Marți, 28 Iunie 2005 - 09:09 AM Aleg.RO: Proiectul pesedist bagă Comunitatea de Informații sub autoritatea Parlamentului

Publicat de: Raluca DUMITRIU, C.B

Gândul La câteva zile după discuțiile secrete de la Cotroceni, PSD intervine în problema înființării unei Comunități de Informații și propune propriul proiect de lege pe această temă. Față de varianta lui Traian Băsescu a legii, care prevedea ca președintele să controleze Comunitatea prin intermediul unui director, proiectul PSD susține trecerea noii structuri sub autoritatea Parlamentului. Purtând semnătura senatorului George Maior și pe cea a deputaților Ion Stan, Gabriel Oprea și Eugen Bejinariu, proiectul pesedist a fost depus, ieri, la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, de la care a primit, totodată, avizul procedurii de urgență. Aceasta înseamnă că atât varianta de lege a Cotrocenilor, care ar putea să ajungă la Parlament sub formă de ordonanță de urgență, cât și cea a PSD urmează a fi discutate simultan, deoarece reglementează același domeniu. În felul acesta, planurile președintelui Traian Băsescu de a ajunge cât mai rapid șef peste serviciile secrete vor fi întâziate. Pe de altă parte, situația creată în jurul posibilității înființării Comunității de Informații devine delicată pentru liberali, care au reacționat împotriva deciziei luate la Cotroceni și au cerut trecerea structurii sub control parlamentar, adică la fel cum prevede proiectul PSD.


La cârmă - premierul, nu președintele

Varianta pesedistă privind înființarea Comunității de Informații prevede crearea în cadrul noii structuri a două organisme: Comitetul de Coordonare al Comunității și Oficiul Național de Planificare și Evaluare a Informațiilor. Comitetul este constituit din șefii serviciilor de informații – SRI și SIE – și de securitate – SPP și STS -, șefii serviciilor de informații departamentale – DGIPI, DGIA, DGPA, consilierul prezidențial și consilierul de stat al prim-ministrului pentru securitate națională. Aceeași organizare a conducerii Comunității era prevăzută și în proiectul avizat de Traian Băsescu, numai că acolo purta denumirea de Colegiu. În proiectul PSD, Comitetul de Coordonare asigură avizarea Planului integrat de informații al Comunității și inițiază programe destinate susținerii strategiilor de securitate naționale. În ceea ce privește Oficiul Național de Planificare și Evaluare a Informațiilor, atribuțiile acestuia sunt similare celor ale Oficiului din proiectul Cotrocenilor.
Marea deosebire între cele două variante ale legii este dată însă de autoritatea care deține controlul asupra Comunității de Informații. Dacă Băsescu vrea ca întreaga structură să fie subordonată unui director care să-și exercite atribuțiile direct sub conducerea sa, PSD susține ca activitatea Comunității să se facă sub controlul Parlamentului. Pesediștii dau o pondere mare și CSAT, prin constituirea în subordinea acestuia a Comitetului de Coordonare al Comunității. În același timp, arătând că Executivul este „cel mai mare consumator de produse informaționale”, inițiatorii proiectului susțin coordonarea Comitetului de către primul ministru, care este vicepreședinte CSAT. Prin rolul important acordat premierului în cadrul Comunității de Informații, funcție ocupată în prezent de președintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, liberalii se află mai aproape de proiectul pesedist decât de cel al lui Băsescu. De altfel, senatorul PNL, Norica Nicolai, declara recent că noua strucură de informații ar trebui să se afle sub control parlamentar și nu în subordinea CSAT.


Emil Boc: „Trebuie condusă de un specialist”

În ciuda zvonurilor potrivit cărora Comunitatea Națională de Informații ar urma să fie condusă de democratul Sorin Frunzăverde, președintele PD consideră că noul organism ar trebui să aibă o comandă apolitică. “Comunitatea de Informații ar trebui să fie condusă de un specialist, de un om din sistem”, a declarat, ieri, Boc. Acesta și-a manifestat tot sprijinul pentru proiectul lui Traian Băsescu privind coordonarea serviciilor de informații.


Avicultorul Adrian Năstase: „Nimeni nu pune toate ouăle în același coș”

Fostul premier Adrian Năstase a arătat, ieri, că nu este o idee tocmai fericită unirea tuturor serviciilor secrete într-o comunitate de informații, deoarece oricând vor putea apărea „cârtițe care intră în sistem”, fără a mai fi oprite de vreun filtru. „Când faci o bază unică de date, riscurile sunt foarte mari. Nimeni nu pune toate ouăle în același coș”, a spus Năstase. El s-a arătat nemulțumit de formula propusă de Palatul Cotroceni, care ar subordona comunitatea de informații președinției. Năstase a arătat că, astfel, primul-ministru rămâne în afara jocului, primind de la serviciile secrete doar acele informații pe care i le filtrează președintele. Năstase și-a amintit că, pe vremea când era șef la Palatul Victoria, primea cam 80% din informațiile produse de serviciile speciale.


(552 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca DUMITRIU, C.B


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Proiectul pesedist bagă Comunitatea de Informații sub autoritatea Parlamentului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63254904747009 seconds.