Miercuri, 29 Iunie 2005 - 08:08 AM Aleg.RO: Tariceanu, la sfat cu PNL despre viitorul Aliantei DA

Publicat de: Cristina Faighel, E.

Averea Declaratiile si actiunile politice contradictorii in interiorul Aliantei DA au avut ca efect o intalnire a premierului Tariceanu, insotit de ministrii liberali, cu parlamentarii PNL. Inaintea intalnirii cu parlamentarii liberali, premierul Calin Popescu Tariceanu a laudat trainicia Aliantei si a Coalitiei. „Sunt multumit de modul cum functioneaza Alianta DA si Coalitia de guvernare, iar in momentul asumarii raspunderii ministeriale s-a vazut soliditatea celor doua“, a declarat primul-ministru inainte de a intra in sedinta cu parlamentarii PNL.

In fata liberalilor insa, Tariceanu si-a exprimat nemultumirea in legatura cu relatia dintre PNL si PD. „Este bine ca Ludovic Orban a tras un semnal de alarma“, a spus Tariceanu referindu-se la criticile pe care viceprimarul liberal le-a adresat recent colegilor de Alianta, la Alba Iulia. Potrivit unor surse din partid, Tariceanu a spus ulterior ca personal nu este adeptul unor astfel de manifestari. „Ceea ce s-a zis au fost declaratii tensionate si nu sunt de acord“, le-a spus Tariceanu colegilor sai de partid. El si-a exprimat speranta ca democratii vor intelege acest semnal dat de PNL.

Desi a spus ca nu-si doreste ca situatia sa degenereze, liderul liberal a recunoscut ca „nu asa functioneaza o alianta“, referindu-se la faptul ca democratii ar trebui sa-si schimbe atitudinea abordata in ultima perioada fata de PNL.

Tariceanu nu a exclus nici posibilitatea ca in urma perpetuarii acestor neintelegeri sa se ajunga la o rupere a protocolului aliantei.

„Decat sa ne certam in presa mai bine ne despartim“, le-ar mai fi spus Tariceanu liberalilor, potrivit declaratiilor unor surse din partid care doresc sa ramana anonime. De altfel apeland la o zicala populara, Tariceanu a spus ca aliatii nu trebuie sa se comporte precum „o vaca, care a umplut o galeata de lapte si pe urma ii da cu piciorul“.

Cu cateva ore inainte, la GDS, la o intalnire a Pro Democratia, Valeriu Stoica spunea ca Alianta DA se afla la o rascruce, iar acest lucru s-a produs mai devreme decat se astepta. Stoica este de parere ca Alianta are la dispozitie doua strategii: ruptura si continuarea discutiilor privind fuziunea.

Acesta a afirmat chiar ca Alianta s-ar putea rupe daca in urmatoarele doua luni liderii celor doua partide nu vor face ceva concret in privinta fuziunii. Stoica crede ca atitudinea PNL fata de PD este echivoca: daca la Congres, Calin Popescu-Tariceanu i-a indemnat pe democrati sa fuzioneze cu liberalii, la numai o zi distanta un lider liberal important, Ludovic Orban, a facut o serie de acuzatii la adresa colegilor sai de coalitie. Stoica a concluzionat spunand ca „Deocamdata si PNL si PD par sa aiba impreuna o strategie comuna a despartirii.“

Cristian Boureanu, deputat liberal, considera insa ca propunerea de fuziune a lui Stoica nu se bucura inca de sprijinul liderilor ambelor formatiuni.

Opinia acestuia este impartasita si de vicepremierul democrat Gheorghe Seculici. Acesta considera ca fuziunea celor doua partide este putin probabila daca nu s-a facut pana acum.

Cristian Boureanu a mai declarat ca cele doua partide vor continua sa mearga impreuna, chiar daca acum nu mai pot conta pe sprijinul electoral al presedintelui Basescu. El considera ca pana la viitoarele alegeri, inclusiv cele anticipate „trebuie gasiti liderii PNL si PD care sa aiba minte pentru a face cele doua partide sa participe impreuna la acestea.“ Boureanu, un sustinator al anticipatelor, dupa cum a recunoscut, nu crede ca exista motive de ingrijorare referitor la cele cateva puncte in plus in sondaje ale PD. Acesta crede ca ele se datoreaza presedintelui Basescu, care va ajuta in continuare Alianta sa mearga bine in sondaje.

Remaniere à la PNL

La sedinta au participat si ministrii PNL. Toti vor face obiectul analizei interne a partidului, care va stabili daca liberalii isi schimba sau nu in curand unii dintre ministri. Pe lista remaniabililor, cei mai des invocati, la o bursa a zvonurilor, ar fi Ionut Popescu si Mircea Cinteza.

Sondajele ii dau Aliantei 55%

Alianta DA continua sa conduca in sondajele de opinie, in timp ce Traian Basescu este politicianul cu cea mai mare cota de incredere. Potrivit Barometrului de Opinie realizat de IMAS, intentia de vot pentru Alianta este de 55%, cu o crestere de cinci la suta fata de luna mai. In schimb, PSD a scazut in intentiile de vot de la 28 la 23 %, PRM a ramas constant, la 10 la suta, iar UDMR a crescut de la 5 la 6%. Cota de incredere a presedintelui tarii a crescut cu 6 % fata de luna mai, ajungind la 58 la suta. El este urmat de Calin Popescu Tariceanu, cu 42 % opinii pozitive si de Mircea Geoana, cu 41%. Emil Boc si Adrian Nastase se afla la egalitate, cu 26%. Popularitatea lui Iliescu a scazut cu 5%, fiind de 20 la suta.


(1061 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel, E.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Tariceanu, la sfat cu PNL despre viitorul Aliantei DA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56321001052856 seconds.