Miercuri, 29 Iunie 2005 - 08:12 AM Aleg.RO: Frunda propune lustrație pentru magistrați

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Udemeristul Gyorgy Frunda propune o lege a lustrației pentru magistrați, astfel încât judecătorii și procurorii care au colaborat cu Securitatea să fie scoși din sistem. Frunda a declarat, ieri, că va iniția un proiect de lege prin care să oblige CNSAS să facă verificări, până la un termen dat, în privința apartenenței magistraților la fostul serviciu secret comunist. „Dacă în privința judecătorilor de la Curtea Constituțională, de la Înalta Curte de Casație și Justiție sau de la Consiliul Superior al Magistraturii verificările se fac imediat, la restul nu există un termen-limită, astfel că judecătorii și procurorii care au lucrat cu Securitatea pot sta în scaun până la nesfârșit”, a spus Frunda. El vrea înlăturarea din sistem a magistraților care au colaborat cu fosta Securitate în general, și nu doar ca poliție politică, după cum prevede legea în vigoare. Mai mult, ar urma să fie dați afară și magistrații care colaborează acum cu serviciile secrete interne sau străine: „Nu avem nevoie de judecători informatori sau colaboratori ai serviciilor. Judecătorii trebuie să fie independenți. (...) O parte dintre judecătorii actuali sunt foste instrumente ale sistemului ceaușist și stau bine-merci în scaun! Sunt cei mai vulnerabili, pentru că pot fi șantajați de către fosta Securitate. Ei nu fac dreptate, ci dau hotărâri după cum le dictează anumite structuri”.


Senatorul-avocat mai are o problemă cu magistrații – salariile enorme ale unor judecători: „Ei primesc un salariu de 100-120 milioane de lei bani în mână, pe lună, în timp ce noi, parlamentarii, suntem atacați pentru 30 de milioane de lei și ceva. Dacă statul are trei puteri, atunci ele să fie egale și ca remunerație. Sau le scădem lor salariile și să fim egali, sau le creștem pe-ale noastre, dar asta nu se poate”.

Frunda a adăugat că această modificare a Legii Ticu s-ar putea face în octombrie. Reprezentanții CNSAS spun însă că ea va fi imposibil de aplicat, în primul rând pentru că magistrații erau membri ai Partidului Comunist Român și aceștia nu semnau angajamente cu Securitatea.


(1020 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Frunda propune lustrație pentru magistrați | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57549500465393 seconds.