Sâmbătă, 25 Iunie 2005 - 09:52 AM Aleg.RO: Partidul Democrat, la rascruce de doctrine

Publicat de: Cristina Faighel

Averea Conventia de astazi a Partidului Democrat bate in cuie conducerea post-basesciana a democratilor. De asemenea va fi cimentata prin votul delegatilor prezenti la Conventie si hotararea de modificare a statului prin care este introdusa posibilitatea ca aspirantii la functia de presedinte al partidului sa poata depune si motiuni de alta orientare decat cea social-democrata. Decizia nu a generat insa o competitie deschisa in PD. Din acest punct de vedere, Conventia va fi una linistita, intrucat nu exista decat un singur candidat, dupa ce Cezar Preda a renuntat la ideea de a mai candida la sefia PD.

Asadar, dupa cum s-a stabilit de ceva vreme la masa negocierilor, Emil Boc va fi presedinte al PD, Adriean Videanu va fi presedinte executiv iar Vasile Blaga va fi secretar executiv. Cei trei reprezinta de fapt trioul pe care Traian Basescu l-a indicat in timp ca fiind cel mai apropiat de linia sa, de pe vremea cand a condus PD, in momente critice, precum cele din urma cu trei ani, cand partidul s-a confruntat cu un atac direct din partea PSD.

Primul dintre ei, Emil Boc, a reprezentat vocea PD, alta decat cea a lui Basescu pe vremea cand actualul presedinte era primar al Capitalei. Boc a fost imaginea parlamentarului PD, dar a asigurat si imaginea cea noua, a promovarii oamenilor tineri. Boc are probleme insa in ultima vreme de credibilitate, cand insistenta sa pe linia Basescu a adus de mai multe ori PD in opozitie fata de celelalte partide din coalitie. Adriean Videanu este si el un apropiat al lui Basescu, este si om de afaceri, unul dintre putinii care mai ramasesera la PD dupa plecarea multora dintre cei care reprezentasera garnitura de prim-plan a partidului pe vremea lui Petre Roman. Nu in ultimul rand, Vasile Blaga, ministrul de Interne, este cel care l-a ajutat pe Basescu la reorganizarea formatiunii.

Intrucat motiunea candidatului castigator devine programul politic al partidului pentru urmatorii 4 ani de zile, PD se va reorienta doctrinar catre un curent popular, ca urmare a faptului ca este doar o singura motiune in cursa, cea a lui Emil Boc, intitulata "Romania prospera. Romania democrata".

Colegiul Director al PD reunit vineri seara urma sa stabileasca daca in structura conducerii patidului- Biroul Permanent National, vor fi 10 sau 12 vicepresedinti si 14 sau 16 secretari executivi. Spre nemultumirea unora, noul statut al PD prevede o structura restransa de conducere. Este vorba despre o revenire la modelul Roman. Asadar partidul va fi condus pe doua paliere, unul politic si unul executiv. Ca si in vremea Consiliului politic - format din baronii pastoriti de Roman deciziile politice vor fi luate in grup restrans iar de punerea lor in practica se va ocupa Biroul Executiv care va fi condus de Vasile Blaga.

Potrivit unor surse din cadrul partidului printre viitorii vicepresedinti se vor numara cu siguranta Mircea Hava, Petru Filip, Sorin Frunzaverde, Gheorghe Seculici, Gheorghe Barbu, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, Liviu Negoita si Anca Boagiu. Cat priveste secretarii executivi, sunt in carti Nicolae Neagu, Mircea Man, Ioan Oltean, Catalin Marinescu, Valentin Iliescu, Gheorghe Falca, Gheorghe Scripacru si Constantin Ostaficiuc. Seful cancelariei PD, se pare ca va fi Silvian Ionescu, presedintele organizatiei PD sector 3. Aceasta masura de coagulare a puterii in mana catorva oameni, vizeaza in special tragerea pe linie moarta a unor membri care au intrat de multa vreme intr-un con de umbra. Un exemplu in acest sens este Ioan Onisei, care a fost pe punctul de a parasi partidul dupa alegerile locale din vara anului trecut, cand PD Piatra Neamt a obtinut un scor infim. In aceeasi situatie s-ar putea afla si Dorin Iacob, care a fost de altfel urechiat recent in public de seful statutului, Traian Basescu.

Cariera in pasi repezi

Emil Boc este unul dintre tinerii pe care Traian Basescu i-a promovat pentru reinnoirea clasei politice romanesti. Deputat din 2000, el s-a remarcat rapid in PD - o voce care a capatat autoritate legislativa, venind de la catedra de drept constitutional a Universitatii din Cluj. Boc a urcat simultan in ierarhia PD si a grupului parlamentar al partidului, devenind pe rand vicepresedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor, vicelider al grupului PD iar mai apoi liderul deputatilor democrati. La partid s-a evidentiat ca voce, dar a fost vicepresedinte al partidului si, apoi, presedinte executiv si presedinte interimar al PD. Decizia lui Basescu de a-si arunca tinerii in lupta pentru primarie inaintea alegerilor locale din 2004, l-a impins pe Emil Boc in competitia pentru fotoliul de edil al Clujului.


(657 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Partidul Democrat, la rascruce de doctrine | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62493491172791 seconds.