Joi, 21 Ianuarie 2016 - 06:05 AM Aleg.RO: Patru parlamentari au depus la Senat un proiect de lege referitor la votul electronic

Publicat de: ---

Money.ro

"Argumentele care au stat la baza elaborarii acestui proiect legislativ sunt foarte serioase, avand in vedere evenimentele petrecute la scrutinul electoral pentru alegerea presedintelui Romaniei din noiembrie 2014, unde un numar foarte mare de cetateni romani aflati in afara granitelor Romaniei nu au putut sa-si exercite dreptul fundamental de vot, in special din cauze legate de managementul defectuos al sistemului de organizare a alegerilor din exteriorul Romaniei", spun initiatorii - printre care si liderul PSRO, Mircea Geoana - in expunerea de motive .

Alegerile parlamentare, prezidentiale si pentru Parlamentul European, precum si referendumul pentru care se va utiliza votul electronic se stabilesc prin Hotarare a Guvernului la propunerea Autoritatii Electorale Permanente (AEP), potrivit proiectului de lege aflat in dezbatere publica pe site-ul Senatului.

Alegatorii vor putea alege modalitatea de vot pe care doresc sa o foloseasca pentru a-si exprima optiunile electorale, iar alegerea unei modalitati de vot le exclude pe celelalte doua. Autoritatea Electorala Permanenta si Ministerul Afacerilor Interne vor elabora Registrul electronic al alegatorilor, pe baza solicitarilor alegatorilor care vor trebui adresate cu cel putin 45 de zile inainte de data scrutinului.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

Alegatorii care au notificat AEP ca prefera sa-si exercite dreptul de vot electronic se pot razgandi cu 15 zile inainte de alegeri pentru a putea fi transferati catre Registrul Electoral.

De asemenea, AEP si MAI vor elabora normele metodologice si tehnice privind votul electronic, daca proiectul de lege va fi aprobat.

Securitatea sistemelor informatice folosite pentru alegeri revine in responsabilitatea AEP si a unei autoritati publice tehnice, care urmeaza sa fie stabilita prin HG.

Semnatura electronica poate fi utilizata pentru identificarea in sistemul informatic folosit pentru vot. Alegatorii care nu au o semnatura electronica se vor putea identifica printr-o carte de alegator pentru votul electronic. Acestia trebuie sa solicite AEP emiterea acestei carti, care va fi trimisa prin curier, cu confirmare de primire, alaturi de instructiuni privind procedura votului electronic.

Informarea cetatenilor pe tema procedurii votului electronic va fi facuta de AEP si de misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei prin intermediul presei.

Proiectul de lege - initiat de senatorii independenti Mircea Geoana, Dan Tataru, deputatul independent Florentin Gust si deputatul UNPR Razvan Condurateanu - se afla in dezbatere publica pana la jumatatea lunii martie.


(103 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Money.ro

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Money.ro:

Patru parlamentari au depus la Senat un proiect de lege referitor la votul electronic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53131413459778 seconds.