Miercuri, 22 Iunie 2005 - 08:31 AM Aleg.RO: Televiziunea si Radioul, conduse din birourile de presa ale PNL, PD si PSD

Publicat de: Ligia Balacescu

gardianul Institutiile publice din mass-media risca sa aiba cele mai neperformante conduceri din istorie Dupa tambalaul mediatic privind asigurarea transparentei si depolitizarii celor doua institutii publice de presa, dupa scandaluri, interventii, declaratii, intentii, supozitii, scuze si acuze, schimbari de conduceri, nemodificari de legi, trantiri de rapoarte, anchete, cel putin trei dintre partidele parlamentare, includem aici PNL, PD si PSD, par a fi ajuns la un numitor comun, pentru o miza pe masura: propunerile pentru conducerile Televiziunii si Radioului, fie acestea si interimare. Ramane de vazut daca va mai exista vointa politica pentru moficarea legilor de functionare a acestora si daca cei propusi, acum, vor mai fi inlocuiti, o data cu modificarile legislative. Pana una-alta, cele doua institutii publice se indreapta spre conduceri formate, in principal, din fosti purtatori de cuvant, consilieri de imagine si sefi ai birourilor de presa de la PNL, PD si PSD. Curata depolitizare!


Olteanu: Evitarea interimatului

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, afirma, saptamana trecuta, ca exista conditia de a fi numiti minimum 9 membri pentru ca CA sa functioneze si ca, "daca nu vor exista minimum 9 propuneri, se va ajunge la interimat". Bogdan Olteanu a mentionat ca, deoarece desemnarea candidatilor propusi de sindicate implica o procedura mai indelungata, fiind nominalizati prin alegeri interne, "probabil acestia vor fi desemnati peste vara".


Presedintia: Fara imixtiuni politice?

Presedintia nu-si va desemna reprezentanti in Consiliile de Administratie ale SRR si SRTv, apreciind ca aceste institutii sunt puternic influentate de factorul politic. Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale remis Mediafax, Presedintia nu va face propuneri pentru membrii consiliilor de administratie ale SRR si SRTv. Presedintele Basescu a transmis decizia presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, aratand ca "nu intelege sa uzeze de prerogativele oferite de art. 19 alin. 2, litera b din Legea 41/1994", in sensul de a face propuneri pentru CA ale SRR si SRTv, se arata in comunicat. Seful statului a aratat in adresa transmisa presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului ca "refuzul se datoreaza faptului ca cele doua institutii au fost si sunt puternic influentate de factorul politic, iar pentru ca acest lucru sa nu se mai intample in viitor este necesara o schimbare a cadrului legal in care ele functioneaza".


PD: Anunt intemeiat

Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, considera intemeiat demersul Presedintiei de a nu nominaliza reprezentanti in CA ale SRR si SRTv, aratand ca reprezentantii Aliantei PNL-PD au chiar o propunere legislativa privind diminuarea influentei politicului asupra acestor institutii. "Presedintele are o abordare corecta de pe pozitia pe care o ocupa, intrucat trebuie sa fie garantul libertatilor cetatenesti si al echilibrului intre institutii. Cand considera ca se exercita influente politice sau exista ingerinte asupra autonomiei unor institutii publice, trebuie sa actioneze", a declarat, luni, pentru Mediafax, Cristian Radulescu.


Deschidere spre societatea civila

El s-a referit la o initiativa legislativa apartinand Ralucai Turcan si Valentin Iliescu, care vizeaza mai multe modificari ale legilor de functionare a Radioului si Televiziunii publice, in special privind introducerea in Consiliile de Administratie a mai multor membri propusi de societatea civila, cresterea rolului unor organisme interne, diminuarea ponderii nominalizarilor din partea grupurilor parlamentare, toate menite sa elimine influenta politicului asupra acestor institutii. Potrivit lui Radulescu, chiar in lipsa nominalizarilor inaintate de Presedintie, Consiliile de Administratie ale SRR si SRTv se pot constitui, in urma votului din Parlament, pentru acest proces fiind nevoie de minimum noua propuneri.


Lista candidatilor pentru CA la SRR si TVR

CA ale SRR si SRTv vor fi desemnate de Camerele reunite in 27 iunie. Pana atunci, Comisiile de cultura au timp sa audieze toti candidatii propusi de grupurile parlamentare, de Guvern si de sindicatele din cele doua institutii.

Pana in prezent, pentru CA al SRTv sunt propusi: Nicu Alifantis, Despina Neagoe, Anne Juganaru – PSD; Narcisa Iorga - PD, Andrei Plesu - PNL, Galfalvi Zsolt – UDMR; Ioan Bantoiu – PC; George Pruteanu- PRM; Tudor Giurgiu - Guvern; Cornelia Constantin – minoritati nationale.

Pentru CA al SRR au fost propusi: Mirela Fugaru, Andrei Alexandru si Dan Preda – PSD; Paul Grigoriu - PD; Maria Toghina - PNL, Agoston Hugo – UDMR; Bogdan Ghiu – PC; Mitzura Arghezi – PRM; Bogdana Balmus - Guvern; Todorov Miomir – minoritati nationale.

Lista candidatilor pentru functiile de supleanti la CA al SRTv este: Ana Maria Bitu, Mirela Tanasescu, Viorel Bota - PSD; Ioan Ceausescu- PNL; Dan Raspopa – PD; Ioan Stefan Stanik - UDMR; Florin Mihailescu – PC; Claudiu Tanasescu – PRM; Brandusa Miron – Guvern.

Supleantii pentru CA al SRR sunt: Roxana Mocanu, Romeo Cretu, Lucian Purcareanu – PSD; Cosmin Gabriel Pacuraru – PNL; Rares Niculescu – PD; Sebesi Karen Attila – UDMR; Ioan Gabriel Iencek – PC; Alexandra Cristea – PRM; Vlad Velcu - Guvern. Audierile in Comisiile de cultura incep miercuri dupa-amiaza.


PNL il propune pe Ducu Darie in locul lui Plesu

PNL il propune pe regizorul Alexandru Darie in CA al SRTv, dupa ce Andrei Plesu a refuzat, in ultimul moment, sa-i reprezinte pe liberali in conducerea postului public de televiziune. Potrivit unor surse din PNL, Plesu nu a mai acceptat propunerea de a face parte din CA al SRTv, pe motiv ca activitatea in conducerea televiziunii este un efort deosebit, pentru care el nu este pregatit. De asemenea, Plesu ar fi respins oferta si pentru ca actualul CA al SRTv ar putea fi schimbat, dupa modificarea legii. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca liderii partidului au analizat solicitarea lui Plesu privind retragerea din CA al SRTv si l-au desemnat, in locul lui, pe regizorul Alexandru Darie.


Grigoriu a renuntat la candidatura pentru CA al SRR

Paul Grigoriu, nominalizat de PD pentru un post de membru in Consiliul de Administratie al SRR, a renuntat la candidatura din "motive pur personale", a declarat, ieri, pentru Mediafax, liderul democrat Emil Boc. Boc a precizat ca a vorbit cu Paul Grigoriu si acesta i-a comunicat ca "din motive pur personale nu poate accepta sustinerea PD" pentru acest post, fara a mai da alte detalii. Intrebat daca decizia lui Paul Grigoriu a avut legatura cu anuntul Presedintiei privind refuzul de a-si desemna reprezentanti in Consiliile de Administratie de la posturile publice de radio si televiziune, Boc a afirmat doar ca Paul Grigoriu i-a spus ca retragerea sa "nu are legatura cu nici un element exterior".


(1170 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Ligia Balacescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Televiziunea si Radioul, conduse din birourile de presa ale PNL, PD si PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67891192436218 seconds.