Joi, 21 Ianuarie 2016 - 06:05 AM Aleg.RO: Traian Basescu a intrat in campania electorala pentru locale

Publicat de: ---

Bursa      Fostul presedinte Traian Basescu a lansat un atac dur la adresa noului PNL, din care fac parte si fostii sai colaboratori din PDL, pe care il acuza ca incearca sa jongleze cu regulile legate de alegerea edililor in functie de interesele de moment . In politica autohtona se spune ca atacurile cele mai devastatoare vin din partea fostilor aliati. Trebuie insa precizat ca in ultimii 25 de ani au existat aproape toate combinatiile posibile in materie de aliante.
     Traian Basescu s-a aratat deranjat de solicitarea liberalilor adresata Guvernului prin care se cerea o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii electorale, astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, postand pe contul sau de facebook urmatorul mesaj : "Despre neputinciosi in politica. Atunci cand liberalii, in comisia condusa de PNL-istul Mihai Voicu si ulterior in plenul parlamentului, au votat alaturi de PSD alegerea primarilor dintr-un singur tur, le-a parut ca s-au pricopsit politic. Atunci cand din programul Guvernului Ciolos au scos emiterea legii pentru alegerea primarilor in doua tururi, de asemenea au votat programul cu multa veselie tot alaturi de PSD. Acum, cand au constatat ca protejatul lor, al lui Iohannis si al lui Hellvig nu are sanse sa castige Primaria Capitalei, vor sa se revina la doua tururi pentru alegerea primarilor. Eu nu spun ca nu este corecta alegerea primarilor din doua tururi. Dimpotriva, sustin ca alegerea primarilor dintr-un singur tur este un experiment gresit facut in timpul mandatului meu si care trebuia corectat. Dar revenirea liberalilor asupra subiectului, dupa ce acum cateva saptamini au votat alaturi de PSD actuala lege electorala, dar si programul Guvernului Ciolos, nu inseamna nimic altceva decat neputinta si disperare pe care liderii PNL incearca sa le salveze prin propaganda mincinoasa facuta impotriva propriilor aranjamente cu PSD. Oricum, Hellvig si Iohannis nu-l pot face primar pe Busoi nici in doua tururi. Poate se incearca si cu Predoiu pentru ca el este tot timpul incalzit si pregatit... sa fie numit". Traian Basescu lasa impresia ca deja "isi face incalzirea" pentru campania electorala pentru alegerile locale.
     Premierul Dacian Ciolos a refuzat propunerea PNL de a modifica legislatia electorala prin ordonanta de urgenta, precizand ca legea a fost rezultatul unei intelegeri intre PSD si PNL si a precizat ca e nedemocratic ca Executivul sa modifice prin ordonanta de urgenta o decizie politica:" Este vorba despre o lege politica pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorala modificata. S-a decis printr-o intelegere politica. Guvernul pe care il conduc este un guvern independent, care nu este implicat politic si nu cred ca este democratic sa modifice un guvern prin ordonanta de urgenta o lege politica". Pe aceasta tema s-a exprimat si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean: "Constitutia nu spune ca alegerile trebuie sa se faca intr-un tur sau doua, spune ca trebuie sa fie corecte, libere si periodice. (...)Comisia de la Venetia a spus, e o recomandare, ca nu e bine sa se modifice legile electorale cu un an inainte de data legerilor sau un termen mai scurt. Si noi am preluat asta, si am scris in decizii, dar pana ieri nimeni nu a vazut asta".
     Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, s-a aratat surprinsa de refuzul premierului, dar sustine ca va incerca sa-l convinga pe Dacian Ciolos sa aprobe introducerea a doua tururi de scrutin la alegerea primarilor, iar in cazul in care nu va reusi, poate va face acest lucru societatea civila. In mai 2015, proiectul de lege privind alegerile locale a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 278 voturi pentru, 22 impotriva si 14 abtineri, stabilind ca presedintii Consiilor Judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur. In cazul in care consilierii parasesc partidele pe listele carora au candidat, prefectii vor fi cei care vor constata incetarea mandatului fara sa mai fie nevoie, ca pana acum, de votul consilierilor. La vremea respectiva reprezentantii PSD au spus ca sustin proiectul de lege, in timp ce liderii PNL au declarat ca au retineri in privinta modului alegerii primarilor si presedintilor Consiliilor Judetene.   


(137 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Traian Basescu a intrat in campania electorala pentru locale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71701097488403 seconds.