Miercuri, 30 Martie 2016 - 05:07 AM Aleg.RO: INFOGRAFIC. Cum functiona Republica Penala Ploiesti. Reteaua de procurori si politisti care „lucrau” cu Ghita la dosare

Publicat de: ---

Gndul Mediafax Foto/Andreea Alexandru

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Dupa ce procurorii DNA au redeschis o ancheta clasata cu NUP de fostul procuror anticoruptie Lucian Papici, datele pe care acestia le au pana acum arata ca deputatul Sebastian Ghita a coordonat o intreaga operatiune, in care au fost implicati sefi ai Parchetului si Politiei din Ploiesti, pentru a afla date si a „zadarnici” un dosar penal care ii viza apropiatii si partenerii de afaceri . Influenta sa nu functiona doar in jos, pe plan local, ci si in sus, la Guvernul condus de Victor Ponta, in biroul caruia l-ar fi dus pe Liviu Tudose, seful Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, pentru a-l rasplati cu o functie mai mare pentru interventiile sale in dosar, arata DNA.

Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, folosire de informatii nepublice, santaj si conducerea unui vehicul fara permis.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.Stiri.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalropojobnhsgn', {myMaster: 'lxmbQws6SDx04VMsAChHCPAF4nP.vt5NGR0QIS3LlRn.R7' }); Citeste si Ghita scoate la atac „sanzienele” muzicale: motivul incredibil pentru care procurorul ploiestean s-ar fi dus la Ponta in birou

Procurorii DNA arata in referatul trimis la Parlament, in care cer avizul pentru arestarea lui Ghita, ca in 2013, procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti lucra la ancheta privind o retea de evaziune fiscala care a provocat un prejudiciu de 35 de milioane de euro si din care faceau parte si Razvan Alexe, interlop si om de afaceri local, apropiat al lui Vlad si Mircea Cosma, precum si Marcel Pavaleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Pentru a afla date din ancheta, dar si pentru a sti daca el si complicii sai erau interceptati si filati de procurori si politisti, Razvan Alexe ar fi apelat la deputatul PSD Vlad Cosma, pentru a interveni la prietenul sau Sebastian Ghita, deputat PSD si el la vremea respectiva. La randul sau, Ghita este acuzat ca a apelat direct la procurorul Liviu Tudose, seful Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, precum si la Viorel Dosaru, seful IPJ Prahova, pentru a afla aceste informatii si pentru a pune bete in roate anchetei, care i-ar fi afectat si lui interesele financiare - cel putin doua firme anchetate aveau legaturi financiare cu Ghita sau apropiatii sai, conform DNA.

Procurorul Tudose, dus la Ponta in birou pentru functie si nas de cununie pentru prietenul lui Ghita

Procurorul Liviu Tudose a recunoscut in fata procurorilor DNA ca a cedat la insistentele lui Sebastian Ghita, care l-a vizitat de mai multe ori la locuinta sa din Paulesti, cerandu-i „insistent sa-l salvez pe Mosu” (referinta la Mircea Cosma, presedintele PSD al CJ Prahova, catre care ancheta de la Ploiesti prindea contur). Potrivit unor surse judiciare, citate de Adevarul, deputatul ar fi recurs la un gest teatral, sustine in declaratie Tudose, aruncandu-se in genunchi, insa in acel moment ar fi fost sub influenta bauturilor alcoolice. Tudose a recunoscut de asemenea ca „este posibil” sa ii fi dat lui Ghita date din dosar - cine este procurorul de caz, cine sunt politistii care lucreaza cu el, si ca acesta i-a cerut date despre supravegherea tehnica din acest dosar.

Tudose a mai recunoscut ca drept rasplata Sebastian Ghita l-a dus personal in biroul fostului premier Victor Ponta, unde Ponta i-a oferit o functie de conducere precum cea de sef la DLAF sau de sef in Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor, oferta cu care Tudose a fost de acord, dar care nu s-a materializat. Tudose a apreciat situatia ca fiind o modalitate a lui Ghita si Ponta „de a-l tine aproape de ei”.

Pentru a justifica intalnirile cu Ghita, procurorul sef Tudose a devenit in vara lui 2013 nasul de cununie al lui Vlad Iacobescu, bun prieten cu Ghita si fratele mai mic al omului sau de incredere, Alexandru Iacobescu, managerul postului Romania TV si cel caruia Ghita arata in declaratiile de avere ca i-a imprumutat 90 de milioane de euro.

Apararea lui Sebastian Ghita fata de aceasta situatie pare incredibila. El a sustinut marti, la Comisia Juridica din Camera Deputatilor, ca de fapt Liviu Tudose s-a dus singur la Victor Ponta in birou, ca sa-i inmaneze o invitatie la un concert al Filarmonicii pentru copii din Ploiesti, unde urma sa cante fiica sa. Ghita a prezentat si o copie a invitatiei, despre care a sustinut ca era din vara anului 2014, cand dosarul Alexe-Pavalache era deja trimis in judecata, deci presupusa lui interventie nu ar mai fi avut rost. Totusi, procurorul Tudose le-a declarat anchetatorilor ca vizita la Ponta si oferta sa au avut loc in primavara lui 2014.

Seful Politiei prahovene lucra pentru Ghita

Chestorul Viorel Dosaru, pe atunci seful IPJ Prahova, s-a intalnit cu Sebastian Ghita si i-a furnizat de asemenea date din dosar, mai arata DNA, in conditiile in care trei politisti de la Serviciul Economic lucrau cu procurorul Negulescu, dar acestia nu ii erau direct subordonati lui Dosaru, ci adjunctului sau.

In schimb, Dosaru a fost mentinut in functie la interventia lui Ghita si viza o functie si mai inalta, arata procurorii DNA. Ironia face ca aceasta functie a venit abia in guvernarea tehnocrata Ciolos, cand Dosaru a fost numit, pentru scurt timp, subsecretar de stat la MAI, de ministrul Petre Toba, fiind demis cand s-a aflat ca ancheta in care era vizat - cea inchisa de Lucian Papici - a fost redeschisa.

De asemenea, procurorii DNA acuza ca Viorel Dosaru a intervenit pentru Sebastian Ghita la politistii de la Biroul Rutier al DN1, care il prinsesera pe Ghita in 2012, in Barcanesti, conducand un Mercedes fara permis si cu viteza peste limita legala. Dosaru le-a cerut politistilor rutieri sa nu deschida dosar penal pentru conducere fara permis si sa nu ii dea amenda lui Ghita. In schimb, le-a cerut sa aplice procedura specifica situatiei cand un sofer e prins de radar, dar nu poate fi oprit, iar procesul verbal a fost trimis la firma Asesoft, pe numele careia era inregistrata masina, cu solicitarea sa le spuna cine o conducea la data respectiva.

Celula de influenta a lui Alexe: un procuror si doi politisti

Separat de interventia in dosar prin Sebastian Ghita, interlopul Razvan Alexe ar fi apelat si la o alta cunostinta de-a sa, politistul Constantin Ispas, pe atunci seful Directiei Generale Anticoruptie Prahova. Acesta i-a spus ca poate afla date din dosar si a si facut-o, prin intermediul procurorului adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Aurelian Mihaila. 

Mihaila i-a dat informatiile lui Ispas, arata DNA, ba mai mult, ar fi incercat sa-l discrediteze pe procurorul de caz Mircea Negulescu. El ar fi trimis prin intermediul prietenului lui Ispas, politistul Emanuel Saghel, fost sef al BCCO Ploiesti, catre presa locala materiale care sa-l denigreze pe procuror, inclusiv o plangere penala cu fapte „ticluite” chiar de el, pe numele lui Negulescu. 

„In vara anului 2014, Mihaila Aurelian Constantin, in calitate de procuror, a ticluit probe nereale, constand in plangerea formulata in numele unei persoane impotriva unui alt procuror din aceeasi unitate de parchet, sub aspectul savarsirii unor infractiuni de fals in declaratii. Plangerea respectiva, nedatata si nesemnata a fost ulterior inmanata unui ofiter cu functie de conducere in cadrul B.C.C.O. Ploiesti, pentru a fi valorificata”, arata DNA intr-un comunicat de presa.

De asemenea, Mihaila ar fi redeschis o plangere penala pe numele fiului procurorului Negulescu, care fusese clasata cu NUP.

In acest dosar, au fost arestati preventiv procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, precum si chestorul Viorel Dosaru si fostul sef al DGA, Constantin Ispas. Ancheta a fost redeschisa in acest caz in 2016, dupa ce fostul procuror anticoruptie Lucian Papici a clasat cazul cu NUP, in 2014, considerand ca „faptele nu exista”.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.Stiri.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrosnciopnnls', {myMaster: 'lxmbQws6SDx04VMsAChHCPAF4nP.vt5NGR0QIS3LlRn.R7' }); Citeste si Republica penala de la Ploiesti. Cum „lucrau” la dosare sefii din Politie si Parchete cu Sebastian Ghita Citeste si Ponta le facea cadou functii oamenilor care ii dadeau lui Ghita informatii din dosare. Cum a organizat deputatul operatiunea „Salvati-l pe Mosu`!” Citeste si Cum isi asigura Sebastian Ghita „obedienta” sefilor din parchete si politie. „Cu o puternica sustinere, inclusiv politica, oferea o „bucatica de putere” publica”


(411 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

INFOGRAFIC. Cum functiona Republica Penala Ploiesti. Reteaua de procurori si politisti care „lucrau” cu Ghita la dosare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.63944506645203 seconds.