Joi, 28 Ianuarie 2016 - 05:27 AM Aleg.RO: Bancile se sinucid inaintea darii in plata?

Publicat de: ---

Bursa      Legea darii in plata pare ca va face victime inca inainte sa fie promulgata .
     Buzduganul a fost aruncat, zilele trecute, de Raiffeisen Bank, care a majorat avansul solicitat pentru creditele imobiliare, de la 15% la 35% pentru creditele in lei, respectiv la 40% pentru cele acordate in euro, motivand ca ceea ce i-a determinat sa faca aceasta miscare este legea care stinge intreaga datorie odata cu cedarea catre banca a imobilului pus garantie in contractul de credit.
     Culmea este ca, desi la prima vedere, cei care vor suferi vor fi potentialii debitori, care nu-si vor mai putea achiziona atat de usor o casa, ori, dupa caz, nu-si vor mai putea cumpara deloc o locuinta, lucrurile nu sunt atat de simple.
     Printre victime se vor afla chiar bancile, care nu vor mai putea acorda credite asa cum au facut-o pana acum.
     Or, menirea institutiilor de credit este, asa cum o spune si numele...acordarea de credite.
     Definitia din DEX a unei banci este "intreprindere financiara care efectueaza operatii de plata si de credit".
     Unii bancheri, dintre care si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), au precizat, in mai multe ocazii, ca, daca Legea darii in plata va trece in forma actuala, atunci institutiile bancare vor creste costurile produselor oferite clientilor, printre acestea numarandu-se si avansul la creditele imobiliare.
     Dar, oare, nu risca sa-si piarda clientii in acest fel? Nu este aceasta o sinucidere?
     In plus, Legea darii in plata nu numai ca nu a fost promulgata in forma actuala, dar a fost retrimisa de presedintele Klaus Iohannis pentru reanalizare in Parlament. Nu stim inca in ce forma va iesi proiectul din dezbatere.
     In acelasi timp, in doar cateva luni va trebui sa fie aprobat si proiectul de lege prin care va fi transpusa Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare si care vine in sprijinul consumatorilor.
     Ce-i drept, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a eliminat prevederea privind darea in plata, pe motiv ca deja exista in dezbatere o astfel de initiativa.
     Circula opinii potrivit carora bancile nu ar trebui sa se ocupe de ceea ce ar urma sa fie Legea darii in plata, ci de proprii angajati de la Directiile de analiza a riscului, care se pare ca nu au evaluat corect riscul de curs valutar, institutiile financiare aproband dosare de imprumut ce cuprindeau garantii care nu au fost evaluate la justa valoare.
     Altfel, nu s-ar fi ajuns la credite neperformante si nici la Legea darii in plata...
     Acum, ca o "masura de precautie", bancile au inceput sa-si majoreze avansul. Este adevarat, nu toate - unele analizeaza, iar altele inca asteapta...
     Ieri, reprezentantii Raiffeisen Bank ne-au declarat: "La creditele ipotecare standard am ajustat unele criterii de acordare, in special in ceea ce priveste avansul, pana la clarificarea legislatiei cu impact in domeniul imprumuturilor cu garantie imobiliara".
     Pe site-ul institutiei, la imprumuturile imobiliare, scrie ca valoarea maxima finantata din valoarea imobilelor aduse in garantie este pana la 65% pentru creditele in lei si pana la 60% pentru cele in euro.
     Sursele citate ne-au spus ca, pentru Programul "Prima Casa", conditiile de creditare au ramas nemodificate.
     Oficialii OTP Bank ne-au precizat ca monitorizeaza piata, dar ca nu au luat nicio decizie de modificare a avansului pentru creditele ipotecare.
     Si Bancpost monitorizeaza "in mod constant riscurile asociate produselor din portofoliu si ajusteaza conditiile de acordare ale acestora in consecinta".
     Reprezentantii Bancpost ne-au declarat: "In masura in care apar schimbari in piata cu impact asupra nivelului de risc, vom reanaliza conditiile, urmand a ne informa clientii si opinia publica cu privire la modificarile ce vor surveni".
     Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, care a achizitionat recent Volksbank, ne-a transmis: "Era de asteptat ca o revenire a Legii darii in plata intr-o forma care cuprinde doar modificari minime sa genereze efecte pe piata de servicii bancare. Si la Banca Transilvania suntem inca in faza in care analizam diferite scenarii de modificare a caracteristicilor produselor referitoare la creditele imobiliare si ipotecare, in functie de forma finala a legii. Asa cum am mai spus si in trecut, aprobarea legii intr-o forma apropiata de cea care este acum va avea ca efect, in primul rand, ingreunarea accesului unor categorii de clienti la creditare si, implicit, la afectarea unor sectoare vitale ale economiei".
     Legea darii in plata a fost adoptata de Parlament cu o singura abtinere si doar cu un vot impotriva.
     Initiatorul acesteia, deputatul liberal Catalin Zamfir, a depus, zilele trecute, la Senat, unele modificari pe textul legii, care, in primul rand, clarifica cine va beneficia de aceste reglementari, sintagma "persoane fizice" fiind inlocuita cu termenul "consumatori". Acestia din urma sunt reprezentati de persoanele fizice care au realizat o activitate, respectiv au contractat un credit, in scop personal, nu comercial.   


(499 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Bancile se sinucid inaintea darii in plata? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64009189605713 seconds.