Miercuri, 29 Iunie 2005 - 08:16 AM Aleg.RO: Victoria în alegeri a Partidului Democrat Popular

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Cum se întoarce roata: ani la rând PSD-ul (sub denumirile succesive pe care le-a avut) a fost acuzat de festivism, de închistare ideologică, de încremeniri în proiect. Congresele sale trimiteau, automat, cu gândul la evenimentele similare din trecutul nu foarte îndepărtat. Pentru ca, nu demult, congresul acestui partid să dea peste cap toate previziunile transformându-se într-un eveniment cu consecințe greu de anticipat.

În același timp, recentul congres al PD a preluat, in extenso, toată recuzita tradițională: a fost o festivitate emoționantă cap-coadă, cu rezultate dinainte știute și cu o certă propensiune sub semnul evlaviei.

Aflat sub pulpana prezidențială, partidul și-a jucat fără greșeală partitura alcătuită dinainte. Cu toate acestea, reproșurile legate de o anumită ereditate nu s-au prea făcut auzite.

Cam în aceeași tonalitate - minus evlavia - s-a desfășurat și congresul liberal, cu câteva luni mai devreme, aducându-l în frunte pe actualul premier.

Poate că, la urma-urmelor, nu este nimic neobișnuit și procesul intră în structura intimă a evenimentelor care însoțesc câștigarea sau pierderea puterii. Dacă ne aducem bine aminte, cu patru ani în urmă PNL și PD au trecut cam prin aceleași prefaceri (ultimul sacrificându-l chiar pe liderul său istoric, Petre Roman), în timp ce proaspătul câștigător, PDSR, își consolida structura deja existentă.

Ceea ce mi se pare cu adevărat semnificativ la încheierea actualului ciclu al partidelor, mi se pare modul neobișnuit în care a crescut PD-ul. Considerat vioara a doua a Alianței, cu o pondere în jur de 10% în electorat, el pare a fi fost împins de Băsescu până dincolo de posibilitățile și resursele sale reale.

PD-ul a crescut aproape peste posibilități, fără ca această creștere să fie însoțită de consolidarea unor structuri sau de evoluția semnificativă a unor personalități.

Pentru că sub 'stejarul' Băsescu nu prea cresc decât specii fragile sau agățătoare, care fără un suport puternic nu pot să însemne mare lucru.

Poate că abia bătălia pentru existența la vârf cu PNL-ul, aflată în curs, să mai forțeze niște resurse pe care Băsescu nu le controlează și care să confere partidului o prezumție de independență.


(957 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Victoria în alegeri a Partidului Democrat Popular | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60166597366333 seconds.