Marți, 19 Ianuarie 2016 - 05:47 AM Aleg.RO: O lege, deja promulgata de Iohannis, poate scumpi alimentele cu 30%

Publicat de: ---

7plus

O lege despre care nu vorbeste aproape nimeni si care a fost votata si promulgata de Presedinte intr-un timp record, va scumpi multe dintre alimentele romanilor cu circa 30% avertizeaza liderii din sectorul agro-alimentar . Mai exact, este vorba despre Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor care a triplat taxa de mediu pe care producatorii o au de achitat catre stat.

O lege, deja promulgata de Iohannis, poate scumpi alimentele cu 30%

Lege a trecut in doar doua luni de Senat, Camera si Presedintie. Misteriosul act normativ care va da peste cap cosul romanilor a fost propus de Guvern in timpul vacantei parlamentare din vara anului trecut. Desi nu a fost vorba de nici o procedura de urgenta, legea a reusit "miraculos" sa fie adoptata de Senat si Camera Deputatilor, apoi si promulgata intr-un timp record, astfel ca pe 30 octombrie se publica in Monitorul Oficial, intrand in vigoare la doar doua luni de la prezentarea ei in Parlament. Si, totusi, problema cea mare nu sta in forma legii, ci in contributia, in tariful taxei de mediu pe care Guvern l-a schimbat peste noapte. Mai exact, l-a triplat si a decis ca dupa 25 ianuarie se vor aplica si sanctiuni pentru neplata, ceea ce ii obliga pe procesatori sa o plateasca.

"In conformitate cu Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, operatorii din sectorul agroalimentar care au incheiat contracte de reciclare a ambalajelor, conform listei afisate pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, plateau o taxa pentru ambalajele puse in piata in medie de 65 lei/to. In situatia creata membri nostri sunt obligati sa plateasca ca taxa de mediu un tarif de peste 2.000 lei/to, cu implicatii in dublarea preturilor recipientelor si cresterea costurilor pe unitatea de produs cu circa 30%. Precizam ca o astfel de masura va avea un impact negativ in ceea ce priveste competitivitatea sectorului agroalimentar romanesc. Relatiile contractuale dintre producatori si cei care s-au angajat sa presteze servicii de reciclare a ambalajelor sunt inca in vigoare pana la sfarsitul anului 2015 insa operatorii autorizati nu respecta prevederile contractuale", explica presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, organizatie care, de la anuntarea noii taxe, incearca sa convinga Guvernul de efectele nefaste si imediate ale noii taxari.

Producatorii din industria agro-alimentara se plang ca daca Legea 249/2015 a intrat in vigoare la finele lui octombrie, contributia a fost fixata ulterior si nici o companie nu a reusit sa isi regandeasca planul de afaceri pentru a gestiona situatia. In fata acestei probleme, solutia la care multi vor fi obligati sa apeleze va fi majorarea preturilor. Chiar si asa, producatorii se tem ca nu vor rezista pe piata in concurenta cu importurile.

Citeste mai mult pe agrointel.ro

Citeste si INS: Alimentele s-au ieftinit in 2015. Preturile utilitatilor, in crestere


(158 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

O lege, deja promulgata de Iohannis, poate scumpi alimentele cu 30% | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60398507118225 seconds.