Joi, 21 Ianuarie 2016 - 06:05 AM Aleg.RO: Ierni grele in Romania

Publicat de: ---

romanialibera

De-a lungul anilor, Romania s-a confruntat cu ierni mai aspre, cu ger si zapada viscolita . Dintre toate episoadele de viscol ce au afectat ?ara, iarna din februarie 1954 a fost cea mai grea.

In luna februarie 1954, viscolul a lovit Romania in patru reprize, in perioadele 1-4, 7-9, 17-19 si 22-24, potrivit Administratie Nationale de Meteorologie (ANM). Vantul a atins viteza cea mai mare - 126 kilometri pe ora! - in Bucuresti, in rastimpul 3-4 februarie 1954. Recordul depunerii de zapada in 24 de ore - 115,9 l/mp - s-a inregistrat la 3 februarie 1954, la Grivita. Cel mai gros strat de zapada din istoria masuratorilor ANM a fost consemnat la Calarasi: 173 cm, dar troienele au atins 2-5 metri in sud-estul si estul tarii, arata un documentar realizat de Agerpres. 

O masiva cadere de zapada a avut loc in luna ianuarie 1969. Ziarul \'Romania Libera\' scria, pe 4 ianuarie 1969, ca potrivit meteorologilor, \'din gilceava unui anticiclon cu aerul rece polar, s-a nascut cumplita iarna care, vorba poetului, cerne norii de zapada\'. Ziaristii relatau ca \'Bucurestiul a capatat infatisarea unei asezari arctice, iar pe cimpia din sud, nametii au ajuns de un stat de om\' si ca \'au intrat in actiune fortele Comandamentului de deszapezire\'. \'E drept, la inceput mai cu timiditate, mai greoi, dar cind s-a vazut ca se ingroase gluma, s-a sunat asaltul impotriva troenilor\', scria \'Romania Libera\'. Potrivit relatarilor vremii, mii de oameni cu sute de utilaje au pornit printre muntii de zapada, \'croind pirtii mai intii pentru mijloacele de transport in comun, apoi spre magazinele alimentare, spre spitale\'.

Pe 19 ianuarie, \'Romania Libera\' consemna: \'Au trecut mai bine de doua saptamini de la ninsoarea abundenta care a invaluit in omat pasii noului an si iata ca Bucurestiul mai pastreaza din belsug urmele iernii. Chiar in centrul Capitalei, pe unele din marile artere de circulatie, mormanele de zapada stau si acum neridicate, iar foarte multe trotuare au devenit veritabile patinoare sau balti improvizate. Ca sa nu mai vorbim de turturii de gheata suspendati pe acoperisuri si balcoane. Intre timp, burnita a inceput sa dizolve pe ici pe colo troienele, oferindu-ne un peisaj acvatic de-a lungul rigolelor cu canalele infundate. Am facut o sumara statistica a accidentelor de circulatie inregistrate in ultimele zile si am aflat cu acest prilej ca, in marea lor majoritate, se datoresc tocmai acestei absente gospodaresti in curatirea de zapada si gheata a orasului...\'.

Si in anul 1986 a avut loc o mare cadere de zapada in cele doua luni ale inceputului de an: ianuarie si februarie. Scinteia scria pe 23 ianuarie 1986 despre \'o zapada, fara indoiala, vremelnica si ea in aceasta iarna cu dese suisuri si coborisuri si iar suisuri de temperatura\'. In data de 2 februarie 1986, tot in Scinteia se spunea ca \'mii, zeci de mii de cetateni pensionari, elevi, gospodine au avut ieri o zi incarcata, de munca indirjita\'. \'(...) Important este ca, in paralel cu actiunile de deszapezire ale edililor si intreprinderilor, cetatenii sa asigure degajarea trotuarelor, pentru ca pietonii sa mearga in voie pe ele, lasind libere circulatiei auto arterele principale. De asemenea, este de datoria consiliilor populare de sector, a deputatilor ca, printr-un plus de organizare, ­printr-o mobilizare mai intensa a tuturor fortelor de care dispun (mecanice si umane) sa asigure desfasurarea in cele mai bune conditii a intregii activitati economico-sociale din Capitala\'.

Fenomenul de viscol declansat in dimineata zilei de 4 ianuarie 1995, in sudul extrem al tarii, potrivit stirilor Rompres, s-a extins in cea mai mare parte a tarii, in special in Muntenia, sudul si centrul Olteniei, Dobrogea si sudul Moldovei. Au avut loc intensificari ale vantului, a carui viteza a atins medii de 50-60 km/h, cu exceptia zonei Buzau, unde viteza a ajuns pana la 90 km/h. Ninsoarea s-a intensificat. In ziua de miercuri, temperaturile minime s-au situat intre –12 si –2 grade, iar in ziua de joi, intre –6 si 0 grade. S-au format suluri de zapada care in unele locuri au depasit 80 cm.

Si in Portul Constanta viscolul a creat probleme, vantul atingand peste 30 m/s, iar valurile au depasit zece metri inaltime. Capitania portului a transmis ca doua nave sub pavilion maltez, respectiv \'Hong Kong\' si \'Paris\', aflate in rada exterioara a portului au lansat semnale SOS. La scurt timp cele de doua nave au anuntat nau­fragiul.

Trenurile ce trebuiau sa ajunga in Gara de Nord aveau intarzieri intre 10 si 150 de minute, din cauza zapezii viscolite care a afectat anumite tronsoane de cale ferata. Pentru a limita efectele viscolului, in comandamente, mari unitati si unitati apartinand Ministerului Apararii Nationale au fost luate o serie de masuri. La solicitarea primariilor, prefecturilor, institutiilor si a unitatilor economice si comerciale, armata va pune la dispozitia acestora personal militar dotat cu utilaje adecvate pentru dezafectarea cailor de comunicatie, a nodurilor de cale ferata, a cailor de acces.  

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza /* (c)


(134 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Ierni grele in Romania | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64664220809937 seconds.