Joi, 21 Ianuarie 2016 - 06:05 AM Aleg.RO: Curtea Constitutionala respinge pensiile speciale pentru alesii locali

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Curtea Constitutionala a respins legea privind pensiile speciale pentru alesii locali .

„Orice bani pe care ii primesti pot fi considerati un privilegiu. Nu este o pensie contributiva, asta este... Nici nu stiu cum sa ii zic, cum sa o calific. Habar nu am, o sa vedem astazi...”, a declarat judecatorul Augustin Zegrean, presedintele CCR, inainte de inceperea sedintei.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

UPDATE 16.20 Judecatorii CCR au declarat neconstitutionale pensiile speciale ale alesilor locali pentru ca normele respective contravin articolului 1, alineatul 5, din Constitutie, „intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate si previzibilitate cu privire la „indemnizatia pentru limita de varsta”, sub aspectul naturii juridice a acestei institutii, al sferei beneficiarilor sai si al modului de acordare a dreptului”, conform unui comunicat de presa.

Curtea a mai constatat incalcarea articolului 16 din Constitutie, referitor la egalitatea in drepturi a cetatenilor, precum si pe cele ale articolului138, alineatul 5, care consacra interdictia aprobarii cheltuielilor bugetare fara stabilirea sursei de finantare.

Guvernul a sesizat, pe 26 decembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu obiectiuni privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene.

Potrivit Executivului, sesizarea vizeaza incalcarea mai multor articole din Legea fundamentala prin instituirea unor privilegii pentru anumiti alesi locali si ridica problema impactului financiar al aplicarii actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei.

"In cursul zilei de sambata, 26 decembrie 2015, Guvernul Romaniei a formulat, printr-o sesizare adresata Curtii Constitutionale a Romaniei, obiectiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene (Legea de modificare si completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali). Sesizarea are in vedere incalcarea mai multor articole din Constitutie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurararea finantarii pentru indemnizatiile nou create", se arata in comunicatul de presa al Guvernului.

De asemenea, in forma adoptata, potrivit Guvernului, exista cel putin 16.300 de potentiali beneficiari ai legii. "Efortul bugetar in 2016 se ridica la 469 milioane lei. In urma impozitarii acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. In plus, avand in vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat", mai mentioneaza sursa citata.

Potrivit Legii privind statutul alesilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, in ultima sedinta de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, presedintii de Consilii judete si vicepresedintii acestora care indeplinesc conditiile varstei de pensionare vor putea primi, la incetarea mandatului, o "indemnizatie pentru limita de varsta" (pensie speciala), in acelasi regim cu senatorii si deputatii. Conditiile de acordare sunt ca alesii locali sa nu fie realesi pentru un nou mandat si ca acestia sa nu fi fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie precum luarea sau darea de mita si traficul de influenta. De subliniat ca aceste dispozitii se aplica doar in cazul in care condamnarea survine ca urmare a savarsirii infractiunii in calitatea oficiala de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infractiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul in serviciu sau deturnarea de fonduri.

Pentru ca un ales local sa beneficieze de aceasta pensie speciala, este nevoie sa aiba cel putin un mandat complet. Pensia se calculeaza in functie de un indice de 0,55% din indemnizatia bruta aflata in plata in momentul solicitarii acestui drept, inmultit cu numarul de luni de mandat, insa in limita a trei mandate. Aceasta pensie poate fi cumulata cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel in completarea altor venituri, insa nu poate fi cumulata cu o alta pensie speciala, cum ar fi cea de parlamentar. Daca se afla intr-o astfel de situatie, alesii locali vor trebui sa opteze pentru ce pensie speciala doresc sa aiba in plata.

Zegrean: De pensii speciale ar fi beneficiat si fostii prim-secretari ai PCR

Presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat, miercuri, ca de legea pensiilor speciale pentru alesi locali vor beneficia si fostii lideri locali ai Partidului Comunist, pentru ca fostii prim-secretari erau presedinti de consilii judetene, iar secretarii de municipii erau primari.

Curtea Constitutionala (CC) discuta miercuri sesizarea facuta de Guvern privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, adoptata pe 21 decembrie de Senat.

La intrarea in sediul CC, presedintele Augustin Zegrean a aratat, la intrebarile jurnalistilor, ca de aceasta lege vor beneficia, daca intra in vigoare, si fosti lideri locali ai Partidului Comunist.

"Problema este ca daca legea aceasta intra in vigoare beneficiaza de pensie si fostii prim-secretari de partid pentru ca ei aveau si calitatea de presedinte de consiliu judetean", a spus Zegrean, explicand in continuare ca si secretarii de municipiu erau si primarii acelor municipii.

Intrebat daca pot beneficia de pensie si cei care au ocupat o functie la un moment dat, dar n-o mai ocupa in momentul de fata, Zegrean a raspuns ca "asta se si doreste".

Presedintele CC a mai fost intrebat daca el va depune cerere pentru a primi pensia speciala de parlamentar, calitate avuta anterior numirii la curte.

"Nu va spun astazi, inca nu va spun, dar nu cred ca as rezista tentatiei. O sa am si pensie de la curte, dar sigur, nu-i nimeni asa bogat in Romania, ma refer la oameni care traiesc din leafa, ca sa-si permita sa renunte la niste bani", a spus Zegrean.

El a mai spus ca a asteptat ca legea pensiilor speciale ale parlamentarilor sa fie trimisa la curte pentru verificare si, desi toti parlamentarii s-au laudat la televizor ca vor face sesizare, pana la urma n-au facut.

Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ ar putea primi, potrivit calculelor MEDIAFAX, pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei, printre beneficiari figurand Liviu Dragnea sau fostii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie si Andrei Chiliman, daca nu sunt condamnati definitiv.

Legea a fost adoptata de Senat pe 21 decembrie. Potrivit Constitutiei, art. 146, alin 1, Curtea poate fi sesizata cu privire la constitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora, de presedintele Romaniei, unul dintre presedintii celor doua Camere, Guvern, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Avocatul Poporului, un numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori, precum si, din oficiu, asupra initiativelor de revizuire a Constitutiei.

Legea fost contestata, in cadrul dezbaterilor din Senat, de PNL care a parasit sala de sedinte in momentul votului. Ulterior, copresedintele PNL Alina Gorghiu a acuzat Guvernul ca nu a avut un punct de vedere la discutarea proiectului in plen si i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa il cheme pe secretarul de stat prezent in Senat, pentru explicatii. "Poate cauta sa afle domnul Ciolos despre ce a fost vorba. Surpriza mea extrem de neplacuta a fost sa vad ca un secretar de stat al unui guvern care public nu sustine aceste privilegii a fost pierdut in vazduh, nu a stiut ce punct de vedere sa aiba, a spus ca guvernul nu si-a lamurit punctul de vedere. (...)Nu a spus nici nu, nici da, ceea ce e complet deplasat", a declarat Gorghiu, dupa adoptarea legii.

O alta lege controversata, cea privind pensiile speciale pentru parlamentari, a fost promulgata pe 23 decembrie de presedintele Klaus Iohannis, dupa ce acesta ceruse reexaminarea legii. Legea nu a fost insa atacata la CCR.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Primarii si sefii de CJ ar putea primi pensii speciale de 6.500 de lei lunar


(183 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Curtea Constitutionala respinge pensiile speciale pentru alesii locali | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66353702545166 seconds.