Vineri, 24 Iunie 2005 - 08:42 AM Aleg.RO: Videanu își suflecă mânecile

Publicat de: ---

azi Capitala se va transfoma într-un șantier, în următorii trei ani, municipalitatea obținând finanțare de peste un miliard de euro pentru realizarea pasajului de la Basarab, modernizarea a peste 1.800 de străzi periferice, extinderi de pasaje subterane, parcări și reabilitarea unor clădiri. "Investițiile fac parte dintr-un "action-plan" al municipalității pentru următorii trei ani, iar proiectele vizează modernizarea infrastructurii, a precizat într-o conferință de presă, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.
Banii - obținuți din emisiunea de eurobonduri (500 milioane de euro) și dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiții (475 milioane de euro) - vor fi cheltuiți, în următorii trei ani, pentru lucrări de reabilitare a Centrului Istoric, realizarea a 22 de parcări subterane și supraterane în centrul Bucureștiului, a unui parking la Gara de Nord, a altora în zona Obor și Piața Sudului, precum și pentru închiderea inelului median de circulație, prin realizarea pasajului de la Basarab.
Printre investițiile în infrastructura orașului, care ar urma să aducă profit primăriei, se numără și viabilizarea suprafețelor de teren de la marginea orașului. "Este un proiect foarte atractiv mai ales pentru investitorii din segmentul imobiliar. Primăria va putea încheia parteneriate publice-private, realizând astfel profit", a spus Videanu.
Reabilitarea și consolidarea celor 97 de monumente și 120 de clădiri din Centrul Istoric al Capitalei - proiect comun al primăriei, Băncii Naționale, Ministerului Culturii și PNUD - fac parte din categoria proiectelor care vor aduce resurse către bugetul local.
De asemenea, vor fi investiți 475 de milioane de euro pentru refacerea a peste 1.800 de străzi periferice ale orașului, lipsite în prezent, de utilități publice (apă, canal, asfalt, rețele electrice, gaze).
Licitația pentru refacerea acestor străzi va avea loc în această toamnă, municipalitatea fiind în negocieri avansate cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a obține 475 milioane euro.
Edilul Bucureștiului a semnat un contract de consultanță cu firma spaniolă Prointec pentru planificarea tehnică și economică a proiectului. O parte din consultanță este finanțată de Guvernul Spaniei, care a acordat municipalității un grant de 300.000 de euro.
De asemenea, anul acesta va fi finalizat un studiu pentru managementul traficului, care presupune lărgirea a peste o sută de intersecții din zona centrală a Capitalei, dar și realizarea unei noi artere de penetrație din centru către zona de sud-vest a orașului (Piața Victoriei -Buzești - Berzei - Uranus). "Realizarea acestei artere va duce la o fluidizare a circulației, la optimizarea traficului. Primăria dispune de bani pentru eventuale exproprieri, pe zona Buzești - Berzei, necesare pentru extinderea arterei de circulație", a spus Videanu.
Primăria Capitalei a încasat, miercuri, în contul său, 491 de milioane de euro, reprezentând valoarea emisiunii de euroobligațiuni de 500 de milioane euro, din care au fost deduse comisioanele și discountul acordat investitorilor.
Primarul general, Adriean Videanu, a anunțat că primăria va organiza, în luna iulie, o licitație pentru desemnarea băncilor unde vor fi plasați banii proveniți din vânzarea euroobligațiunilor.
Primarul general a explicat că diferența de până la 500 de milioane de euro reprezintă cheltuielile de tranzacționare, respectiv 8,4 milioane de euro, comisionul de intermediere a emisiunii și discountul acordat investitorilor. Potrivit lui Videanu, intermediarii tranzacției - JP Morgan și ABN Amro - au primit un comision de 0,45% din valoarea tranzacției, respectiv 2,250 milioane euro. De asemenea, Raiffeisen Austria și Dexia Group, co-lead manager ai tranzacției, au primit 22.500 euro fiecare, iar Alpha Bank și Commerzbank, câte 11.250 euro.
Titlurile au fost vândute cu un discount de 1,216% față de valoarea nominală de 50.000 de euro, prețul de vânzare fiind astfel stabilit la 49.392 de euro. Discountul total acordat celor 77 de investitori a fost de 6.080.000 euro.
Dobânda titlurilor este de 4,125% pe an, iar randamentul de 4,277%. Dobânda va fi plătită anual, iar principalul la sfârșitul perioadei de maturitate de zece ani.
Primarul general a arătat că strategia prevăzută pentru achitarea împrumutului are în vedere refinanțare printr-o nouă emisiune înaintea scadenței din 2015.
Potrivit primarului General, Bucureștiul își poate permite, fără probleme, atragerea unor sume suplimentare, mai ales că, până la sfârșitul anului, legea va fi modificată, iar Bucureștiul va avea un buget consolidat care să includă toate cele șase sectoare. În aceste condiții, Videanu a afirmat că municipalitatea va atrage un nou împrumut de pe piețele internaționale în următorii doi ani.
"Se lucrează deja la o nouă emisiune de obligațiuni, de data aceasta în lei, pe piața internă, care să fie lansată în această toamnă, banii obținuți fiind alocați pentru optimizarea managementului datoriilor pe care le are primăria", a spus Videanu.
Serviciul datoriei Capitalei, incluzând emisiunea de obligațiuni, se va ridica la 14,4% din totalul bugetului în 2006 și va scădea treptat până la 4,5% în 2015, în lipsa altor angajamente.
Obligațiunile au fost cotate la bursele din Londra și Luxemburg.


(865 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Videanu își suflecă mânecile | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65452218055725 seconds.