Miercuri, 29 Iunie 2005 - 08:02 AM Aleg.RO: Coaliția în defensivă

Publicat de: Valentin Stănilă

azi În editorialul de ieri nu ne-am referit la "meciul" de luni dintre ADA și PSD, cel puțin din două motive: se cuvenea să se comenteze modul în care actuala Putere se autoevaluează și am așteptat reacții la "bilanțul" întocmit de principalul partid de opoziție la împlinirea a șase luni de la învestirea Guvernului Tăriceanu și la replica dată de purtătorul de cuvânt al PNL. Acum avem o imagine mai concludentă a mizei principale puse în joc, în prezent, pe scena politică dâmbovițeană.
Care este reproșul "de bază" la adresa demersului PSD? S-a afirmat că acest partid "n-are autoritatea morală să critice coaliția guvernamentală deoarece s-a făcut vinovat de numeroase fapte reprobabile în perioada 2001-2004, când a deținut puterea". Dacă acceptăm această aserțiune, putem considera că și Opoziția din perioada 2001-2004 n-avea dreptul să critice Guvernul Năstase întrucât a dezamăgit cumplit electoratul care în 1996 a optat pentru "schimbarea" radicală în bine promisă de CDR, USD și UDMR. Or, eșecul la alegerile din 2000 n-a fost altceva decât expresia nemulțumirii cvasigenerale față de modul în care a fost condusă țara după prima alternanță postdecembristă la Putere.
În realitate, așezarea discuției pe coordonatele "autorității morale" este contraproductivă. Nu numai pentru rolul minor pe care morala îl are în politică (la noi și aiurea, în toate timpurile), ci mai ales pentru că se eludează aspectul esențial, și anume măsura în care în disputa Putere-Opoziție se prezintă adevărul și se interpretează corect faptele de necontestat.
Muritorul de rând nu este (din fericire) politolog. El știe cu precizie dacă politicianul aflat la Putere spune adevărul sau minte, mai ales atunci când acesta pretinde că s-au ameliorat condițiile de trai ale majorității populației țării, că justiția își face datoria, că ordinea publică se apără cu strășnicie, că avem de-a face cu mai puțină birocrație, cu mai multă solicitudine față de cetățean, cu o gestionare responsabilă a banului public etc. Tot ceea ce îl înconjoară pe cetățean, situațiile cărora este nevoit să le facă față, viața cu tot ce oferă ea bun și rău reprezintă parametrii în funcție de care sunt judecate "performanțele" guvernării. Așa s-au petrecut lucrurile în vremea guvernului Năstase, așa se petrec și sub domnia guvernului Băsescu-Tăriceanu.
Așadar, ceea ce contează sunt faptele. Au sau n-au ecou criticile formulate de PSD numai în măsura în care corespund faptelor, potrivit percepției publice dominante. Restul este "vrăjeală". Or, faptele prezentate în documentul de monitorizare al PSD sunt imbatabile, ele reprezintă - în marea lor majoritate - sinteza constatărilor majorității covârșitoare a populației țării.
A prezentat actuala Putere fapte care să contrazică în mod convingător criticile PSD? Ce putea să spună (limitându-se la aspecte ale vieții cotidiene) în legătură cu "ținta de inflație" pe acest an, cu majorarea unor accize, a altor impozite și taxe, cu semieșecul operațiunii numite recalcularea pensiilor, cu creșterea agresivității birocratice din instituțiile publice, cu revizuirea în defavoarea bolnavilor a sistemului de acordare a compensațiilor și gratuităților la medicamente, cu limitarea creditului pentru consum, cu multe alte fapte și date care interesează cu adevărat cetățeanul?
Întrucât reprezentanții Puterii au negat sau, în cazul cel mai bun, au ignorat asemenea fapte, se confirmă, se reconfirmă, situația lor pe poziții defensive. Aici s-au vădit consecințele erorii președintelui Băsescu și premierului Tăriceanu de a nu fi luat inițiativa prezentării unui bilanț serios al primelor șase luni de exercitare a mandatului. Ca și în alte împrejurări, nu suntem dispuși să dăm consultații fără respectarea regulilor economiei de piață. Facem însă o mică derogare și precizăm că nu s-ar fi ajuns la situația extrem de inconfortabilă a actualei Puteri dacă s-ar fi întocmit un bilanț cinstit (de altfel, promis) al primelor șase luni de la învestitură. În prezent, sună mai fals ca oricând referirile la "dezastruoasa moștenire". Nu mai este vorba despre ce s-a întâmplat în perioada 2001-2004. A trecut suficient timp din "noua" guvernare pentru a se asuma responsabilitatea și față de surplusul de necazuri apărut de la alternanța la putere. Orice eschivă înclină și mai mult balanța spre talerul cu semnul minus.


(633 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Coaliția în defensivă | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6675078868866 seconds.