Marți, 19 Ianuarie 2016 - 05:47 AM Aleg.RO: Liberalii ii cer lui Ciolos o ordonanta de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

PNL ii cere premierului Dacian Ciolos adoptarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea legii astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin .

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost decisa in timpul guvernarii PDL si a fost mentinuta la modificarea legii anul trecut, pe care liberalii au votat-o in majoritate, respectiv 54 din 80 prezenti la votul in Camera Deputatilor, decizionala in acest caz.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

„Una dintre revendicarile concrete este revenirea la un scrutin bazat pe doua tururi de scrutin. Singura varianta realista pentru a putea face aceasta schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanta de urgenta. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa-i propunem primului ministru Ciolos ca trebuie sa ia in considerare solicitarile pe care societatea civila le-a avut. Nu cred ca parerea politicienilor este relevanta in acest subiect, cred ca parerea societatii civile din Romania este mai mult decat relevanta”, a declarat copresedintele PNL, Alina Gorghiu.

Decizia PNL vine dupa ce o initiativa in acest sens a 105 liberali a primit aviz negativ la sfarsitul anului trecut, pe 17 decembrie, in comisiile juridica si de administratie de la Senat. 

Miscarea Populara vrea si ea doua tururi

Revenirea la sistemul de alegere a primarilor in doua tururi de scrutin este sustinuta si de Miscarea Populara. Imediat dupa instalarea lui Traian Basescu la sefia MP, parlamentarii formatiunii au depus o propunere legislativa in acest sens.

In expunerea de motive, Miscarea Populara sustine ca fiind alesi in doua tururi, alesii ar dispune de o legitimitate suplimentara, fapt ce ar contribui la “consolidarea actului de guvernare locala”. Alegerea primarilor dintr-un singur tur ar recompensa doar partidele mari, mai bine implementate la nivel local, nefiindu-le data sansa partidelor mici de a apela la aliante, fapt ce dezavantajeaza un partid tanar ca Miscarea Populara, sustin semnatarii.

PSD e impotriva

Alegerea primarilor in doua tururi nu este sustinuta de PSD, partidul care este avantajat de mentinerea actualelor reglementari.

„Subiectul este inchis. Avem alegeri locale in iunie. Nu suntem de acord sa mai modificam legislatia privind alegerile locale. Primarii vor fi alesi dintr-un singur tur, asa cum este prevederea legala acum si presedintii de consilii judetene din randul consilierilor judeteni in sedinta Consiliului Judetean, indirect“, declara Liviu Dragnea, in decembrie.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Liviu Dragnea: „Victor poate ajuta foarte mult partidul” Citeste si Dragnea explica de ce ar putea fi schimbat Tariceanu de la conducerea Senatului Citeste si PSD arata ”pisica” Guvernului Ciolos: ”Nu e cazul inca”


(191 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Liberalii ii cer lui Ciolos o ordonanta de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66656899452209 seconds.