Luni, 27 Iunie 2005 - 08:39 AM Aleg.RO: Pediștii proaspăt creștinați l-au declarat pe Băsescu „unsul lui Dumnezeu“

Publicat de: Mihai ȘOMFELEAN, A.B

Gândul Sâmbătă, în doar șase ore, pediștii și-au ales noul președinte, au cârmit doctrinar de la centru-stânga la centru și i-au dat cu flit premierului Tăriceanu, care a reiterat oferta liberală de fuziune a celor două partide componente ale Alianței D.A.. În ciuda numărului mare de delegați (aproape 4.000), întrunirea celui mai înalt for al PD – Convenția Națională – a avut, mai degrabă, caracterul unei ședințe-fulger, formale, din care toată lumea vrea să evadeze cât mai repede. Cauza – lipsa concurenței pentru fotoliul de moștenitor al lui Traian Băsescu și absența unui curent opoziționist față de abandonarea social-democrației în favoarea doctrinei populare. Fermitatea noii opțiuni a pediștilor a fost întărită de prezența la lucrări doar a unui reprezentant de marcă al popularilor europeni, secretarul general al PPE, Antonio Lopez, în absența altor mărimi socialiste din străinătate.
Convenția s-a desfășurat sub semnul idolatriei față de Traian Băsescu și al discursurilor plate. Mult mai interesante pentru participanți au fost militantele pediste, prezente în număr mare, care, indiferent de vârstă, au ținut să-și pună în evidență farmecele feminine, în speranța unei fotografieri alături de personajele în vogă: Emil Boc, Adriean Videanu sau Vasile Blaga.

Boc și „marele înaintaș”

Primul dintre vorbitorii veniți în fața unei săli plictisite a fost Emil Boc, unicul candidat la fotoliul de președinte al noului partid popular. Moștenitor al poziției de lider al partidului, dată în păstrare de Traian Băsescu, acesta l-a evocat pe „marele înaintaș”. În prezentarea moțiunii populare în baza căreia a candidat, Boc le-a transmis colegilor că trebuie să mențină standardul ridicat de fostul președinte al partidului: „Suntem bine plasați în acest moment în sondajele de opinie. Dar trebuie să o recunoaștem, acest lucru nu-l reprezintă în primul rând meritul prin excelență al PD, ci, în mare parte, poziția pe care o are se datorează câștigării de către Traian Băsescu a Președinției României și performanțelor acestuia în funcția de președinte”. În opinia lui, primele lucruri care ar trebui făcute pentru menținerea standardelor ar trebui să fie îmbunătățirea comunicării dintre miniștrii și partid și eliminarea mentalității pe care o au „unii dintre demnitari”, că vor rămâne veșnic la putere.
Mai tranșant decât Emil Boc în evocarea meritelor lui Traian Băsescu a fost ministrul de Interne Vasile Blaga. „ Dacă Traian Băsescu nu câștiga alegerile prezidențiale, Alianța D.A. PNL-PD era astăzi în opoziție”, a tunat cel considerat de mulți mâna dreaptă a șefului statutului. Nu au uitat de liderul lor spiritual nici alți lideri ai partidului. Ba, constănțeanul Stelian Duțu l-a descris chiar pe Băsescu ca pe „unsul lui Dumnezeu”: „Traian Băsescu a fost ales de Dumnezeu la Cotroceni. Dumnezeu l-a ajutat să câștige alegerile când i-a luat mințile lui Adrian Năstase și l-a trimis la TVR în emisiune cu Traian Băsescu”.

Frica de schimbare și elogii

Doar vicepreședintele Radu Berceanu s-a detașat de corul elogiatorilor. El a atras atenția că membrii partidului ar trebui să se teamă de cei care se schimbă prea repede și de înălțătorii de ode: „De la convenția din 1995 am auzit multe ode ridicate diferiților președinți ai PD și cred că ar trebui să ne fie frică de cei care nu cred că și conducătorii greșesc, ca și de cei care se schimbă prea repede”.
Invitat să participe la Convenție, idolul pediștilor a preferat să trimită foștilor săi tovarăși o scrisoare, în care a îmbinat mesajele de mulțumire cu cele de încredere că partidul și Alianța D.A. sunt „pe mâini bune”, dar și cu declarații legate de subiectul zilei, constituirea consiliilor de administrație de la SRR și SRTv. „Atât timp cât ambele partide vor respecta protocolul Alianței și angajamentele electorale, inclusiv cele legate de independența posturilor publice de radio și televiziune, sunt convins că Alianța își va proba capacitatea de a aduce românilor schimbarea așteptată de 15 ani.”

Adio, social-democrație

În lipsa alternativei, votarea s-a desfășurat cu viteză maximă. După o oră de exercițiu electoral, moțiunea unică s-a adoptat cu 3.555 de voturi „pentru” și 144 „contra”. Astfel, Emil Boc devenea președinte cu acte-n regulă, iar Adriean Videanu, președinte executiv. De asemenea, delegații la Convenție l-au ales pe Gheorghe Albu președinte al Comisiei pentru Revizie și Conturi, iar pe Marian Jean Marinescu – șef peste Comisia de Statut, Etică și Litigii. Schema conducerii pediste va fi completată, peste două săptămâni, odată cu alegerea Biroului Permanent Național, organul care, potrivit statutului, conduce efectiv partidul. La final, Emil Boc a supus votului ieșirea PD din Internaționala Socialistă și demararea procedurilor de aderare la PPE, propunere acceptată în unanimitate.

Fuziunea, lăsată în suspans

Convenția a reflectat, pe de altă parte, tensiunile care există între liberali și democrați. Democrații au refuzat propunerea premierului Călin Popescu Tăriceanu de a realiza fuziunea. “PNL își manifestă în continuare disponibilitatea, în cazul în care și dumneavoastră veți hotărî acest lucru, să ne gândim la o formulă care, în viitor, să ne permită nu numai o colaborare în cadrul Alianței - așa cum este stabilit în momentul de față - ci să mergem mai departe, către posibilitatea unei fuziuni între cele două partide” le-a spus premierul democraților.Refuzul a fost transmis de vicepreședintele Sorin Frunzăverde, care a spus tranșant că este împotriva unui asemenea demers.
Pe final, Emil Boc a încercat să mai îndulcească răspunsul inițial, anunțând că dezbaterea va începe abia după ce vor fi alese toate structurile de conducere ale PD.


(527 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Mihai ȘOMFELEAN, A.B


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Pediștii proaspăt creștinați l-au declarat pe Băsescu „unsul lui Dumnezeu“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73184299468994 seconds.