Joi, 21 Ianuarie 2016 - 06:05 AM Aleg.RO: Parlamentarii PNL propun REDUCEREA cu inca 5 puncte a CAS la angajator

Publicat de: ---

jurnalulnational

PNL va initia un proiect de reducere cu inca 5 puncte a CAS la angajator, din 2017, cu intentia ca, pana in 2018, contributiile sa ajunga la 16% atat pentru angajator, cat si pentru angajat, aliniindu-se la cota unica de impozitare .

Parlamentarii PNL si-au fixat o noua prioritate legislativa

Co-presedintii comisiei de finante si buget din PNL, Eugen Nicolaescu si Gheorghe Ialomitianu, au declarat pentru Profit.ro ca Biroul Politic National al partidului a aprobat aceasta prioritate legislativa a liberalilor pentru sesiunea parlamentara care incepe in februarie.

Proiectul de lege va prevede scaderea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator incepand cu 1 ianuarie 2017 sau 1 iulie 2017, a declarat pentru Profit.ro Eugen Nicolaescu.

Potrivit acestuia, liberalii din comisia de finante si buget inca mai calculeaza impactul pe care o astfel de reducere il va avea asupra bugetului si, in functie si de evolutia economiei in acest an, vor decide care ar fi cel mai potrivit termen de intrare in vigoare a reducerii.

Liberalii au in vedere ca, pana in 2018, cel mai tarziu 2019, CAS la angajat si angajator sa ajunga la un nivel identic de 16%, astfel incat taxarea muncii sa fie egala cu cota unica de impozitare.

"Pasul urmator va fi, undeva pentru 2018-2019, sa reducem cu 0,5 puncte procentuale contributiile pentru angajat si cu aproximativ 1,5 puncte, cat mai ramane, pentru angajator, in functie de tipul acestuia, ajungandu-se la o egalizare a CAS cu cota unica", a precizat deputatul liberal.

In prezent, pentru veniturile din salarii, de exemplu, este datorat un impozit de 16% si contributii de asigurari cumulate pentru angajat, de 16,5%, si pentru angajator, de 23%.

La randul sau, Gheorghe Ialomitianu, fost ministru al Finantelor, estimeaza ca impactul acestei reduceri nu va fi unul considerabil, urmand sa fie absorbit la nivelul veniturilor bugetare in aproximativ un an. In opinia acestuia, beneficiul major al usurarii poverii fiscale asupra angajatorului va consta in stimularea angajarilor si crearea de noi locuri de munca.

Surse apropiate liberalilor au declarat pentru Profit.ro ca proiectul de unificare a cotelor va deveni punctul central al programului de guvernare pe care il vor prezenta inainte de debutul campaniei pentru alegerile locale si parlamentare din acest an. Initiativa de a reduce cuantumul contributiilor la 16%, atat pentru angajat, cat si pentru angajator, se inscrie intr-o logica electorala. Unificarea nivelului contributiilor ar putea relua tema campaniei din 2004, cand introducerea cotei unice de impozitare de 16% a contribuit considerabil la castigarea alegerilor.

Sloganul din acest an ar urma astfel sa contina de trei ori cifra 16, reprezentand cifra impozitului unic si pe cea a viitoarelor cuantumuri ale contributiilor de asigurari sociale pentru angajat si angajator.


(133 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Parlamentarii PNL propun REDUCEREA cu inca 5 puncte a CAS la angajator | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66155409812927 seconds.