Miercuri, 29 Iunie 2005 - 07:52 AM Aleg.RO: Noroc ca «Suvita Mot Capitan» nu i-a... fuzionat pe liberali!

Publicat de: Gabriel G. Stanescu

gardianul De cateva zile, conflictele din Coalitie, dintre PNL si PD, au ajuns la cote alarmante. Exasperat de rolul hegemonic al democratilor-populari si al comandantului Traian Basescu, vesnicul candidat la un fotoliu de sef, dar cazut mereu pe locul al doilea, liberalul Ludovic Orban, a insailat o alegorie de batut saua pentru a pricepe iapa. Povestea spune ca "Suvita Mot Capitan", dupa ce a castigat mana printesei, s-a luat de barbut, pocher si septic, masluind zarurile, tragand cacealmale si cheltuind zestrea miresei. "Suvita Mot Capitan" era si tradator: complota cu o imparatie populara, pe care o ruinase cu opt ani in urma. S-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa!

Asemenea lui Ion Iliescu, care intr-un satuc din Dobrogea, uitand de globalizarea informatiei, in campania electorala, i-a infierat cu manie proletara pe capitalistii care sug sangele poporului si a ajuns nu doar la toate jurnalele de stiri din Romania, dar si pe agentiile de presa straina, Orban a fost uimit ca povestea sa a facut inconjurul tarii. Credea ca va ramane, undeva, la Teatrul Dramatic din Brasov, unde isi depanase basmul. N-a apucat sa cante cocosul de trei ori, si Piticul Atomic de la Cluj i-a sarit la beregata, gasindu-i justificare pentru derapajul poetic, prin caldura torida ce i-ar fi putut produce o insolatie politica.

Lasand glumitele si alegoriile la o parte, oricine poate constata ca s-a cam incins tarata intre aliatii de mai ieri. Exista cel putin patru teme majore de confruntari intre cele doua tabere. Primul subiect, intr-o ordine cronologica, il constituie alegerile anticipate. Al doilea – controlul asupra comunitatii de informatii. Al treilea – depolitizarea consiliilor de administratie ale TVR si SRR. Si, in fine, fuziunea celor doua partide. Dupa cum se vede, cu exceptia ultimei teme, toate vin din laboratoarele de la Cotroceni si sunt servite prin centrele de distributie din primariile din Cluj si Bucuresti. De altfel, ultimul subiect conflictual, privind fuziunea, denota o slabiciune a liberalilor care vor sa se agate de trasura de succes a lui "Suvita Mot Capitan".

O concluzie la prima vedere este aceea ca liberalii, in frunte cu tariceanul Calin file de poveste, sunt preocupati mai mult de imaginea lor erodata de actul de guvernare. Din contra, asa-zisii populari, condusi de "Suvita Mot Capitan" prin goarna Piticului Atomic, par a avea o strategie politica, care le lipseste cu desavarsire liberalilor, dispusi doar sa reactioneze la intepaturile pediste.

Victoria obtinuta ieri de liberali in urma unei obscure intelegeri subterane cu PSD, PRM, UDMR si PC va reprezenta in ochii electoratului o noua abdicare de la programul politic prezentat in campanie. Basescu si PD au jucat corect, mergand pana intr-acolo, incat nu vor avea in mod direct persoane in Consiliul de Administratie care sa le garanteze aparitiile la microfon. Desigur ca exista si alte cai subterane de convingere, dar in ochii alegatorilor si ai societatii civile au iesit nepatati din aceasta incercare. Liberalii sustin ca noile consilii de administratie vor fi schimbate peste trei luni, cand se va adopta o noua lege. Pe de alta parte, actualii presedinti ai CA ale TVR si SRR s-au apucat sa faca evaluari ale institutiilor, ce vor fi finalizate in octombrie-noiembrie, dupa spusele lor. Cine poate sa mai inteleaga ceva? Ori ii schimba, si atunci pentru ce mai fac studii?! Ori nu-i mai schimba, si atunci inseamna ca avem de-a face cu un joc politic murdar. Sa nu creada cineva insa ca societatea civila se va lasa pacalita de acesti jongleri.

Exemplul lui Mircea Toma si al celor cativa colegi care au incercat sa-i trezeasca din somnul de veci pe smecherasii din staluri demonstreaza ca spiritul societatii civile nu a murit cu desavarsire. Daca doamna Musca si ceilalti culturnici parlamentari, care jubilau pentru victoria de zilele trecute, mai au o unda de cinste in ei, trebuie sa pregateasca in aceasta vara proiectul Legii de depolitizare a Radioului si Televiziunii publice. Un frustrat, rentier politic intr-un scaun de sef, spunea intr-o emisiune televizata ca trebuie sa avem incredere in Parlament, pentru desemnarea membrilor consiliilor de administratie. Nimic mai fals. In ultimii 15 ani, impostorii care se imbraca in costumele traficului parlamentar de influenta si isi ingroasa in mod nejustificat conturile din tara sau de aiurea nu au facut decat sa ingenuncheze institutiile cu cea mai mare audienta din Romania, prin care s-au manipulat grosolan telespectatorii. Asa cum nu este nevoie de o lege a presei, pentru ca atat opinia publica, cat si ziaristii nu au incredere in buna-credinta a parlamentarilor, tot asa, in acest moment istoric, nu clasa politica, ci societatea civila ar trebui sa-si numeasca reprezentantii. Poate fi vorba, asa cum se intampla si in alte tari din Occident, de numiri din partea Academiei, ale asociatiilor profesionale – ale scriitorilor, ale ziaristilor, ale compozitorilor, ale artistilor plastici etc., precum si ale altor organizatii.

Se pare insa ca acestea sunt doar visurile unui idealist, pentru ca, in realitate, s-ar parea ca s-a batut palma pentru ca acele doua consilii sa ramana neschimbate pana la sfarsitul mandatului. Fara indoiala, in Biroul Oval de la Cotroceni, dupa incheierea preludiului cu trabucuri fine, s-a aflat despre ce au pus la cale curtenii din Parlament. Sunt convins ca nu va trece multa vreme si va aparea o reactie pe masura. "Suvita Mot Capitan" i-a zburatacit din sondaje pe liberali, fiind aliati. Doamne fereste, daca se enerveaza! Ii fuzioneaza de nu se mai vad!


(509 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Gabriel G. Stanescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Noroc ca «Suvita Mot Capitan» nu i-a... fuzionat pe liberali! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56478309631348 seconds.