegeri, in 2010, in cazul lui Remus Cernea. 

"Ohoooo! Al doilea indiciu ca CCR a jucat-o politic la greu si ca le-a fost frica sa judece pe fond. Zicea recent domnul Zegrean ca CCR nu-si schimba asa usor jurisprudenta. Pai sa vedem daca asa stau lucrurile...

* Pe 25 aprilie 2010, au fost alegeri anticipate partiale pentru cateva locuri de deputat. Remus Cernea (pletosul bio) a vrut sa candideze pentru unul dintre ele ca independent. * Pe 6 aprilie candidatura sa a fost respinsa si el a contestat asta in instanta.* Pe 7 aprilie instanta i-a acceptat cererea de sesizare a CCR privind neconstitutionalitatea articolului care reglementa alegerea candidatilor independenti. * Pe 20 aprilie, CCR a judecat exceptia si a admis-o, declarand respectivul articol neconstitutional (pentru amatorii de detalii: Decizia 503 din 20 aprilie 2010).

Pe 20 aprilie, cand CCR a admis exceptia si mai erau 5 zile pana la alegeri, Remus Cernea NU mai era candidat, caci candidatura sa fusese respinsa definitiv. Deci atunci nu a mai putut candida si decizia CCR lui nu i-a folosit la nimic.

Si atunci se pune intrebarea: cand a gresit CCR? Cand a ADMIS exceptia unuia care nu mai era candidat sau cand a RESPINS exceptia unuia care nu mai era candidat?

Experimentez acum din plin situatia de ti se prabusi in cateva ore, daca nu minute, increderea uriasa pe care o aveai intr-o institutie. Si nu o fac pentru ca nu-mi convine sentinta, ci pentru ca gasesc in atat de putin timp dovezi ca e o sentinta incorecta, definitiva si general obligatorie. E fascinant...", a scris Liviu Avram pe Facebook.

Primul indiciu gasit de Liviu Avram in favoarea tezei ca CCR s-a ferit de judecarea pe fond este ca judecatorii au respins exceptia ridicata de el pe motiv ca nu este candidat la alegeri.

"Un prim indiciu ca CCR a jucat-o politic la greu si ca le-a fost frica sa judece pe fond. Deci mi-au respins exceptia pe motiv ca n-as fi candidat, da? Ok. Dar ei de unde stiu asta? Din presa? Adica au dat o decizie pe ce au citit in presa?

Caci calitatea mea de candidat nu a fost dezbatuta NICIODATA in fata Curtii Constitutionale. Nu mi-a fost contestata aceasta calitate nici de procurorul de sedinta, nici de cele patru institutii care au depus opinii, nici Curtea nu a ridicat-o din oficiu. Si au respins exceptia fix pe baza unui argument care nu a fost dezbatut in sedinta publica. Cum vine asta?

Pai vine cam asa: esti acuzat de crima si dovedesti judecatorului ca in ziua faptei erai la 1.000 de km departare. Pleci linistit acasa si astepti increzator sentinta. Iar judecatorul (nici macar procurorul), in loc sa te achite, scoate din maneca robei un cutit si spune: ”Aceasta este arma crimei, amprentele tale sunt pe ea, ia matale 25 de ani de puscarie”. Dar nu-ti arata nici cutitul, nici amprentele.

Foarte bizar mod de a face dreptate, nu?", a punctat Liviu Abram pe Facebook.

 

Judecatorii CCR au respins atat exceptiile de neconstitutionalitate privind impunerea unui numar minim de semnaturi pentru depunerea candidaturilor, cat si cele care contestau alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

Curtea Constitutionala a judecat miercuri doua exceptii de neconstitutionalitate ridicate de jurnalistul Liviu Avram in al doilea dosar privind alegerile locale, una dintre exceptii vizand organizarea scrutinului intr-un singur tur. Potrivit unor surse din CCR, exceptia privind neconstitutionalitatea actului normativ a fost respinsa pe motiv ca jurnalistul nu avea calitatea de candidat la scrutinul din 5 iunie.

Jurnalistul Liviu Avram a pledat, miercuri, in sedinta CCR, pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, afirmand ca admiterea exceptiei de neconstitutionalitate nu ar insemna o schimbare a jurisprundentei Curtii, in timp ce procurorul a cerut respingerea exceptiei ca fiind neintemeiata.

"Asa cum este legea acum, aceasta permite alegerea primarului in doua tururi atata doar ca al doilea tur nu se organizeaza decat in caz de balotaj, la doua saptamani de la primul tur. Ceea ce contest eu de fapt, si sper ca asta se intelege din documentatie, este majoritatea cu care se alege primarul, in speta majoritatea relativa care determina apoi aproape automat si numarul de tururi. Si ceea ce va cer sa decideti este in ce masura primarul astfel ales este organ reprezentativ, in sensul cerut de articolul 2 din Constitutie, cata vreme daca nu obtine macar 50% plus unu din voturile exprimate, majoritatea se afla de fapt in partea cealalta la cei care nu l-au votat", a declarat jurnalistul Liviu Avram, facand trimitere la art.101 alin.(2) si (3) din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Judecatorii constitutionali au discutat si alte 50 de sesizari privind organizarea alegerilor locale, majoritatea privind numarul de semnaturi necesare pentru depunerea candidaturilor. Printre cei care au ridicat exceptii de neconstitutionalitate privind alegerile locale sunt si partidul M10 condus de Monica Macovei, deputatul Daniel Fenechiu, PMP, Partidul Verde, PRM, Partidul 200 pentru Bucuresti, PACT, PSRO, Sebastian Bodu sau Partidul Pirat.

Cel mai multe sesizari au fost insa ridicate si in legatura cu alegerea primarilor intr-un singur tur.

In urma cu o saptamana, Curtea Constitutionala a respins o sesizare a jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale. Astfel, Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata sesizarea privind numarul minim de semnaturi pentru depunerea candidaturilor. Totodata, sesizarea privind neconstitutionalitatea articolului referitor la alegerea primarilor intr-un singur tur a fost respinsa ca inadmisibila, intrucat nu are legatura cu cauza.

Liviu Avram a ridicat exceptii de neconstitutionalitate pe aceste articole si in alt dosar, care a fost admis de Curtea de Apel Bucuresti. In acest dosar insa, exceptia de neconstitutionalitate vizeaza direct articolul privind alegerea primarilor intr-un tur.

Curtea Constitutionala este sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 50 alin. (2), art. 101 (2) si (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale in raport de art.37(1), art. 36(1) si art. 2(1) din Constitutia Romaniei.

Potrivit articolului 50, alineatul 2, "pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor sii 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti".

Articolul 101 prevede: "(2) Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. (3) In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie"

Judecarea cererii lui Liviu Avram de anulare a HG 52/2016 privind calendarul electoral a fost amanata de instanta de la Curtea de Apel Bucuresti pentru 18 mai. Liviu Avram a solicitat instantei sa corecteze legea electorala prin ordonanta de urgenta, dupa care sa emita o noua HG privind calendarul electoral, care sa respecte prevederile din lege pe care le va fi corectat. Alegerile locale vor avea loc in 5 iunie.


(413 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Curtea Constitutionala a decis: Alegerile locale vor avea loc intr-un singur tur. Ce spune Liviu Avram | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71076107025146 seconds.