Miercuri, 20 Ianuarie 2016 - 05:46 AM Aleg.RO: Cruciada DNA impotriva ciocoilor vechi. Secretele marilor dosare de coruptie ale baronilor care au nenorocit Romania

Publicat de: ---

adevarul

Dosarele grele de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani sau santaj aproape ca nu lipsesc din niciun judet al tarii .

Dupa defilari cu catuse la maini, in deja celebrele imagini cu politicieni corupti saltati de „mascati”, dupa afaceri de sute de milioane de euro din bani publici demascate de oamenii legii, baronii locali din „vechea garda” par sa nu se lase. Fortati de oamenii legii, unii au iesit, cel putin deocamdata, de pe scena politica si administrativa. Altii, insa, s-au intors din celula direct in fotoliile caldute din primarii sau consilii judetene, facandu-si planuri pentru noi mandate. De numele lor atarna, insa, dosare grele de coruptie si chiar condamnari la inchisoare. „Adevarul” ca prezinta, mai jos, pe judete, cazurile baronilor locali celebri certati cu legea. 

In editia de maine a ziarului, serialul va continua cu povestile „ciocoilor noi”, adica cei care calca pe urmele vechilor baroni, visand sa puna mana pe cascavalul numit Romania. 

ALBA. Hava si Atanasiu

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, conduce administratia locala din 1996, fiind astfel unul dintre cei mai vechi primari de oras in functie din tara. Mircea Hava a castigat la nivel local cam tot ce se putea castiga pentru PDL – conducerea Consiliului Judetean si 40 de functii de primar. Nici macar procurorii DNA nu au reusit sa opreasca suprematia acestuia. A fost scos de sub urmarire penala intr-un dosar penal in care era acuzat ca a acordat subventii ilegale societatii de transport public din oras. Oficial, Mircea Hava detine in proprietate doua case si doua terenuri intravilane. Mai are un autoturism Volkswagen Passat si mai multe depozite bancare in valoare totala de peste 200.000 de lei. Veniturile din salariul de primar s-au cifrat la o medie anuala de 40.000 de lei. Senatorul Teodor Atanasiu (foto in dreapta) este si el un politician care se mentine de peste 20 de ani in functii politice. A plecat de ”jos”, de la functia de consilier local in Cugir, si a ajuns ministru al Apararii, sef la AVAS, deputat si senator. Si el a fost in atentia DNA, dar, in final, procurorii au decis neinceperea urmaririi penale, dupa ce Atanasiu a fost pus sub acuzare pentru infractiuni la legea referendumului si infractiuni de coruptie, dupa referendumul pentru demiterea presedintelui din vara lui 2012. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Atanasiu detine cote parti dintr-un teren intravilan si o casa de vacanta in Cugir, iar sotia sa are cote parti din doua terenuri intravilane si doua case de locuit din Alba Iulia. Mai are in proprietate un autoturism Opel Omega din 1999. Teodor Atanasiu are conturi in banci de circa 900 de mii de lei. La venituri sunt trecute doar sumele incasate din salariul de parlamentar, de aproape 60.000 de lei. Insa, in declaratia de interese precizeaza ca este asociat la Cooperativa de Credit Concordia Cugir. Sotia acestuia este asociat in trei firme: N&D Corporation SRL Zlatna, Neodex SRL Abrud si Editura Milenium SRL Alba Iulia. (Dorin Timonea)

ARGES. Baroni cu mandat de arestare

Tudor Pendiuc, primarul in functie al municipiului Pitesti, este trimis in judecata intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata. Problemele sale cu justitia au inceput pe 6 noiembrie 2014, cand procurorii DNA au descins la Primaria Pitesti, la vila edilului din municipiu si la locuintele unor alte persoane din acelasi dosar, suspectate de fapte de coruptie savarsite in perioada 2007-2014, dar si la sediile unor firme. Faptele la care se refera procurorii vizeaza incheierea, executarea si prelungirea contractului de asociere in participatiune intre societatea Consiliului Local Pitesti, Publitrans 2000 S.A. si societatile comerciale private CNCD si Girexim Universal S.A, asociere care ar fi prejudiciat bugetului local al municipiului Pitesti cu 6,3 milioane euro. In martie 2015, cand Tudor Pendiuc se afla in arest preventiv, a fost trimis in judecata cu propunerea de mentinere a masurilor preventive si asiguratorii dispuse in cauza, si odata cu el, alte 12 nume din acelasi dosar. Tudor Pendiuc a petrecut 9 luni in arest, timp in care a acuzat probleme grave de sanatate si a slabit aproape 20 de kilograme. Pe 14 august 2015, edilul a fost eliberat din arestul preventiv, sub masura controlului judiciar, iar o luna mai tarziu si-a reluat activitatea de primar. Constantin Nicolescu, fostul presedinte al Consiliului judetean Arges si al PSD Arges, se afla in inchisoare, fiind condamnat definitiv, in februarie 2015, de Curtea de Apel Bucuresti, la sapte ani si opt luni de inchisoare, in dosarul in care este acuzat ca a accesat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro pentru reabilitarea unor scoli, in baza unor documente false. Anterior, pe 4 iulie 2014, Curtea de Apel Bucuresti il condamnase pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges la 9 ani si 6 luni de puscarie in dosarul Cateasca, in care este acuzat de fraudare de fonduri europene, insa decizia a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In noiembrie 2015, Nicolescu a fost din nou trimis in judecata, de data aceasta in dosarul legat de atribuirea unor contracte de consultanta. Odata cu el, si deputatul PSD de Arges Mircea Draghici si alte zeci de persoane, printre care primari si viceprimari. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges este acuzat de folosirea influentei in scopul unor foloase necuvenite, abuz in serviciu si instigare la abuz in serviciu. (Cristina Stancu)

BACAU. Baronii Bacaului, obisnuiti cu „beciul domnesc“, isi asteapta condamnarile

Liderii principalelor partide politice din Bacau au facut un prim stagiu de arest. Primarul Bacaului, Romeo Stavarache (foto dreapta), fost presedinte al PNL Bacau, este judecat in doua dosare penale ale procurorilor DNA, din 2014, pentru luare de mita si tentativa de abuz in functie. Dupa ce a incalcat controlul judiciar dispus de judecatori, pe 6 iunie a fost arestat preventiv. A stat in celula aproape trei luni, apoi in arest la domiciliu, iar din februarie 2015 este sub control judiciar, moment in care si-a reluat scaunul din primarie. 

Viorel Hrebenciuc, fost lider PSD, este trimis in judecata in trei dosare de coruptie si a fost arestat dupa implicarea sa in retrocedarea a peste 43 de mii de hectare de padure, cu un prejudiciu adus statului de 303 milioane de euro. Si-a dat demisia din Parlament si partid. Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, fost presedinte PDL Bacau, impreuna cu deputatul democrat liberal Mihai Banu au fost arestati in vara anului trecut pentru trafic de influenta. Sunt trimisi in judecata, iar acum sunt sub control judiciar. Dragos Benea, presedintele social-democratilor bacauani din 2013 si presedintele Consiliului Judetean Bacau, a fost perchezitionat la domiciliu, in biroul institutiei pe care o conduce dar si la sediul firmelor logodnicei si tatalui sau, de procurorii Anticoruptie pe 17 iulie 2014. Asupra lui exista suspiciuni de coruptie si in acest caz s-a deschis o urmarire penala „in rem“, fara alte urmari, pana in prezent. (Mircea Merticariu)

BIHOR. Kiss nu a ratat nicio infractiune de coruptie

Vicepresedintele CJ Bihor, lider al UDMR BH, baronul Alexandru Kiss este acuzat de DNA Oradea de spalare de bani, abuz in serviciu, luare de mita si trafic de influenta. Anchetatorii sustin ca activitatea infractionala a lui Kiss s-a desfasurat in perioada 2001 - 2008, perioada in care acesta a comis toate infractiunile de coruptie pe care le putea savarsi un functioar public. Pe 2 iunie 2015, baronul era retinut pentru 24 de ore, prezentat judecatorilor Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventiva. Magistratii au decis sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar. Procurorii anticoruptie sustin ca Alexandru Kiss, ajutat de importanti oameni de afaceri din Oradea, a spalat milioane de euro folosindu-se de firme fantoma din tara si strainatate cu ajutorul carora au reusit o spalare mascata a banilor. Nu au lipsit afacerile cu statul. Astfel, presedintele UDMR BH este acuzat ca ar fi realizat venituri necuvenite de peste 4,3 milioane euro dupa ce ar fi intervenit ca firmele Keviep si Selina sa beneficieze de contracte publice, dar si pentru ca o societate sa furnizeze carbune la suprapret CET-ului oradean. La doua saptamani de la retinere, Kiss a fost trimis in judecata, insa procesul de deruleaza foarte lent. La aproape 7 luni de cand instanta a fost sesizata, dosarul se afla inca intr-o faza premergatoare procesului, termenul alocat acestei proceduri fiind depasit de mai bine trei ori. (Claudia Bonchis)

BISTRITA-NASAUD. Ioan Oltean, cel mai longeviv baron local, acuzat de fapte de coruptie


(511 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Cruciada DNA impotriva ciocoilor vechi. Secretele marilor dosare de coruptie ale baronilor care au nenorocit Romania | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52136492729187 seconds.