Miercuri, 22 Iunie 2005 - 08:37 AM Aleg.RO: Puterea nu poate guverna discreționar

Publicat de: ---

azi Liderul PSD, Mircea Geoană, susține că pachetul de legi privind proprietatea și justiția este, de fapt, rezultatul unui aranjament politic între PNL și PD, prin legile proprietății liberalii satisfăcându-și clientela politică, iar PD și președintele Traian Băsescu reușesc să-și subordoneze justiția. "Eu sunt convins că moțiunea va întruni un număr important de voturi. Cât de multe, asta depinde de modul în care celălalt partid de opoziție, senatori și deputați din arcul guvernamental vor privi demersul nostru. Dar această moțiune este una necesară. Necesară pe fond, pentru că există un plan deliberat al actualei puteri de a schimba ordinea de drept în România, prin impunerea fără dezbatere a unui set de legi extrem de complex și care va schimba profund realitatea economică, politică, socială și juridică din România, susține Mircea Geoană, președintele PSD.
Pe de altă parte, este vorba de un semnal de alarmă pe care îl dăm după șase luni de guvernare, o guvernare proastă, care nu a reușit să aducă răspunsuri concrete la imensele probleme sociale și economice ale țării, după o perioadă în care integrarea europeană se află într-un moment de cumpănă și într-un moment în care există, în mod cert, un aranjament politic între PNL și PD. PNL dorește să-și satisfacă clientela politică prin impunerea unei agende de dreapta privind proprietatea, cu toată clientela politică pe care liberalii o întrețin de ani de zile și, pe de altă parte, din partea PD-ului și a președintelui Traian Băsescu, dorința de a prelua controlul asupra justiției prin schimbarea regulii jocului cu privire la numirea de procurori și de control politic asupra justiției. Este un semnal de avertizare severă, atât pe pachetul de legi care ne-a fost pus pe masă fără o minimă consultare, cât și pe situația de fond a României la șase luni după preluarea puterii de către guvernarea Băsescu, susține liderul PSD.
De fapt, această moțiune, dincolo de fondul problemei și dincolo de complexitatea temelor dezbătute și de confruntarea ideologică între o ofertă de dreapta, ultraliberală, în zona legilor proprietății, față de opțiunea de stânga a PSD, este un semnal că schimbarea legilor proprietății va adânci inegalitățile, va contribui la o nouă polarizare socială a României între puțini oameni foarte bogați și cu proprietăți imense și restul populației, tot mai săracă.
De fiecare dată când vine câte un guvern liberal în România asistăm la crearea unui nou fond, de această dată se numește Fondul Proprietatea - poate că ar trebui să-l numim fondul "furtul proprietății" - se creează un fond de despăgubire a foștilor proprietari, care este un fond de risc; el nu are garanția statului și, practic, ne vom trezi într-o nouă aventură speculativă, așa cum au fost alte fonduri create și gestionate în timpul guvernărilor liberale, susține Geoană.
Moțiunea reprezintă un prim rechizitoriu, foarte sever, a șase luni de guvernare Băsescu, în care Guvernul a căzut, practic, la toate testele importante cărora a trebuit să le facă față, de la criza inundațiilor, de la criza medicamentelor compensate, de la criza subvențiilor în agricultură, de la grevele în sistemul de transport feroviar, până la problemele legate de pregătirea pentru integrarea europeană.
În ce privește reforma justiției, Uniunea Europeană nu cere, sub nici o formă, ca implementarea măsurilor de reformă a justiției să fie făcută în acest mod și cu atât mai mult prin cuplarea complet stranie între legile justiției și legile proprietății.
Olli Rehn a spus că salută orice efort de continuare a reformei în justiție - ceea ce este perfect adevărat -, dar că vrea să vadă nu numai legi faimoase, ci și o faimoasă implementare a ceea ce am promis. Obligațiile noastre, pentru care suntem judecați, sunt cele asumate odată cu încheierea capitolului Justiție și Afaceri Interne în decembrie 2004. Acolo sunt obligațiile noastre foarte clar și PSD susține acele obligații asumate, care trebuie respectate. Este clar că se încearcă mascarea incompetenței actualului Guvern prin aducerea unui pachet de legi foarte complex în fața Parlamentului și reducerea la tăcere a opoziției și a Parlamentului de către tendințele tot mai autoritare manifestate de Traian Băsescu, susține Geoană.
Emil Boc spunea că depunerea moțiunii este un pașaport pentru alegeri anticipate. Aștept cu foarte mult interes să văd cum vor vota deputații și senatorii PD moțiunea noastră. Dacă cineva dorește să se joace cu alegeri anticipate la câteva luni de raportul de țară, România e o țară liberă și vom vedea intenția reală a actualei puteri.
În toamnă însă se va întâmpla că toate neîmplinire economice și sociale ale actualei puteri vor afecta mult mai clar viața cetățenilor. Se va vedea criza medicamentelor compensate, faptul că se reduce în mod dramatic bugetul Ministerului Agriculturii și subvențiile pentru agricultură, maniera incalificabilă în care a fost tratată problema inundațiilor, Doamne ferește, eventualele întârzieri în calendarul integării europene. Vom avea un cumul de factori sociali, dar și politici, care este foarte posibil să aducă o nouă dinamică politică.
Nu ne este teamă de alegeri anticipate și suntem absolut ferm hotărâți să facem tot ce depinde de noi pentru ca România să meargă într-o direcție bună apropo de Europa și să ne facem datoria de partid de opoziție.


(757 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Puterea nu poate guverna discreționar | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65255999565125 seconds.