Joi, 21 Ianuarie 2016 - 06:05 AM Aleg.RO: Cine sunt ciocoii noi ajunsi la putere dupa cruciada DNA. Secretele lupilor tineri care viseaza sa puna mana pe cascavalul numit Romania

Publicat de: ---

adevarul

Inlocuitorii baronilor locali arestati sau judecati in ultimii doi ani in Romania provin in majoritate din „pepiniera de cadre“ ale binomului PSD-PNL . Exista judete, precum Brasov, Iasi sau Constanta, unde puterea baronilor locali a fost atat de mare incat abia a reusit „sa creasca“ in jur vreun urmas demn de a fi nominalizat drept candidat la alegerile din 2016. Mihai Chirica, primarul interimar de la Iasi, este unul dintre ciocoii noi ajunsi la putere in mod surprinzator chiar si pentru el.

Desi a crescut la sanul baronului Nichita, noul primar se arata obraznic in declaratii fata de fostul sef si a apucat deja sa fie implicat in scandaluri edilitare locale. Decebal Fagadau a ajuns sef peste „Republica Mazare“ si spune ca va scoate Constanta din umbra statiunii Mamaia. Marius Oprescu, urmasul lui Paul Stanescu la sefia judetului Olt, este cercetat si el in doua dosare penale. Viitorul politic al judetului Cluj pare sa fi ajuns in mainile liberalului Mihai Seplecan, un tanar care si-a inceput cariera in PRM.

ARAD. Urmasul lui Iotcu

Urmasul baronului Nicolae Iotcu este colegul acestuia de partid (PNL) Adrian Tolea (foto mai jos). Acesta din urma a fost instalat de PNL Arad ca presedinte interimar al Consiliului Judetean Arad dupa ce Iotcu fusese suspendat din pricina problemelor cu justitia. In perioada in care Iotcu detinea fraiele judetului, Adrian Tolea era vicepresedinte al institutiei si membru al conducerii judetene a PNL Arad.Practic, in umbra lui Iotcu Adrian Tolea se ocupa de problemele de cultura din interiorul CJA, iar atributiile acestuia mergeau in aceasta directie. Acum Adrian Tolea si-ar fi dorit continuarea activitatii in fruntea judetului, in sensul in care spera sa fie ales de partid drept deschizator de liste pentru alegerile locale din vara lui 2016, insa Tolea a pierdut confruntarea in detrimentul fostului deputat Iustin Cionca. Liberalii aradeni au votat in urma cu o saptamana persoana care va ocupa prima pozitie pe lista de consilieri judeteni a PNL Arad. (Bogdan Iancu)

ARGES. Urmasul lui Pendiuc, luat in vizor de DNA

Cornel Ionica (PSD), unul dintre cei doi viceprimari ai Pitestiului - cel care i-a tinut lui Tudor Pendiuc locul la sefia Primariei Pitesti, in timpul celor 9 luni petrecute de edilul-sef in arest preventiv (in dosarul Publitrans, trimis in judecata) - este deja una dintre propunerile PSD Arges pentru aceeasi primarie la alegerile locale de anul acesta. Omul care stie tot ce misca in Primaria Pitesti, Ionica este candidatul cu cele mai mari sanse la fotoliul de primar (alaturi de Pendiuc, care, desi nu mai poate candida din partea PSD, nimic nu-l impiedica s-o faca independent). Cornel Ionica este viceprimar al municipiului Pitesti din anul 2000 si coordoneaza Directia Tehnica si de Urbanism a institutiei. Calculele sale ar putea fi date peste cap insa de trei bombe cu ceas care stau sa explodeze: scandalul legat de Parcul Lunca Argesului, amenajat cu 10 milioane de euro, fata de care procurorii DNA au ridicat cateva semne de intrebare, mai ales ca in colosala investitie n-au fost prinse si elemente care sa previna inundarea dinspre raul Arges, devenita deja regula la fiecare ploaie abundenta. Apoi, indreptarea atentiei DNA catre inchirierea cu multe semne de intrebare a spatiilor publice din Pitesti, activitate supervizata indeaproape de vicele Ionica, ar putea fi un alt scandal care i-ar subrezi candidatului PSD sansele la sefia Primariei Pitesti. Un al treilea subiect care l-ar putea trage inapoi pe Cornel Ionica este legat de o serie de lucrari de constructii contestate (asfaltari, reabilitari si amenajari de drumuri, parcari si poduri), atribuite de administratia locala in perioada 2012-2015. (Cristina Stancu)

BACAU. Cine sunt urmasii baronilor Bacaului, care participa la alegerile din 2016

Dupa ce procurorii DNA au decapitat partidele din Bacau, pentru alegerile locale din acest an sunt pregatire „rezervele“. Partidul National Liberal il propune la Primaria Bacau pe senatorul Dragos Luchian, fost viceprimar al administratiei condusa de Romeo Stavarache, trimis in judecata in doua dosare de coruptie. Luchian detine mai multe terenuri, apartamente, doua case de vacanta si spatii comerciale. A imprumutat firma sotiei cu 200 de mii de euro. Impotriva lui au fost facute mai multe plangeri penale, la DNA, referitoare la modul in care si-a dobandit averea. Constantin Scripat, lider al Partidului Miscarea Populara (PMP), va candida la Primaria Bacau in 2016. In ultimii ani a fost in echipa lui Romeo Stavarache, apoi in cea a lui Gabriel Berca si Mihai Banu, toti trimisi in judecata cu probleme de coruptie. A ocupat functia de viceprimar, apoi cea de subprefect si prefect al judetului Bacau. In perioada cand era viceprimar, asupra lui au planat suspiciuni dasupra unor conflicte de intere. Deputatul Cosmin Necula (37 de ani), liderul social democratilor din municipiul Bacau, membru al Comisie Juridice din Parlamentul Romaniei va candida pentru functia de primar in 2016. A facut parte din echipa deputatului Gabriel Vlase, apoi din cea a presedintelui Dragos Benea, din 2012, cand a fost ales deputat. Asupra lui nu au planat suspiciuni asupra integritatii. Detine un apartament, impreuna cu sotia, luat cu credite bancare. (Mircea Merticariu)

BISTRITA. Urmasul imaculat al lui Ioan Oltean

Imediat ce a fost pus sub acuzare, liberalul Ioan Oltean a lasat „mostenire“ organizatia bistriteana pe care a condus-o mai bine de 20 de ani. Cel care a preluat rolul lui Ioan Oltean este Eugen Curteanu. Acesta are 41 de ani si este de profesie jurist. De asemenea, din 2012, acesta este si consilier judetean al PNL, dupa ce pret de 6 ani acesta a fost si consilier municipal in Consiliul Local al Primariei Bistrita. In anul 2010, Eugen Curteanu a fost secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turimului. Liberalul a mai fost si consilier juridic la Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunitare ANRSC Bucuresti. Eugen Curteanu a inceput sa participe la conferintele de presa ale partidului in urma cu cativa ani, fiind promovat mai mult in ultimul an. Eugen Curteanu nu a fost implicat in niciun scandal si nici nu este cercetat in vreun dosar. Acesta conduce organizatia judeteana a PNL-ului alaturi de Stelian Dolha deputat de Bistrita-Nasaud. Stelian Dolha (45 de ani) a condus organizatia judeteana a PNL alaturi de Ioan Oltean, pana cand acesta s-a retras si l-a lasat in locul sau pe Eugen Curteanu. Nici Stelian Dolha, licentiat in filosofie si antropologie, nu a fost implicat in niciun scandal si nici nu este cercetat penal in vreun dosar. (Bianca Sara)

BRASOV. Baronii locali au blocat afirmarea altor politicieni

Brasovul s-a caracterizat, in ultimii 15 ani, prin faptul ca a existat un triumvirat politic PNL - PDL - PSD, prin care niciunul dintre sefii respectivelor partide nu a fost lasat sa creasca prea mult si sa ajunga sa stapaneasca de unul singur judetul. Acest pact, parafat neoficial de catre Aristotel Cancescu (vechiul PNL), George Scripcaru (PDL) si Constantin Nita (PSD) a avut si efecte in ceea ce priveste rezerva de cadre a partidelor. Nicio formatiune nu are un candidat care sa aiba o notorietate sau carisma necesara pentru postul de primar sau presedinte de Consiliu Judetean. Uraganul declansat la Brasov de DNA a gasit principalele formatiuni nepregatite pentru viitoarele alegeri locale. Nici la aceasta ora, de exemplu, PNL nu are un candidat pentru functia de primar. Oficial, au fost anuntate sapte nume inscrise in cursa, dar niciunul de rezonanta si care sa poata spune ca ar putea avea un scor bun. Pe langa concurentii oficiali, la PNL se vorbeste si de alte nume, tinute pe banca de rezerva, pentru a nu se eroda. In schimb, aceasta stare ii convine perfect primarului George Scripcaru, care nu mai poate candida de la PNL, in schimb se pregateste de un nou mandat ca independent sau sustinut de vreun partid de buzunar. La fel, si despre Aristotel Cancescu se zvoneste ca vrea sa candideze pentru Consiliul Judetean, din partea ALDE, discutand in acest sens cu Calin Popescu Tariceanu. Fuziunea cu forta PNL - PDL la Brasov nu functioneaza nici la aceasta ora. Vechiul PDL sustine ca un om de la ei trebuie sa candideze la Primarie, pentru ca postul a fost detinut de Scripcaru, cu promisiunea ca un membru din vechiul PNL va fi sustinut la Consiliul Judetean, chestiune care nu se va intampla, intrucat seful administratiei judetene nu mai este ales, ci prin votul majoritatii consilierilor judeteni, iar jocurile politice ii post scoate pe vechii liberali din „carti”. Pentru postul de primar al Brasovului au fost anuntati: Adrian Gabor (fost viceprimar doua mandate, uns vicepresedinte la Consiliul Judetean recent, ca sa creasca in notorietate, mana dreapta a lui Scripcaru), Ciprian Bucur (viceprimar in functie), Adrian Oprica (consilier local si presedintele organizatiei municipale), Adina Durbaca (viceprimar, transferata de la PP-DD), Ferghete Top (consilier local), Sergiu Chifu (consilier local), Ladislau Hathazi (fost viceprimar). Neoficial, PNL are discutii pe tema candidatului la Primarie si cu rectorul Universitatii „Transilvania”, Ioan Abrudan, administratorul municipiului, Miklos Gantz si seful Agentiei Metropolitane din Brasov, Dragos David. (Sebastian Dan)

BRAILA. Viorel Mortu, profesorul care a preluat atributiile baronului Bunea Stancu

Cel care i-a succedat in functie fostului baron local, Gheorghe Bunea Stancu, asigurand interimatul la conducerea Consiliului Judetean Braila, este profesorul de limba romana Viorel Mortu (foto in dreapta, credit foto: Obiectiv - Vocea Brailei). In varsta de 67 ani, membru al PSD si fost inspector scolar general al Brailei, Viorel Mortu are un comportament si un limbaj complet dinferite de cele ale predecesorului sau. Daca Stancu s-a facut remarcat dibacia prin care a reusit sa isi sporeasca averea in perioada cand s-a aflat in fruntea judetului si care l-a trimis, in final, la puscarie, Viorel Mortu nu a avut pana acum probleme cu legea, numele sau nefiind implicat in niciun dosar penal. Actualul presedinte interimar al Consiliului Judetean Braila se remarca mai degraba prin pasiunea pentru literatura. Sub pseudonimul Viorel Coman a publicat pana acum cateva titluri de  critica literara. In ceea ce priveste mandatul sau in fruntea CJ Braila, Viorel Mortu a avut cateva initiative menite sa sprijine activitatile culturale in mediul rural brailean, declarand ca prioritatea sa este sa inlocuiasca manelele din mentalul colectiv cu muzica de calitate. In acest sens, a initiat un program de concerte simfonice in caminele culturale din comunele brailene.

BUZAU. Urmasii baronilor

La Buzau, deputatii Marcel Ciolacu si Adrian Mocanu sunt doi dintre mostenitorii sistemului intretinut pana nu demult de baronii locali. Marcel Ciolacu a preluat de la finele anului 2015 conducerea partidului Social Democrat Buzau, formatiune viciata de prezenta unor politicieni penali, iar Adrian Mocanu este urmasul natural al ”baronului” Victor Mocanu.

Marcel Ciolacu, (49 de ani) deputat si secretar al Camerei Deputatilor, a fost ales in septembrie sef la PSD Buzau, in locul lui Constantin Boscodeala. Prima functie publica detinuta de Ciolacu a fost cea de prefect interimar, in noiembrie-decembrie 2005, dupa care a devenit, pe rand, director al Urbis Serv si viceprimar al municipiului Buzau (2008-2012). La alegerile parlamentare din noiembrie 2012, a fost ales deputat din partea PSD in colegiul uninominal nr. 7, unde l-a avut in postura de contracandidat pe democrat-liberalul Cezar Preda. In 2015, Marcel Ciolacu a fost tinta unei campanii de presa, fiind facute publice mai multe poze in care deputatul aparea cu Omar Hayssam si mistretii doborati la o vanatoare din Muntii Buzaului. Ciolacu l-a acuzat pe colegul sau de partid, Adrian Mocanu, ca ar fi fost in spatele campaniei.

Adrian Mocanu (32 de ani) este fiul „baronului” de Buzau, Victor Mocanu, senator PSD. A fost cel mai tanar parlamentar roman postdecembrist dupa ce, in 2008, la numai 25 de ani, a castigat un loc de deputat pe listele PSD intr-un colegiu din Buzau. A recunoscut ca a intrat in politica datorita tatalui sau, care atunci era presedinte al Consiliului Judetean Buzau. In 2011, social-democratul Adrian Mocanu s-a trezit in atentia opiniei publice dupa ce a organizat o nunta fastuoasa, la patinoarul de la marginea Buzaului. Dupa ce s-a casatorit cu fiica unui om de afaceri din oras, si-a deschis doua conturi noi in urma darului primit la cununie, in suma de 205.000 lei si 33.400 de euro.

CALARASI. Primarie lasata omului de incredere

Deoarece pana in luna februarie 2016 se afla sub control judiciar, primarul Iulian Iacomi de la Lehliu Gara nu isi mai poate exercita functia. Noul primar interimar al orasului este vicepresedintele PSD, Stefania Moga, fost viceprimar si mana dreapta a lui Iacomi. De profesie inginer, aceasta a fost aleasa consilier local in anul 2002. La propunerea organizatiei locale PSD, a fost nominalizata pentru functia de viceprimar si validata in unanimitate, in sedinta Consiliului Local din decembrie 2012. Pana atunci a detinut functia de administrator la fabrica de confectii „Sport Wear“ cu capital strain. Moga are in plan pentru acest an continuarea proiectelor la Lehliu, in beneficiul cetatenilor, printre care: modernizarea satului Razvani prin extindere retelei de gaze, extinderea si modernizarea parcului central, dar si asfaltarea tuturor drumurilor locale - 9 km. (Ionela Stanila)

CARAS-SEVERIN. Sorin Frunzaverde, presedinte CJ Caras-Severin  (?)

Sorin Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, a fost condamnat vineri, 15 ianuarie, de judecatorii de la Caras-Severin la doi ani de inchisoare cu suspendare. Condamnarea nu este insa definitiva. Frunzaverde, care este si vicepresedinte PNL, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in vara anului trecut, fiind acuzat de folosire de influenta folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in vederea obtinerii unui folos necuvenit. Procurorii anticoruptie l-au inregistrat ambiental pe Sorin Frunzaverde si pe vicepresedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Ionesie Ghiorghioni, in timp ce dadeau indicatii pentru a mobiliza primarii din judet sa aduca mai multe voturi pentru al doilea scrutin al alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, in favoarea lui Klaus Iohannis. De asemenea, Sorin Frunzaverde, spun anchetatorii, l-ar fi determinat pe vicepresedinte al Consiliului Judetean, sa ii santajeze pe primarii care au parasit partidul politic din care fac parte cei doi, amenintandu-i ca, daca nu vor face demersuri in vederea obtinerii unor rezultate favorabile candidatului formatiunii din care faceau parte, la turul doi al alegerilor prezidentiale, nu vor primi alocari bugetare de la Consiliul Judetean in anii 2015-2016.

CLUJ. Urmasii baronilor

Urmasul fostului presedinte al CJ Cluj, liberalul Horea Uioreanu, la conducerea institutiei a fost, din iunie 2015, Mihai Seplecan (33 de ani). Si-a inceput cariera politica in PRM, iar din 2004 a trecut la PNL ajungand „mana dreapta” a presedintelui PNL, Marius Nicoara, care devenise si presedinte al CJ Cluj. In urmatorii ani, Seplecan a ajuns in varful ierarhiei filialei locale a PNL. A candidat pentru functia de presedente al PNL Cluj, insa alegerile au fost suspendate de la centru. La circa un an de la arestarea lui Uioreanu, noul PNL l-a sustinut pe Seplecan la conducerea CJ intr-o perioada dificila: clujenii erau a un pas sa ramana cu gunoaiele in strada, din cauza ca proiectul noului centru de deseuri era blocat, iar proiectele majore ale judetului erau „pe butuci“. La 4 luni dupa ce a preluat presedentia CJ, PNL Cluj i-a cerut demisia si l-a exclus din partid, din cauza ca a facut mai multe sesizari la DNA privind neregulile grave din institutie. Seplecan a mai fost acuzat ca si-a falsificat diploma de absolvire a facultatii de drept la Spiru Haret. El intentioneaza sa candideze la primaria Cluj-Napoca. Urmasul lui Sorin Apostu la Primaria Cluj-Napoca a fost Radu Moisin, viceprimarul care la 28 de ani devenea primar interimar, in noiembrie 2011, functie pe care a ocupat-o pana in vara lui 2012, cand s-a intors Emil Boc. Jurist de profesie si om de incredere al lui Apostu, Moisin nu si-a gasit locul in administratia Boc, el alegand sa profeseze ca avocat. Desi a fost sef la tineret, influenta lui in partid a scazut, ramanand doar consilier local. (Remus Florescu)

CONSTANTA. Urmasii - din aceeasi ramura

Decebal Fagadau este cel care a preluat functia de primar interimar al Constantei, dupa demisia lui Radu Mazare. Viceprimarul responsabil cu proiectele edilitare si cu obtinerea de fonduri europene a fost alegerea clara pentru conducerea urbei. Desi a evitat sa se pronunte cu privire la candidatura sa la alegerile locale din 2016, Fagadau a fost „demascat“ de Liviu Dragnea, care l-a indicat recent drept candidatul cert la Constanta. Primarul interimar a inceput sa schimbe lucrurile dupa epoca Mazare, declarand ca-si doreste, in primul rand, sa dea resedintei de judet importanta cuvenita, astfel incat Constanta sa nu mai fie tratata ca o anexa a statiunii Mamaia. Lui i se reproseaza insa ca a girat, ca viceprimar, toate proiectele lui Mazare, care au dus Constanta in stadiul unui oras-fantoma, distrus si fara perspectiva. Dupa aceeasi reteta, vicele Cristinel Dragomir este urmasul lui Nicusor Constantinescu la sefia Consiliului Judetean Constanta. Si Fagadau, si Dragomir cauta sa se disocieze de imaginea precedesorilor, care nu le aduce acum decat scaderea capitalului politic. La PSD Constanta, fraiele lasate de „binomul“ Mazare (presedinte) - Constantinescu (adjunct) au fost preluate de Felix Stroe, managerul operatorului regional de apa RAJA, apropiat al celor doi, dar care isi daduse demisia din partid dupa rezultatul de la prezidentiale. Cel mai probabil, PSD va intra in cursa electorala de la Constanta cu Decebal Fagadau la Primarie si cu Felix Stroe la presedintia Consiliului Judetean. (Sinziana Ionescu)

DOLJ. Solomon, fostul primar al Craiovei (?)

Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, a fost condamnat pe 20 septembrie 2013 la 3 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. In acest dosar, Antonie Solomon, este acuzat de procurorii DNA ca a primit mita 50.000 de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu pentru a-i facilita diverse servicii in Craiova pentru deschiderea supermarketului PIC. Pe 11 decembrie 2014 a fost eliberat conditionat de la Penitenciarul Pelendava unde a fost incarcerat. Pe 22 decembrie a fost din nou trimis in judecata de pocurorii DNA, de data aceasta pentru abuz in serviciu. Antonie Solomon in calitate de primar al Craiovei si presedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii 10/2001, impreuna cu cele doua persoane din cadrul primariei, si-au exercitat in mod necorespunzator atributiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispozitii de restituire in natura a unui imobil compus din teren in suprafata de 1310 m.p. si cladire in suprafata de 330 m.p., situat in municipiul Craiova. Antonie Solomon a fost primarul orasului timp de opt ani, iar in 2012 a pierdut alegerile in fata Liei Olgua Vasilescu. In perioada 2001 - 2004, acesta a fost viceprimarul orasului, iar in 2004 a candidat din partea PSD pentru fotoliul de primarpe care l-a si castigat. In anul 2008, a candidat a schimbat tabara si a obtinut un nou mandat de data aceasta din partea PDL.Pe 3 martie 2010 a fost arestat preventin in dosarul PIC, iar pe 8 septembrie 2010 s-a decis judecarea acestuia in starea de libertate. Din functia de presedinte al PDL Craiova, Antonie Solomon a criticat alianta cu social-democratii, incheiata in anul 2009. Antonie Solomon s-a inscris in PP-DD, iar in 2012 a candidat la alegerile parlamentare pentru un post de senator.

GORJ. Mantog, urmasul lui Mischie

Urmasul lui Nicolae Mischie a fost baronul portocaliu Ionel Mantog (foto mai jos). Acesta ajunsese sa detina o putere foarte mare deoarece controla sistemul energetic si cel de extractie al carbunelui din Gorj, desi nu a detinut functii de prim rang in unitatile in care s-a aflat. Acesta a fost director de resurse umane in cadrul fostei Societati Nationale a Lignitului Oltenia, ministru secretar de stat in Ministerul Economiei si director economic la fostul Complex Energetic Turceni. Acesta a ocupat si functia de presedinte al PDL Gorj. Ionel Mantog a fost condamnat in perioada in care isi exercita mandatul de consilier judetean.  Ionel Mantog a fost trimis in judecata de DNA, in anul 2006, alaturi de Ion Vulpe, fostul director al SNLO, pentru ca au beneficiat de informatii clasificate din interiorul societatii pe care o conduceau pentru a achizitiona din timp terenuri si case in zonele ce urmau a fi expropriate de compania miniera. In schimbul acestora, celor doi le-au fost reconstruite vile la marginea municipiului Targu Jiu, in cartierul Primaverii. In anul 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a schimbat incadrarea juridica a faptelor, in abuz in serviciu in forma calificata, si l-a condamnat pe Mantog la cinci ani de inchisoare cu executare si confiscarea sumei de 378.526 lei, care a fost dobandita din savarsirea infractiunii. A fost eliberat conditionat tot in anul 2015, cam in aceeasi perioada cu Nicolae Mischie. In prezent, Ionel Mantog s-a retras din viata publica. (Alin Ion)

HUNEDOARA. Adrian David, urmasul lui Mircea Molot la sefia CJ Hunedoara

Adrian David (34 de ani) a fost ales sef al Consiliului Judetean Hunedoara in iunie 2015 si a devenit totodata cel mai tanar presedinte din istoria institutiei. In ultimii doi ani, Adrian David a avut o ascensiune fulminanta pe scena politica din Hunedoara. Dupa ce in 2012 afost ales consilier judetean pe lista UNPR, in toamna anului 2014 a parasit partidul si a devenit membru PNL, iar in februarie 2015 a fost numit, temporar, vicepresedinte al Consiliului Judetean Hunedoara. In iunie 2015, Adrian David a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, dupa ce a candidat singur pentru functia lasata vacanta de Mircea Molot (PNL), declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate. Adrian David este fiul fostului comandant al Politiei Deva de la inceputul anilor 2000, Ioan David, anchetat si condamnat pentru favorizarea unor unor grupari de crima organizata din municipiu. Adrian David este absolvent al Facultatatii de Economie si de Administrare a Afacerilor. Potrivit declaratiei de avere din anul 2014, Adrian David detine un teren agricol in Iscroni (Aninoasa), spatii comerciale in Vulcan si a obtinut venituri din activitatea didactica la Universitatea din Petrosani. Sotia sa este magistrat. (Daniel Guta)

IALOMITA. Marian Neacsu, urmas de Ciuperca

Soarta politica si administrativa a judetului Ialomita a fost lasata pe umerii lui Marian Neacsu, deputat PSD de Ialomita. Acesta pare a fi urmatorul baron local al judetului dupa arestarea lui Silvian Ciuperca. Ocupa functii importante in cadrul organizatiei centrale a Partidului Social Democrat, este liderul grupului PSD din Parlamentul Romaniei si, de asemenea, a fost ales vicepresedinte al Camerei Deputatilor dupa arestarea de catre DNA a lui Viorel Hrebenciuc. In ciuda notorietatii de care se bucura, Marian Neacsu a avut la randul sau o serie de probleme cu legea penala. In timpul primului sau mandat de parlamentar, din anii 2008 - 2012, Marian Neacsu si-a angajat fiica cea mare la Parlament, numind-o consiliera sa personala. Se intampla in anul 2009, iar la scurt timp dupa aceea Agentia Nationala de Integritate constata faptul ca acesta este in conflict de interese. A urmat o adevarata pleiada de procese, in care decizia ANI a fost contestata de foarte multe ori. Cazul a ajuns in atentia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care decidea in luna februarie a anului 2015 sa-l condamne pe Neacsu la plata unei amenzi penale de 2.000 de lei. (Madalin Sofronie)

IASI. Urmasii baronilor Nichita si Fenechiu de la Iasi

Dupa caderea principalilor lideri politici din Iasi, persoane aflate in anturajul acestora au venit in locul baronilor sub pulpana carora au crescut. Transmiterea fortata a sceptrului de la Primaria Iasi a fost una plina de tradari politice si declaratii razboinice. Retinut de procurori,Gheorghe Nichita a inceput sa fie atacat de cel pe care il propulsase in functia de viceprimar, Mihai Chirica, desemnat primar-interimar al orasului. Chirica a ajuns in Primaria Iasi in 2003, in functia de director tehnic, dupa ce in prealabil lucrase la firma de casa a municipalitatii, Conest. Cariera din administratie a lui Chirica a fost completata de afirmarea in PSD Iasi, partid la care avea sa ajunga presedinte la alegerile din toamna anului trecut. Numele lui Chirica este legat de mai multe afaceri considerate suspecte in oras, existand speculatii cu privire la faptul ca acesta ar detine un club din oras, dar si cu privire la favorizarea operatorului de transport Unistil, detinut de cumatrul sau. Cel mai mare scandal in care a fost implicat Chirica este cel legat de taierea teilor din centrul orasului, operatiune derulata urmare a unui ordin semnat de el. Dupa ce a ajuns primar interimar, Chirica a decis replantarea arborilor. Tabara liberalilor de la Iasi a ramas decimata dupa incarcerarea lui Relu Fenechiu. PNL a decis, la finele anului trecut, sa il desemneze candidat pentru functia de primar pe Marius Bodea, considerentele luate in calcul fiind performatele Aeroportului Iasi, sub mandatul de director al acestuia. Bodea a fost propulsat in politica de Relu Fenechiu. Baronul decazut a transmis un mesaj din puscarie, in 2014, pe care Bodea l-a citit in fata participantilor de la inaugurarea unei piste noi a Aeroportului. Acest fapt i-a atras critici dure lui Bodea. (Ionut Benea)

MEHEDINTI. Aladin Georgescu, tanarul avocat crescut la sanul baronului Adrian Duicu

Imediat cum baronul PSD de Mehedinti, Adrian Duicu, a ajuns la “mitica” inhatat de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, in fruntea organizatiei judetene PSD Mehedinti, dar si al Consiliului Judetean Mehedinti s-a cocotat Aladin Georgescu. Este tanarul avocat de la Vinju Mare, care a crescut la sanul lui Adrian Duicu si despre care colegii sai de partid spun ca nu se dezlipea de langa baronul de Mehedinti sub niciun chip. In aprilie 2014, cand Duicu a fost retinut de procurorii DNA, Aladin Georgescu era vicepresedinte in CJ Mehedinti si omul de incredere al baronului in PSD Mehedinti. La cateva zile dupa preluarea atributiilor de presedinte in Consiliul Judetean Mehedinti, acesta avea sa-i multumeasca lui Duicu: “Sper ca exercitarea atributiilor functiei de presedinte al Consiliului Judetean sa se faca pe o perioada cat mai scurta, perioada care sa inceteze prin revenirea domnului presedinte Adrian Duicu la conducerea Consiliului Judetean Mehedinti”. Duicu nu a mai revenit nici la CJ, nici la PSD asa ca puterea lui Aladin a crescut tot mai mult si in scurt timp avea sa-i intoarca spatele „maestrului” sau. O grupare inca fidela lui Adrian Duicu din PSD nu il considera pe Aladin Georgescu un lider adevarat, care sa conduca cu mana forte una din cele mai puternice organizatii politice din Mehedinti, dar si CJ Mehedinti. Numarul 2 in PSD Mehedinti, Marius Screciu, avea sa declare in vara anului trecut ca pentru Aladin Georgescu functia de presedinte al forului judetean „este o palarie prea mare”. (Corina Macavei)

NEAMT. Chitic, urmasul lui Pinalti

Dupa retragerea lui Gheorghe Stefan, zis Pinalti, din functia de primar al municipiului Piatra Neamt (martie 2015), sefia urbei a fost preluata de viceprimarul Dragos Chitic. Acesta asigurase conducerea primariei si in perioada anterioara (din 16 decembrie 2014, dupa suspendarea mandatului lui Pinalti). Chitic a fost vazut ca un urmas al lui Gheorghe Stefan. Provine din mediul de afaceri al orasului (ex-administrator, director si referent la Camera de Comert si Industrie Neamt) si nu a avut probleme cu legea. A intrat in politica in 2008, adus de Pinalti si promovat in administratia locala unde a detinut functia de viceprimar in perioadele iunie 2008- martie 2013 si iulie 2014 – decembrie 2014. In politica a mers pe drumul deschis de Pinalti (PDL), dar de anul trecut a devenit liberal, fiind in postura de favorit pentru o candidatura la functia de primar din partea PNL. Desi l-a apreciat public pe Pinalti pentru cum a administrat orasul, Chitic este departe de comportamentul de baron local al predecesorului sau. In epoca post-Pinalti, el a fost prins in lupta pentru putere in care s-au si-au incordat muschii liderii judeteni ai PSD (Ionel Arsene, deputat ) si PNL (Mugurel Cozmanciuc, deputat). In aprilie 2015, Chitic a rezistat cu sprijinul consilierilor liberali la doua tentative de puci initiate de PSD care a incercat sa-l schimbe din functia de primar. La Consiliul Judetean, dupa moartea lui Culita Tarata (noiembrie 2014), conducerea a ramas in mana UNPR, functia de presedinte interimar fiind preluata de Constantin Iacoban, ex-consilier local si judetean, cu trecut in PSD. Iacoban nu a manifestat pana acum tendinte de baron local, si a gestionat in mod echilibrat activitatea CJ. (Florin Jbanca) 

OLT. Garnitura de urmasi

Emil Mot (35 ani) este candidatul PSD pentru Primaria Slatina care are sarcina sa spele rusinea partidului de a fi sustinut doi primari penali - Darius Valcov si Minel Prina. Emil Mot, „copilul“ politic al presedintelui CJ Olt Paul Stanescu, este deputat, iar anterior a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Mediului si director al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Olt, institutie aflata in subordinea CJ Olt. Este fiul judecatoarei Sofia Mariana Mot de la Curtea de Apel Craiova, cea care ii mosea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, un copil, pe „Judecator“ (nasit de un alt magistrat, judecatoarea Maria Huza). A fost impus candidat, desi nu-l recomanda nicio calitate deosebita. La acest moment capitala judetului este condusa de un primar interimar PSD, Emil Popa, fost sef al Serviciului de Paza al CJ, fara nicio sansa sa acceada la candidatura pentru primarie. Pe de alta parte, Paul Stanescu, presedintele CJ Olt si PSD Olt, cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese si audiat in dosarul „Referendumul“, ar dori sa renunte la CJ pentru un post in Parlament. Urmasul sau este Marius Oprescu, vicepresedinte CJ, trimis in judecata pentru ucidere din culpa (accident rutier produs in 2013) si cercetat in alte doua dosare penale, pentru evaziune fiscala si spalare de bani si pentru falsificarea probelor biologice, ajutat de managerul Spitalului Judetean, de un medic si o asistenta (disjuns din dosarul de ucidere din culpa). Oprescu este presedintele executiv al PSD Olt si se afla la primul mandat de vicepresedinte al CJ. Este celebru pentru firmele nenumarate detinute alaturi de un prieten din copilarie pe care, cele mai multe, le-a falimentat, la acest moment una dintre firmele inca in picioare fiind in ancheta DNA pentru modul cum a obtinut subventia APIA pe suprafata. (Alina Mitran)

PRAHOVA. Urmasii lui Cosma, „tinere sperante“ certate cu legea

Iulian Badescu, primarul demisionar al Ploiestiului si deputatii Vlad Cosma si Sebastian Ghita (foto mai jos, credit foto: Mediafax) pareau, dupa alegerile din 2012, viitoarele sperante politice din Prahova. Toti trei faceau parte din PSD, Vlad Cosma fiind fiul lui Mircea Cosma, „baronul“ absolut al judetului, intre timp judecat in doua dosare de coruptie, iar Badescu si Ghita - doi dintre apropiatii sai. Dar, la inceputul anului 2014, deputatul Vlad Cosma a fost pus sub acuzare pentru infractiuni de coruptie, alaturi de tatal sau Mircea Cosma, iar la inceputul anului 2015, Vlad Cosma a fost pus sub control judiciar, alaturi de tatal sau, pentru sprijinire de grup infractional organizat, in dosarul fraudarii de fonduri europene la canalizarea orasului Comarnic in care este anchetat cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu. In acest dosar este cercetat, tot pentru sprijinire de grup infractional organizat si tot sub control judiciar si Sebastian Ghita. In martie 2015, primarul Ploiestiului, Iulian Badescu a fost retinut si ulterior arestat preventiv pentru abuz in serviciu si luare de mita in dosarul finantarii ilegale, din bugetul orasului, a echipei de fotbal Petrolul. Ulterior, in acelasi dosar, a fost acuzat si de alte fapte de coruptie, printre care luare de mita si mituirea alegatorilor.

La sfarsitul lunii iunie 2015, procurorii au deschis un nou dosar de urmarire penala pe numele lui Iulian Badescu, de luare de mita si abuz in serviciu. Deputatul Sebastian Ghita i-ar fi oferit mita lui Iulian Badescu o vila in 2013, in schimbul finantarii echipei de baschet Asesoft Ploiesti din banii orasului. De la jumatatea lunii august, Iulian Badescu a fost plasat sub control judiciar, iar procesul se judeca la Inalta Curte. Primari interimari ai orasului au fost, de atunci, Iulian Teodorescu (ALDE) si Cristian Ganea, presedintele PSD Ploiesti. (Daniela Mihai)

SUCEAVA. PNL vrea sa puna din nou „mana” pe Suceava

Cum in acest an vor avea alegeri locale, partidele politice au inceput deja sa-si pregateasca terenul, precum si candidatii, pentru a fi pregatiti de o campanie electorala ce se anunta destul de grea. La Consiliul Judetean Suceava, lupta se va da cel mai probabil intre actualul presedinte al CJ Suceava, Catalin Nechifor si fostul sef, Gheorghe Flutur. Dupa un mandat nu foarte reusit al PSD-istului Nechifor, senatorul PNL Gheorghe Flutur are sanse mari sa ajunga din nou la sefia CJ Suceava. Pana in prezent, Flutur a ajuns si el pe la DNA, la inceputul lunii noiembrie 2015, insa doar pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul in care Elena Udrea este cercetata ca ar fi finantat campania electorala din 2012 a PDL cu bani primiti de la omul de afaceri Bogdan Buzaianu. PNL vrea sa puna mana si pe Primaria municipiului Suceava in acest an. Daca din 2004, edilul sef al Sucevei a fost Ion Lungu, in acest moment independent din punct de vedere politic, lupta pentru Primarie pare mai stransa ca niciodata. Deputatul PNL Ioan Balan si-a anuntat candidatura pentru Primaria municipiului Suceava. Din 2008, deputat al Colegiului Uninominal nr.2 Suceava ,acesta poate beneficia de popularitatea pe care o are in cartierul Burdujeni, cel mai mare cartier din Suceava. Cel mai probabil, principalul sau competitor va fi actualul primar Ion Lungu, insa nu trebuie scos din calcul candidatul PSD, care insa nu a fost anuntat pana in prezent. (Danut Zuzeac)

TELEORMAN. Fiul spiritual al lui Dragnea

Liviu Dragnea l-a lasat ca urmas in Teleorman, pe fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman pe Adrian Gadea. Originar din Turnu Magurele, orasul de bastina al lui Dragnea, Gadea nu era un nume cunoscut in Teleorman, la alegerile din 2012. Adrian Gidea (40 de ani) are studii juridice si a inceput sa faca politica la PSD ca presedinte al organizatiei de tineret a social-democratilor teleormaneni. A detinut functii in administratia locala fiind director adjunct al Casei Judetene de Pensii si director al Caminului de batrani din Furculesti. La alegerile locale din iunie 2012 a fost desemnat vicepresedinte al Consiliului Judetean Teleorman, Dragnea castigand functia de presedinte al CJ Teleorman. Dupa ce Dragnea a candidat si a castigat fotoliul de deputat de Teleorman, s-au organizat alegeri pentru sefia CJ Teleorman, iar Adrian Gadea a fost candidatul PSD castigator. „Daca voi fi ales deputat, si sper sa fiu ales deputat, cel pe care il voi propune pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman este un om pe care l-am tinut mult langa mine, un om pe care l-am urmarit cu foarte multa atentie. El a acumulat foarte multa experienta si imi inspira incredere ca tot acest curs de dezvoltare al acestui judet va fi continuat cu multa seriozitate. Numele lui este Adrian Gadea si este un tanar in care eu am investit foarte multe sperante, un tanar caruia ii voi lasa o responsabilitate extrem de importanta“, spunea Dragnea l-a desemnarea lui Gadea drept candidat pentru sefia CJ Teleorman. Gadea a fost considerat pupila lui Liviu Dragnea, care si-a pastrat biroul pe care l-a avut ca presedinte de Consiliul Judetean in sediul insitutiei si l-a transformat in birou parlamentar. Liviu Dragnea a fost si presedintele organizatiei PSD Teleorman. Pentru functia sa din Teleorman nu s-a gasit pana acum inlocuitor. Urmeaza sa se organizeze alegeri pentru desemnarea noului presedinte al organizatiei, dar acest lucru se va intampla cand va decide Liviu Dragnea. (Elisa Bouleanu)

VASLUI. BIRLAD. Primarul interimar

Marin Bunea (68 ani), primarul interimar PSD de Barlad, a preluat mandatul de la 1 martie 2015, imediat dupa demisia lui Constantin Constantinescu. Acesta a fost viceprimar in ultimul mandat al lui nea Titi – nume de alint dat fostului edil-sef. Spre deosebire de Constantinescu, baron care si-a facut reputatia de scandalagiu, Bunea este opusul. Fiind la baza profesor de matematica, a fost timp de 33 de ani director al Scolii gimnaziale nr. 10. Este membru PSD din 2003, organizatie in care a avut diferite functii de conducere fara a iesi in evidenta. Fotoliul de viceprimar ocupat de Bunea i-a revenit consilierului local PSD  Dorin Apostu,  fost sef serviciu Cimitire din subordinea Primariei Barlad. Anterior a fost director al Centrului de Afaceri Tutova, al SC Iris Company SA si pentru scuta perioada director administrativ la Spitalul Barlad. Cei doi interimari care conduc Primaria Barlad au reputatie impecabila si incearca din rasputeri sa evite scandalurile, mai cu seama ca imaginea PSD a avut puternic de suferit in urma conduitei avute de fostul primar. Nu e niciun secret ca deputatul PSD Adrian Solomon sta in spatele tuturor actiunilor si inactiunilor celor doi edili. Prezent la toate sedintele de Consiliu Local, parlamentarul  coordoneaza sedintele si chiar influenteaza pe fata votul consilierilor. (Sabina Ghiorghe)

VASLUI. Baronii de Vaslui: unul condamnat, altul ”in corzi” 

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu (foto mai jos), liderul judetean al PSD, si-a castigat titulatura de baron local, iar asupra sa, de-a lungul anilor, au planat suspiciuni de coruptie. Pe 8 septembrie 2015, procurorii DNA au descins la CJ Vaslui, radicand saci de documente. DNA a anuntat ca desfasoara cercetari intr-un dosar ce vizeaza savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise in perioada  2011-2015. Oficial, baronul Buzatu nu are nicio calitate in dosar, cercetarile fiind desfasurate, si in prezent, in rem.

Singurul lider din Vaslui care, in timpul mandatului a fost pus sub acuzare si condamnat este Constantin Constantinescu, cel care a condus Barladul in ultimii 11 ani. Constantinescu a demisionat in februarie anul trecut la scurt timp dupa ce a semnat un acord de vinovatie cu procurorii de la Curtea de Apel Iasi si si-a negociat pedeapsa la un an de inchisoare cu suspendare. Fostul primar a fost acuzat ca a cedat formal actiunile firmei sale, Constructii Consult SRL Barlad, concubinei Cristina Andrei. Firmele care castigau licitatii din bani publici, unde primarul era ordonator principal de credite, erau obligate sa subcontracteze sau sa cumpere materiale de la firma sa.  Pe 26 februarie, cand a demisionat din functie, Constantinescu a invocat motive de sanatate, dar nu a facut nicio referire la acordul de vinovatie semnat cu procurorii. La sedinta in care s-a anuntat demisia a fost prezent si deputatul PSD Adrian Solomon, fin de cununie al primarului Constantinescu si fost vice-primar al Barladului in mandatul 2004-2008.  Solomon a declarat atunci ca "decada Constantiniana a fost plina de realizari", "cel mai bun primar din perioada postdecembrista" si ca a fost victima unor legi gresite "facute cu fundul". Fostul primar al Barladului a fost trimis in judecata intr-un al doilea dosar, la finele anului trecut, fiind acuzat de abuz in serviciu, dupa ce a interzis unor ONG-uri sa organizeze in oras un miting impotriva gazelor de sist. Dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Barlad. (Simona Voicu)

Mai puteti citi:

Cruciada DNA impotriva ciocoilor vechi. Secretele marilor dosare de coruptie ale baronilor care au nenorocit Romania 

Au primit milioane de voturi din partea romanilor, dar mai ales au primit toata increderea unui popor care si-a dorit sa traiasca mai bine. Baronii locali, cei in mainile carora alegatorii au lasat toti banii si toate sperantele lor, au fost, in ultimii ani, prezenti mai mult in fata procurorilor, in salile de judecata sau chiar dupa gratii decat in birourile institutiilor publice pe care ar fi trebuit sa le conduca drept.


(778 )

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte tiri din sursa
Adevrul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Adevrul:

Cine sunt ciocoii noi ajunsi la putere dupa cruciada DNA. Secretele lupilor tineri care viseaza sa puna mana pe cascavalul numit Romania | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.