Miercuri, 29 Iunie 2005 - 08:12 AM Aleg.RO: Băieții fraieri, manipulați sentimental

Publicat de: Florin Negruțiu

Gândul Tăvăliți ca-n curtea școlii de Traian Băsescu, băieții fini Mircea Geoană și Adrian Năstase stau agățați de gardul Cotrocenilor, de unde-l amenință tocmai pe bătăușul clasei. Situația este, deopotrivă, comică și înduioșătoare, căci cei doi își strigă neputința în vânt. Băsescu nu le răspunde. Nici nu ar avea de ce să o facă. Dar nu imparțialitatea prezidențială îl determină să tacă, ci disprețul față de calibrul adversarului. PSD nu reprezintă o amenințare imediată. Atunci când te lupți cu teroriștii și desenezi axe planetare, loviturile pesediștilor par simple înțepături de țânțar. O mică eroare strategică, deoarece aceste pișcături încep să producă inflamații acolo unde pielea este mai netăbăcită. Iar Adrian Năstase a identificat zona sensibilă unde poate picura veninul: „băieții ăștia mai fraieri”, liberalii. Ceea ce arată, în esență, că PSD bate șaua pe Băsescu să priceapă Călin Popescu Tăriceanu.


De câteva săptămâni, PSD bombardează din toate părțile „guvernarea Băsescu”. Președintele este capul tuturor răutăților, „un Carol al II-lea” și „un dictator de extracție divină”. Pe lângă el, Tăriceanu este o fecioară nevinovată, silită să-i facă tiranului un Guvern și să-i satisfacă poftele împotriva firii, cum a fost 16%, cotă unică. Până acum, PSD a executat asupra redutei Cotrocenilor doar asalturi stilistice, punându-și în catapulte metafore, hiperbole și epitete inofensive. În șase luni, Opoziția – răvășită oricum de propriile grețuri – a pus accent mai mult pe stil decât pe compoziție. De câteva zile însă, lucrurile s-au schimbat. PSD a renunțat să mai tragă haotic. Și-a fixat câteva ținte, pe care le vizitează la câteva zile. Și-a compus o strategie pe care o urmează minuțios. Ea a devenit evidentă la începutul săptămânii, când a fost prezentat documentul „Guvernarea Băsescu la șase luni”. Adrian Năstase s-a apucat să le plângă de milă liberalilor, care ar deconta nerealizările guvernării, în timp ce Băsescu și ai lui i-ar păstra roadele. Scopul lui Năstase este străveziu: adâncirea fisurilor din încheieturile Alianței, sporirea stării de nemulțumire a liberalilor, semnalul că PSD le este aproape. Cât de aproape? Unii spun că liberalii și pesediștii au stat foarte aproape, cât să se audă când vorbeau unul cu altul în șoaptă. Simple clevetiri, a reacționat Năstase, fără să clipească. „Nu avem o înțelegere cu Călin Popescu Tăriceanu”. Și atunci de ce trimite PSD cântece de sirenă către liberali? Doar pentru a destrăma Coaliția sau șahiștii din Kiseleff au anticipat și mutările politice următoare? Oricum, strategia PSD are efect pe termen scurt. Liberalii sunt ajutați să trăiască o stare de buimăceală greu de explicat. Stau în bancă lângă democrați, când se pune problema schimbării președinților celor două Camere, dau fuga și se cuibăresc lângă pesediști, când se discută inițiative importante, cum ar fi noile consilii de administrație de la Radio și Televiziune sau Legea comunității de informații. Mai sare și un Ludovic de colea, cu povești despre moțul lui Băsescu și „prințesa” liberală, provocând juisări intelectuale în Kiseleff.

PSD încearcă, acum, să se insinueze în cuplul frământat al Puterii, cu un singur gând: dacă nu poate să-l bată pe capul casei, măcar să-i strice familia.

Liberalii au mai fost momiți de Adrian Năstase în timpul mandatului Stoica, când au încercat o coabitare fragilă cu Guvernul PSD. Dar măcar atunci PNL avea un om care gândea strategii și avea o viziune politică. Acum, „băieții fraieri“ sunt seduși din nou de „băieții fini“, uitând că, dacă nu era Traian Băsescu, ar fi trudit de pe băncile opoziției, cam tot în această perioadă, la raportul „Guvernarea Năstase la șase luni”.


(973 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin Negruțiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Băieții fraieri, manipulați sentimental | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57293105125427 seconds.