Joi, 23 Iunie 2005 - 09:26 AM Aleg.RO: Guvernul Tăriceanu merge mai departe

Publicat de: Cornelia Drăghici, A

azi Guvernul poate să stea liniștit. Cel puțin până în luna octombrie, când se va publica Raportul de țară al Comisiei Europene. Până atunci, pachetul de 17 legi referitoare la justiție și proprietate poate fi aplicat în forma stabilită de Guvern. Cu 186 de voturi pentru și 265 împotrivă, plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a respins ieri moțiunea de cenzură inițiată de 133 de parlamentari PSD. Moțiunea, intitulată "Dictatura și incompetența Guvernului Tăriceanu împotriva integrării europene a României" vine drept replică la asumarea răspunderii de către Guvern în fața Parlamentului pe un pachet de 17 legi privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente. După ce premierul Călin Popescu Tăriceanu a prezentat punctul de vedere al propriului Cabinet cu privire la moțiune, rând pe rând pe la microfon s-au perindat reprezentanții partidelor, care, în funcție de poziția respectivei formațiuni politice - la Putere sau în Opoziție - și-au exprimat punctele de vedere pro sau contra moțiune. Nelipsitele critici venite din partea puterii referitoare la "greaua moștenire" au fost și de această dată aduse în prim-plan. Reprezentanții partidelor aflate în coaliția de la Putere s-au întrecut în laude la adresa Guvernului și a pachetului de excepție pe care acesta și-a asumat răspunderea. "Legile proprietății sunt niște legi ale dreptății" sau "modificarea legilor proprietății a avut în vedere aplicarea unor principii corecte și fundamentale pentru un stat de drept" - cam acestea au fost frazele rostite de liberali, care au bătut monedă pe justețea legilor proprietății. Conservatorii au mers mai departe apreciind -, prin intervenția senatorului Corneliu Pașcu, - că, "în perspectivă, ar fi necesară adoptarea unui cod al proprietăți, care să reunească toate legile aferente, pentru a permite o coerență sporită în aplicarea unitară și eficientă a legislației în domeniu". În timp ce legile proprietăți au fost susținute cu vehemență în special, de liberali legile privitoare la reforma în Justiție nu s-au bucurat de același succes. Încă din start, ministrul Justiției Monica Macovei a fost pusă într-o situație jenantă. Deși venise anume spre a-și susține legile, Macovei a fost întrebată de presă dacă este consumatoare de alcool, așa cum susține un cotidian central unde lucrează un fost apropiat al doamnei ministru. Monica Macovei a negat, evident, dar nu a mai avut nici un chef de altceva.
Nici în plen situația nu a stat cum s-ar fi dorit. "Sub aspectul efectelor urmărite prin noile reglementări, pornim de la indiscutabile bune intenții ale Guvernului și ale combativei doamne ministru a Justiției. Justiția română este, într-adevăr, bolnavă și trebuie vindecată. Nu putem să nu observăm, însă, că în această jumătate de an de guvernare, în care justiția română a fost ostracizată la modul general mai mult decât de la Ana Pauker încoace, nu a ieșit la iveală nici un caz concret de corupție în magistratură, nu s-a conturat nici o măsură concretă de funcționare a instanțelor. Și atunci ne întrebăm: se va produce vindecarea justiției prin rotația cadrelor sau a generațiilor ori prin celelalte câteva măsuri vehiculate cu oarecare obstinație în ultima perioadă?", s-a întrebat retoric președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, Sergiu Andon (PC).
Democrații nu au făcut decât să laude realizările președintelui Băsescu și să-i zgândăre astfel pe cei din Opoziție. În discursul său chiar Radu Berceanu a amintit de cel puțin patru ori numele președintelui Băsescu.
Demnă de menționat este intervenția din final a președintelui PSD, Mircea Geoană. La o afirmație a premierului Tăriceanu potrivit căreia Geoană ar fi președinte PSD numai pe cartea de vizită, Geoană a replicat dur amintindu-i, printre altele, premierului de firmele pe care a uitat să și le treacă în declarația de avere. Pe un ton sarcastic, Geoană i-a sugerat lui Tăriceanu că, în fapt, el ar urma directivele Cotrocenilor și nu ar lua decizii de capul lui. Dreptul la replică acordat de președintele de ședință Adrian Năstase, șefului său de partid i-a supărat pe liberali, care au vociferat pe mai multe voci, aducând acuze întregului PSD, în frunte cu Năstase și Geoană.
Vocalizele liberale l-au deranjat pe Adrian Năstase, care le-a explicat clar că urmează strict litera regulamentului, citind ad literam, de vreo câteva ori, articolul 27 din Regulamentul ședințelor comune care îngăduie replica oricărui parlamentar ce se simte vizat personal - cum a fost și cazul lui Geoană. Spiritele au fost potolite atunci când din rândurile PRM s-a auzit un fluierat ca pe terenul de fotbal. Gurile rele spun că fluierul ar fi fost împrumutat de la Mitică Dragomir de un coleg buclucaș de partid.


(587 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Drăghici, A


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Guvernul Tăriceanu merge mai departe | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61357307434082 seconds.