Mari, 29 Martie 2016 - 05:26 AM Aleg.RO: Guvernul scoate de la sertar legea cartelelor pre-pay. Ministrul Comunicatiilor: „Se lucreaza. Faptul ca stim cine sunt posesorii de cartele ne ajuta”

Publicat de: ---

Gndul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Guvernul se pregateste sa scoata o noua lege prin care cumparatorii de cartele telefonice pre-pay sa fie obligati sa prezinte un act de identitate la achizitie, dupa ce o lege similara, sprijinita de SRI, a picat la Curtea Constitutionala in 2014, din cauza prevederilor care nu garantau ca datele obtinute astfel de autoritati sunt folosite si protejate fara sa incalce drepturi fundamentale ale cetatenilor . Acum, ministerul Justitiei si cel al Afacerilor Interne lucreaza la un nou proiect de lege, a spus prim-ministrul Dacian Ciolos, duminica, intr-un interviu pentru Pro Tv, mentionand ca „Serviciile cer mai multe instrumente care sa le permita sa monitorizeze atent situatia” si ca „se plang de cartelele pre-pay”.

Ciolos a plusat, in contextul atentatelor de la Bruxelles, facand o legatura directa intre cartelele pre-pay romanesti si atentate din UE: „Inteleg ca Romania este una din putinele tari din Uniunea Europeana care vinde inca cartele pre-pay fara un control de identitate. Inteleg chiar ca au fost folosite in ultima perioada cartele din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte, in Uniunea Europeana, tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania”.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.Stiri.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalropojobnhsgn', {myMaster: 'lxmbQws6SDx04VMsAChHCPAF4nP.vt5NGR0QIS3LlRn.R7' });

De fapt, Guvernul are intentia de a elimina din vechea lege prevederile declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala in 2014 si de a scoate un proiect „curat”, asa cum s-a intamplat si cu legea securitatii cibernetice (asa-zisa lege Big Brother 2), care a fost reintrodusa in circuit de Ministerul Comunicatiilor condus de Marius Bostan, intr-o forma lipsita de portitele prin care SRI primea puteri sporite, asa cum era vechiul proiect, picat la CCR.

„Ar trebui preluat proiectul existent si eliminate viciile de neconstitutionalitate si tratarea problemei. Luam in calcul acest lucru, se lucreaza”, a declarat pentru gandul ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan.

Deputatul PSD Georgian Pop, presedintele Comisiei de Control al SRI din Parlament si cel care a initiat de altfel primul un proiect de lege privind identificarea clientilor de cartele pre-pay, in 2013, alaturi de deputatul Sebastian Ghita, colegul sau din Comisia SRI, a confirmat pentru gandul aceeasi ipoteza de lucru: „A fost legea aprobata de Parlament, Curtea a declarat-o neconstitutionala. E o chestiune sa punem de acord decizia Curtii cu textul legii”.

Ministrul Comunicatiilor sustine o astfel de initiativa legislativa. „Aceasta lege ofera indicii importante intr-o investigatie, usureaza munca investigatorilor si este un sprijin pentru lupta impotriva infractionalitatii de orice fel, inclusiv terorism. Nu poti spune ca gata, daca am rezolvat-o pe asta, nu mai avem teroristi. Nu exista sisteme de protectie 100% in lupta impotriva terorismului, dar faptul ca stim cine sunt posesorii de cartele ne ajuta. E o lege necesara, anonimitatea cumparatorilor de cartele ar trebui sa poata fi dezvaluita, ca si in celelalte cazuri”, a declarat Bostan pentru gandul.

Intrebat de ce crede ca astfel de initiative sprijinite de serviciile secrete apar cu precadere dupa atentate teroriste sangeroase, ministrul Bostan a considerat ca se intampla „din cauza ca toata lumea se gandeste: numai mie nu mi se intampla”. „La fel si cu securitatea cibernetica, eu de cand sunt ministru, asta a fost una dintre primele initiative. Lumea spune, dar de ce ai nevoie de o astfel de lege, ca de fapt nu are niciun efect? Povesti, aici avem clar impact, statistici. E clar ca nu rezolvi problema 100%, dar ridici nivelul de securitate cibernetica. La fel si cu legea aceasta”, considera Marius Bostan.

Prima lege privind cartelele, dupa atentale de la Burgas. Harta tarilor unde scoti buletinul pentru cartela

In 2013, prim-ministrul de atunci Victor Ponta dezvaluia ca initiativa privind cartelele pre-pay a fost discutata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din august 2012, in contextul antentatului terorist de la Burgas, Bulgaria, unde atacatorii care au ucis mai multi turisti israelieni intr-un autobuz au folosit cartele preplatite. Ponta spunea atunci ca in Romania exista peste 10 milioane de cartele preplatite, iar colegul si bunul sau prieten Sebastian Ghita estima pentru gandul ca numarul acestora este chiar mai mare – intre 12 si 14 milioane.

CCR arata in motivare ca in Europa nu sunt atat de multe tari care obliga la identificarea clientilor de cartele preplatite, insa in realitate cele mai multe state obliga utilizatorii la o forma de identificare, unele tari aplicand masura doar pentru cetatenii straini.

Click pentru a mari. Sursa: GSMA, raport de la sfarsitul anului 2013. ALBASTRU: masura implementata. ROSU: masura este luata in discutie. VERDE: masura respinsa.

Printre statele europene in care utilizatorii sunt obligati sa prezinte un act de identitate la cumpararea unei cartele preplatite se numara Germania, Franta, Belgia, Grecia, Spania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria si Slovacia, Ungaria.

De cealalta parte, in state precum Irlanda, Marea Britanie, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Cehia sau Luxemburg, legea nu impune obligatia identificarii utilizatorilor de cartele preplatite la cumparare, insa unii operatori telecom solicita aceste date.

Specialisti din domeniu, consultati la vremea respectiva de gandul, au explicat ca in Romania piata de telefonie mobila inclina puternic catre cartelele preplatite – aproximativ 70% dintre clienti folosesc astfel de servicii telecom. Aceste cartele au un regim juridic diferit de cel al abonamentelor si astfel este dificila identificarea utilizatorilor lor in cazul activitatilor de cercetare penala sau pentru prevenirea si contracararea riscurilor de securitate nationala.

Directiva 2006/24/CE, declarata ilegala printr-o decizie din 2014 a Curtii Europene de Justitie, sustinea pastrarea datelor de identificare a utilizatorilor de comunicatii electronice si telefonice, precum numele si adresa abonatului sau ale utilizatorului inregistrat, pentru a asigura disponibilitatea lor in vederea cercetarii, depistarii si urmaririi penale a infractiunilor grave.

In raportul Comisiei Europene de evaluare a acestei directive, se sustinea importanta pastrarii acestor date, pentru ca sunt probe importante pentru prinderea si condamnarea celor vinovati de infractiuni grave si de terorism.

Raportul mentiona preocuparea UE in domeniul cartelelor preplatite, in special avand in vedere ca acestea, atunci cand sunt achizitionate dintr-un alt stat membru, sunt folosite de persoane implicate in activitati ilicite, pentru a scapa de urmarirea penala.

CCR a declarat neconstitutionala legea, din cauza prevederilor care nu ofereau garantii

Pe 16 septembrie 2014, CCR a desfiintat legea privind obligativitatea utilizatorilor de cartele telefonice preplatite si de retele publice de wi-fi de a se identifica, considerand-o neconstitutionala si cu prevederi imprecise si imprevizibile. Judecatorii au considerat ca legea „nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a acestor date”.

CCR arata in motivarea deciziei sale: „Putine state europene au reglementat obligatia identificarii utilizatorilor de cartele preplatite (doar sase) si au sustinut optiunea adoptarii de masuri la nivelul U.E. pentru inregistrarea obligatorie a identitatii utilizatorilor de servicii preplatite, insa Comisia Europeana a constatat ca eficacitatea acestor masuri nationale nu a fost dovedita, astfel ca, in general, Comisia nu a fost convinsa de necesitatea de a actiona in acest domeniu la nivelul UE (Raportul Comisiei Europene catre Consiliu si catre Parlamentul European – COM(2011) 225 final din 18 aprilie 2011)”.

Cu cateva zile inainte de decizia CCR, George Maior, fostul sef al SRI, avusese o iesire neobisnuita, in cadrul unui interviu acordat TVR, nominalizandu-l direct pe judecatorul CCR Daniel Morar, fostul sef al DNA: „Nu este nicio opozitie intre conceptul de drepturile omului si securitatea individuala sau nationala. Dimpotriva, eu cred ca cel mai important drept al omului este dreptul la viata. Ma mir ca oameni care au activat in domeniul aplicarii legii, ca domnul Morar, de exemplu, care este in Curtea Constitutionala, (...) nu pot privi lucrurile si din aceasta perspectiva”.

Maior vorbea despre o „vulnerabilitate” a sigurantei nationale a Romaniei, creata prin prima decizie a CCR, din vara, cand legea privind retentia datelor personale fusese defiintata, si nu isi pune sperante ca situatia sa fie rezolvata de politic, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.

Pe 20 septembrie 2014, SRI a avut prima reactie oficiala la decizia CCR, printr-un comunicat de presa in care arata ca cele doua decizii ale CCR, de desfiintare a proiectelor privind cartelele pre-pay si securitatea cibernetica, spunand ca afecteaza serios activitatea SRI. Serviciul acuza chiar CCR ca „a produs un vid legislativ, cu consecinte grave, greu de anticipat, asupra securitatii nationale”.

Comunicatul SRI mai arata ca aceste activitati sunt reglementate in alte tari „cu traditie democratica” si ca in Romania ele sunt „suspendate”. Aceeasi pozitie a SRI a impartasit-o si sefa DIICOT Alina Bica (actualmente trimisa in judecata pentru abuz in serviciu si aflata in arest preventiv): temerile privind legea cartelelor prepay sunt „neintemeiate”. Ulterior deciziei CCR, corului de sustinatori s-a alaturat si Ministerul Afacerilor Interne.

Anterior, in luna iulie, dupa prima lovitura venita din partea CCR si dupa adoptarea legii cartelelor prepay, directorul SRI avusese o prima reactie dura, intr-un interviu acordat EvZ: „Se minte direct si rudimentar atunci cand se afirma nonsalant ca inregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele prepay incalca drepturile omului. Dimpotriva, eu cred ca acestea sunt profund afectate prin anonimizare”.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.Stiri.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrosnciopnnls', {myMaster: 'lxmbQws6SDx04VMsAChHCPAF4nP.vt5NGR0QIS3LlRn.R7' }); Citeste si Pe motiv ca nu are suficiente „instrumente”, SRI vrea sa intoarca legile desfiintate de CCR. Ciolos: „Inteleg ca au fost folosite cartele din Romania in pregatirea unor atentate in UE” Citeste si Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele prepay si de retele publice wi-fi, NECONSTITUTIONALA Citeste si MAI avertizeaza Curtea Constitutionala: Decizia privind cartelele prepay ne afecteaza negativ, infractorii straini vin in Romania sa-si ia cartele


(189 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

Guvernul scoate de la sertar legea cartelelor pre-pay. Ministrul Comunicatiilor: „Se lucreaza. Faptul ca stim cine sunt posesorii de cartele ne ajuta” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.65750598907471 seconds.