Miercuri, 02 Martie 2016 - 04:54 AM Aleg.RO: "Sunt convins ca am luat toate masurile pentru a evita orice contaminare"

Publicat de: ---

Bursa      Proprietarul fabricii Lactate Bradet din comuna argeseana Bradulet, Marius Badea, a spus, ieri, intr-o conferinta de presa, ca au fost luate toate masurile pentru a se evita o contaminare a produselor cu bacteria E-coli, care a fost identificata intr-un lot de branza proaspata .
     Marius Badea a declarat: "Am investit masiv (...) si am incercat sa facem o fabrica moderna, la capacitatile si la posibilitatile noastre (...) si toate controalele care au fost la fabrica au dovedit ca ne facem datoria cu responsabilitate. Utilajele sunt de ultima generatie (...). Sunt convins ca am luat toate masurile pentru a evita orice contaminare in produsul nostru finit. Din pacate au aparut aceste speculatii, aceste analize care sunt partiale, nu putem trage o concluzie definitiva".
     El a precizat ca materia prima provine de la doua ferme moderne de vaci, una din Arges si una din Dolj, iar intreaga cantitate de lapte este pasteurizata dupa intrarea in fabrica. In plus, analizele probelor de lapte si analizele medicale ale angajatilor au fost intotdeauna conforme, a sustinut Badea.
     "Contaminarea poate sa fie ori cu apa, cu care impinge produsele in procesul de fabricatie, fie in manipulare, la noi (...), fie in magazinul de desfacere. Nu sunt in masura sa acuz nici magazinele, dar va asigur ca la noi igiena este maxima", a afirmat Marius Badea.
     Omul de afaceri si-a exprimat indoiala ca fabrica pe care o conduce va mai putea reveni pe piata dupa acest incident, chiar daca rezultatele finale ale analizelor vor arata ca acea contaminare cu E-coli nu s-a produs in timpul procesului de fabricatie. "Eu nu cred ca se poate reabilita fabrica, este ca un copil pe care l-ai crescut si trebuie sa te desparti de el la un anumit moment", a spus omul de afaceri.
     El nu a vrut sa comenteze faptul ca ministrul Agriculturii a facut public numele fabricii inainte de finalizarea analizelor, apreciind doar ca declaratia oficialului a fost "un pic cam pripita".
     O cantitate de branza proaspata de vaca produsa de societatea Lactate Bradet contine bacteria E-coli, a declarat in urma cu doua zile, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
     Autoritatile au dispus stoparea activitatii societatii respective.
     "In urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au gasit E-coli in probele de branza de la Lactate Bradet din Curtea de Arges, care comercializeaza si produse traditionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de branza proaspata de vaci. De asemenea, in judetul Bacau inspectorii au gasit intr-un frigider carne de pasare recoltata dintr-o gospodarie personala", a explicat Irimescu.
     *  Irimescu: "Este posibil ca fermele de vaci sa fi furnizat lapte contaminat si altor fabrici de branza"
     Ministrul Agriculturii nu exclude posibilitatea ca fermele de vaci din Dolj si Arges care au livrat laptele societatii din Curtea de Arges, unde au fost gasite 25 de kilograme de branza proaspata contaminata cu E-coli, sa fi furnizat lapte si altor fabrici, iar in acest context autoritatile au inceput deja verificarile.
     "Inspectorii veterinari si-au extins verificarile si la cele doua ferme de vaci din Dolj si Arges care au livrat laptele nepasteurizat unitatii din Curtea de Arges. Cele 337 de probe prelevate de veterinari nu au vizat doar fabrica din Arges ci s-au luat probe si din comert si din gospodariile populatiei precum si din alte zone in care s-au identificat produse agroalimentare. Ieri (luni n.r.) am avut rezultatele la finalizarea testelor pe 194 de esantioane din care s-a identificat E-coli la branza proaspata de vaci si la carnea de pasare dintr-o gospodarie din Bacau si de aceea veterinarii au mers si la fermele care au furnizat laptele nepasteurizat pentru ca nu exclud varianta sa fii furnizat si altor fabrici de branza. Este posibil si vom verifica pentru ca, potrivit specialistilor, contaminarea ar fi fost de la lapte, laptele este acuzat ca sursa principala. Personalul din fabrica este sanatos, nu este purtator si este greu de crezut ca in comert s-ar fi putut realiza contaminarea", a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la finalul discutiilor din Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor.
     Seful MADR a precizat ca, in prezent, nu detine date referitoare la capacitatea celor doua ferme din Dolj si Arges si la proprietarul acestora. In ceea ce priveste informatia ca branza proaspata de vaci era vanduta ca produs traditional, Irimescu a aratat ca in cazul acestei fabrici din judetul Arges s-a facut eroare, chiar de catre MADR, pentru ca i-a oferit si statut pentru produse traditionale, desi avea deja o linie industriala de productie.
     Seful MADR a precizat: "Nu vreau acum sa aruncam anatema pe produsele traditionale. Consider ca a fost o eroare a MADR cand s-a acceptat ca in aceasta unitate sa existe doua lanturi de productie. La produsele traditionale, laptele poate proveni din orice sursa, pentru ca are alt regim, iar pe fluxul de productie industriala sunt alte cerinte, insa riscul este mai mare la produsele traditionale. Pentru mine este suprinzator cum s-a acceptat sa se acorde statutul de producator traditional unei fabrici pentru ca «traditional» este ceea ce facea bunica si atunci avem limitate cantitatile. Am cerut o analiza pentru a vedea in ce baza s-a acordat de catre Directia Agricola judeteana sa aiba fabrica din Curtea de Arges un lant traditional separat la etaj, iar cel industrial la parter".
     Intrebat daca unitatea din Curtea de Arges avea medic veterinar, Irimescu a raspuns: "In principiu orice unitate trebuie sa aiba medic veterinar cand produce pentru piata".
     Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a declarat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca a fost identificata cauza imbolnavirii copiilor din Arges, si anume o tulpina de E-coli. El a recomandat ca alimentele sa se achizitioneze din surse autorizate, ambalate corespunzator, iar produsele din carne sa aiba autorizatie sanitar-veterinara.
     Totodata, ministrul a subliniat importanta spalarii corespunzatoare a fructelor si legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci cand se impune.
     Trei copii diagnosticati cu sindromul hemolitic uremic au decedat in ultimele trei saptamani. In prezent, pe Sectia de Nefrologie a Spitalului "'Marie Curie'' sunt internati cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic, unul dintre acestia fiind in stare grava.
     *  Butaru(ANSVSA): "Verificarile vor fi extinse la furnizorii de lapte"
     Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va definitiva in zilele urmatoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, in cazul de la Arges, dar se va indrepta cu verificarile spre materia prima si toti furnizorii de lapte, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, la Comisia pentru agricultura din Camera Deputatilor.
     "Noi am pus un diagnostic pe o parte din probele recoltate, fiind depistata prezenta Escherichia Coli pe branza de vaci si carne de pui. Vom definitiva toate probele in zilele urmatoare, dar mergem si la materia prima, pentru ca laptele provenea din doua ferme de vaci din Arges si Dolj si facem si o lista de distributie. Ancheta epidemiologica este in curs. (...) Noi am luat probe acolo unde Ministerul Sanatatii ne-a cerut, pentru ca ancheta este condusa de minister. Daca Ministerul Sanatatii va stabili si alte elemente incriminate vom discuta despre ele", a precizat Butaru.
     Acesta a subliniat ca fermele de vaci din Arges si Dolj au livrat lapte in mai multe parti, dar, pana in prezent, nu au fost inregistrate niciun fel de nereguli.
     Intrebat daca este posibil ca sursa contaminarii alimentelor cu E-coli sa fie legata de pajisti sau de apa din acele zone, seful ANSVSA a mentionat ca "este putin probabil, pentru ca E-coli nu prea traieste pe pajisti, iar apa este controlata mereu si pana acum nu au fost probleme".
     De asemenea, a precizat ca fiecare lot de alimente scos la vanzare este insotit de o fisa de conformitate pe care o da producatorul.
     Inspectorii veterinari au identificat prezenta bacteriei E-coli in probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de branza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges si in probe de pui (spate cu gat) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate in ancheta Ministerului Sanatatii, potrivit rezultatelor partiale de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).   


(176 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Sunt convins ca am luat toate masurile pentru a evita orice contaminare" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7246789932251 seconds.