Miercuri, 09 Martie 2016 - 05:07 AM Aleg.RO: "Bancile nu sunt Dumnezeul economiei pe lumea asta"

Publicat de: ---

Bursa      * Piperea: "Proiectul initial al Codului Civil prevedea, in 2008, darea in plata, dar a fost modificat in urma lobby-ului bancar"
     * Olteanu, BNR: "Procesul de elaborare a Codului Civil si a celui de procedura civila a fost unul destul de discret"
     * Buda: "Din prima mea zi de mandat ca parlamentar si pana in ultima zi, timp de opt ani, bancile au fost extrem de inflexibile si rigide"
       Ceea ce se intampla in economia internationala este din cauza inflexibilitatii de care a dat dovada intregul sistem bancar - din SUA pana in Germania si din Germania pana in Rusia, este de parere europarlamentarul Daniel Buda .
     Domnia considera ca bancile isi merita soarta, subliniind: "Bancile nu sunt Dumnezeul economiei pe lumea asta".
     Afirmatiile europarlamentarului vin in contextul in care, ieri, initiatorii Legii darii in plata (avocatul Gheorghe Piperea si deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir) au spus ca proiectul initial al Codului Civil prevedea darea in plata, dar ca, in final, acesta a fost adoptat cu modificari, in urma lobby-ului bancar.
     Avocatul Piperea a aratat, in cadrul unui briefing de presa, ca darea in plata "nu este o inventie a lumii moderne", subliniind: "Darea in plata este un artefact, regasindu-se chiar si in proiectului Codului Civil asa cum fusese el adoptat in Senat, in 2008. Acesta cuprindea o reglementare care poate fi rezumata dupa cum urmeaza: «Creditorul ipotecar nu are voie sa puna in executare silita decat bunul pus garantie». De aceea se face o evaluare de cel putin 133% a acelei garantii, ca sa fie indestulatoare pentru banca. Insa a inceput o disputa aprinsa pe marginea acestor initiative si rezultatul a fost ca proiectele Codului Civil si Codului de Procedura Civila au fost reanalizate in comisii si au fost aprobate cu modificari, prin asumarea raspunderii de catre Guvern.
     In varianta adoptata, articolele respective arata ca banca nu are voie sa execute alte bunuri in timpul executarii imobilului pus garantie, dar dupa finalizarea acestui proces il poate urmari pe debitor si pe mostenitorii sai.
     Asadar, ambele coduri, in varianta lor initiala, prevedeau implicit darea in plata, interzicand urmarirea silita a debitorului dupa vanzarea imobilului ipotecat. Daca debitorul ar fi vrut sa dea bancii in plata imobilul, atunci opozitia bancii ar fi fost inutila, intrucat oricum executarea silita nu i-ar fi putut procura un avantaj care sa exceada valoarea imobilului ipotecat. Cu atat mai putin, codurile nu permiteau vanzarea debitorului catre colectorul de creante dupa executarea/darea in plata a imobilului ipotecat.
     Ambele coduri, in varianta initiala, au fost scrise de un colectiv de profesori de drept, judecatori, avocati si notari care au fost platiti pentru scrierea acestor coduri de Banca Mondiala (n.r. Banca Mondiala a asigurat finantarea elaborarii celor doua coduri).
     Se poate presupune ca Banca Mondiala a acceptat, implicit, ca principiul darii in plata era bun si corect in 2008, doar ca una accepta Banca Mondiala in 2008 si alta sustine aceeasi Banca Mondiala in 2016.
     La fel, si pozitia Ministerului Justitiei si, mai nou, pozitia Guvernului, sunt, in 2016, total contradictorii cu cele din 2008.
     Care este motivul acestei contradictii?
     Desigur: lobby-ul bancar".
     Gheorghe Piperea afirma ca cele doua coduri "au capatat forma actuala la propunerea Asociatiei Romane a Bancilor", adaugand ca Parlamentul a fost determinat si de lobby-ul Bancii Mondiale si Fondului Monetar International si ca Executivul este vinovat prin faptul ca si-a asumat raspunderea.
     La momentul adoptarii celor doua coduri, presedintele comisiei mixte in cadrul carora au fost dezbatute proiectele a fost Daniel Buda, actual europarlamentar.
     Referitor la modul in care s-a desfasurat procedura, domnia sa ne-a declarat: "A fost o comisie comuna alcatuita din senatori si deputati si, ca sa nu se prelungeasca inutil discutiile in plen, s-a adoptat prin asumarea raspunderii. A fost una dintre putinele legi asupra carora toate partidele au cazut de acord fara niciun fel de politicianisme.
     Nu-mi aduc aminte de un lobby punctual din partea sistemului bancar, dar bancile au fost extrem de active tot timpul, agresive si profund nedrepte, invocand mereu «sabia lui Damocles» care venea dinspre FMI. Eu le-am spus ca cine ridica sabia, de sabie moare.
     Din prima mea zi de mandat ca parlamentar si pana in ultima zi, timp de opt ani, bancile au fost extrem de inflexibile si rigide.
     Eu am sustinut intotdeauna ca circuitul banului in economie este la fel de important ca circuitul sangelui in organism. Daca acesta se opreste, atunci apare un deces.
     Daca apar situatii imprevizibile in relatia dintre debitori si banci, atunci pot fi luate masuri care sa-i sprijine pe debitorii in cauza".
     In ceea ce priveste Legea darii in plata, ea este necesara, insa trebuie sa contina garantia ca nu se va abuza de aceasta reglementare. "Bancile cu siguranta isi vor adapta ofertele", a conchis domnul Buda.
     Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu ne-a spus, ieri, ca procesul de elaborare a celor doua coduri a fost unul "destul de discret": "Oricum, nu a fost o discutie din punctul nostru de vedere de care sa am cunostinta".
     Domnia sa subliniaza ca mecanismul de dare in plata consensuala se regasea si in textul vechiului cod civil, si in sistemul dreptului roman. Textul actual al codului civil prevede darea in plata consensuala, mai evidentiaza domnul Olteanu.
     * Zamfir: "Vom aduce un amendament care sa arate ca legea nu anuleaza garantia statului acordata prin Programul Prima Casa"
     Initiatorii Legii darii in plata au anuntat, ieri, ca vor introduce in textul legislativ un amendament care sa precizeze ca legea nu anuleaza garantia statului acordata prinProgramul Prima Casa.
     "Am spus de la inceput ca beneficiarii legii vor fi consumatorii - iar statul nu este consumator - si garantii, daca sunt consumatori si daca notifica banca. Pentru ca sa fie totul clar, se va face o astfel de precizare, ca legea nu anuleaza garantia statului", a precizat domnul Zamfir.
     Bogdan Olteanu apreciaza ca aceasta decizie reprezinta "un pas inainte": "Ma bucur ca (n.r. initiatorii) au inteles care este riscul de a anula garantia statului. Un asemenea text ar salva rusinea Romaniei".
     In opinia lui Daniel Zamfir, actiunile intreprinse in ultima perioada de BNR in legatura cu Legea darii in plata "este o instigare, un joc de poker in care plusam nu stiu pana cand".
     Domnia sa mentioneaza ca afirmatia Bancii Nationale a Romaniei potrivit careia creditarea va disparea din cauza Legii darii in plata este un santaj.
     "Sunt absolut convins ca bancile nu vor pleca din Romania. Au obtinut un profit dublu in tara noastra fata de media sistemului bancar din UE. Au facut profit pe spatele statului, pentru ca majoritatea creditelor au fost acordate prin Programul Prima Casa, iar la acestea se mai adauga emisiunile de titluri si obligatiuni", a mai precizat deputatul liberal, concluzionand ca legea trebuie sa ramana fara plafoane si fara criterii, altfel nu va mai fi aplicabila.
     La randul sau, Bogdan Olteanu ne-a spus: "Vedem intensitatea dorintei de a reglementa cazurile sociale si, desi nu ar fi treaba noastra, incercam sa dam un sfat in acest sens".
     In opinia domniei sale, nu orice contract poate fi modificat unilateral, ci doar cele ce sunt lovite de impreviziune, cum ar fi o criza care afecteaza puternic anumite persoane. Reprezentantul BNR spune ca, pentru acestea, poate fi invocata necesitatea de a interveni in contracte prin lege.   


(232 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Bancile nu sunt Dumnezeul economiei pe lumea asta" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66478800773621 seconds.