<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

Renaissance Capital, una dintre cele mai mari banci de investitii din Rusia, anticipase in toamna lui 2014 o revenire a actiunilor bancare romanesti, acordand totodata BRD si Bancii Transilvania recomandari de “buy” (“cumparare”). De la acel moment si pana in prezent, BRD a crescut pe bursa cu 21%, in vreme ce titlurile TLV au castigat 36%.

Daca Legea darii in plata va trece de Parlament fara a suferi modificari, estimam pierderi echivalente cu 3,5% din capitalul Banca Transilvania si pierderi echivalente cu 11,5% din capitalul BRD

“Desi ne mentinem rating-urile pentru bancile romanesti neschimbate, suntem ingrijorati de riscurile de reglementare mai mari si anticipam o inrautatire a estimarilor cauzata de Legea darii in plata. Daca Legea va trece de Parlament fara a suferi modificari, estimam pierderi echivalente cu 3,5% din capitalul Banca Transilvania si pierderi echivalente cu 11,5% din capitalul BRD”, spune Armen Gasparyan, analist in cadrul Renaissance.

Acesta crede ca Banca Transilvania ar urma sa fie mai putin afectata de Legea darii in plata, avand in vedere ca banca din Cluj-Napoca are o expunere mai redusa pe portofoliul de credite ipotecare. “In plus, ne place faptul ca BT se concentreaza mai mult pe sectorul dinamic al IMM-urilor”, adauga analistul.

Gasparyan mentioneaza ca Legea darii in plata este similara altor masuri populiste luate recent impotriva bancilor din Europa Centrala si de Est, ce au efecte negative asupra afacerilor acestora. Polonia urmeaza sa introduca anul acesta o taxa anuala care sa echivaleze cu 0,44% din activele ajustate ale bancilor. De asemenea, in Ungaria este activa o lege care obliga bancile sa plateasca o taxa de 0,53% pe activele ce depasesc 50 mld. foriniti (157 mil. euro).