Luni, 20 Iunie 2005 - 01:00 PM Aleg.RO: Adrian Nastase:"Avem, la Cotroceni, un model de preluare totalitara a puterii"

Publicat de: ---

AMOS News Președinte executiv al PSD și președinte al Camerei Deputaților, Adrian Năstase este unul dintre politicienii de marcă ai României contemporane, iubit sau hulit, ales sau respins, el rămâne un reper al cursului politic pe care-l urmează România, la o vârstă (miercuri împlinește 55 de ani) la care în cariera sa politică va mai avea de urcat munți și de coborât văi de autoritate și de credibilitate. În ajunul aniversării sale, Adrian Năstase a acordat, în exclusivitate Agenției de Presă AMOS NEWS, un interviu în care s-a referit la principalele subiecte ale actualității.


Amos News: Aveți un birou foarte frumos pe care chiar dv l-ați amenajat, l-ați decorat, ați revenit după opt ani în el. S-ar putea însă să fiți nevoit să-l părăsiți, cel puțin așa își doresc colegii din Alianță. Ce sorți de izbândă credeți că are demersul majorității parlamentare de schimbare a președinților Camerelor?

Adrian Năstase: Acest demers este neconstituțional și nedemocratic, așa cum președintele României este ales pentru un mandat de cinci ani, conform Constituției, președintele Senatului și președintele Camerei sunt aleși pentru un mandat de patru ani, ceea ce s-a și întâmplat: am fost aleși pentru patru ani. Nu există schimbare politică când i se trezește voința politică domnului Boc. În Constituție nu scrie că atunci când i se trezește voința politică domnului Boc trebuie schimbați președinții Camerelor. Constituția nu permite schimbarea politică a celor doi președinți așa cum nu permite schimbarea președintelui României atunci când unii sau alții ar considera că nu stă bine în sondaje...

Amos News: Sau s-a schimbat ponderea...

Adrian Năstase: Ponderea voturilor sau a partidelor. Deci, este o mizerie toată povestea asta, președinții celor două Camere pot, la limită, să fie revocați pentru greșeli grave, pentru încălcarea Constituției, așa cum și președintele României poate să fie suspendat de către Parlament - aceasta este o procedură de excepție și nu se bazează pe înțelegeri politice, pe dorința de schimbare politică, ci pe erori personale, nu pe faptul că dl Boc nu este mulțumit de cum merge Primaria Clujului pentru că la București sunt probleme parlamentare - acest demers este bazat pe o doctrină care se numește simplu: dorința de dictatură.

Amos News: Tentația totalitară...

Adrian Năstase: Totalitară, nici măcar social- democrată, nici popularistă, nici populistă, nu știu săptămâna asta ce doctrină îmbrățișează dl Boc, dar demersurile și anunțurile pe care le face el sunt absolut inadmisibile într-un stat de drept. Și mai este ceva: îmi aduc aminte că partidul său n-a câștigat nici un fel de alegeri. Alegerile au fost câștigate de către PSD, poporul așa a gândit și pe urmă, prin aranjamente și șantaj, Traian Băsescu a schimbat aceste lucruri și a dat un mandat pentru formarea Guvernului prietenului său din coaliție Călin Popescu Tăriceanu. Deci, aceasta este de fapt situația, și faptul că nu merge bine, faptul că nu sunt suficienți bani pentru medicamente compensate, faptul că trei milioane de pensionari nu vor avea mărite nici măcar cu o sută de lei pensiile anul ăsta, faptul că e nevoie de 20.000 de miliarde pentru a repara casele și infrastructura anul ăsta, faptul că în loc să se dea bani suplimentari la agricultură se vor lua la bugetul rectificat încă vreo 2.000 de miliarde, toate aceste lucruri nu se datorează președinților celor două Camere. Deci, să se uite Emil Boc la problemele reale ale populației și să nu se desprindă de aceste probleme ale oamenilor obișnuiți.

Amos News: Ce inițiative menite să rezolve problemele pe care le-ați enumerat le-ați blocat dv sau dl Văcăroiu în cursul acestei sesiuni?

Adrian Năstase: Cine a trecut prin Parlament măcar pentru câteva zile, ceea ce am impresia că nu este cazul lui Emil Boc, știe foarte bine că președinții Camerelor au un rol limitat. Conducerea Camerelor se realizează de către Birourile Permanente unde majoritatea este a Alianței. Dar, sigur că Parlamentul lucrează cu materialul clientului, deci în măsura în care la Comisii, în momentul de față, sunt pentru avize câte două trei proiecte de legi, în măsura din care cele 230 de legi adoptate în Parlament 130 au fost ordonanțe de urgență și restul inițiative legislative și doar vreo 70 de proiecte de legi din care nu știu câte ratificări de tratate, sigur că Parlamentul nu are ce să macine, nu are ce să digere. Atunci eu cred că Emil Boc trebuie să se întoarcă spre miniștrii PD-ului din Guvern și să le dea instrucțiuni să înceapă se se ocupe nu de controale la ceea ce a făcut fostul Guvern, ci să înceapă să încerce să schimbe viitorul. Să schimbe viitorul, nu să schimbe trecutul.

Amos News: L-ați pomenit de foarte multe ori pe Emil Boc, considerați că are o poziție atât de solidă în Alianță, și că el este autorul moral și de drept al tuturor aceste inițiative?

Adrian Năstase: Emil Boc, în momentul în care își face campanie pentru Congresul Partidului popular Democrat -nu știu încă cum se va denumi - încearcă să devină un vârf de lance al Puterii și dorește cumva, în siajul sondajelor de opinie, să devină liderul Alianței încercând să pună în umbră PNL-ul și membrii PNL-ului. Sigur, este de înțeles, el încearcă să conducă Primăria Cluj Napoca de la București și PD-ul de la Cluj, iar între două drumuri încearcă să conducă și Parlamentul.

Amos News: Modificarea regulamentului va atrage după sine o nouă rundă de alegeri. Mai mizați pe susținerea PRM-ului și PC-ului?

Adrian Năstase: Modificarea regulamentului nu se putea face până la ora 15.00 vineri. Emil Boc, nu știa lucrul ăsta. Există o prevedere a Biroului Permanent, cele 5-600 de amendamente, pentru modificarea regulamentului vor fi examinate în cursul verii și toate vor veni în pachet, în ansamblu, la 1 septembrie. Deci, nu știu despre ce vorbea Emil Boc, dar eu cred că ar trebuia să se ocupe mai mult de primăria pe care n-o conduce.

Amos News: Iar această modificare, în momentul în care va fi adoptată și votată de o majoritate, poate intra în funcțiune?

Adrian Năstase: Nici pomeneală. Curtea Constituțională va judeca, după aceea o astfel de modificarea introdusă în regulament. Nu cred, însă, că această prevedere va fi din nou judecată de către Curtea Constituțională și în mod evident ea nu va fi operabilă, pentru că s-a pronunțat deja în această privință. Este evident că mandatul președinților de Camere este pentru patru ani, el nu este pentru cât vrea Emil Boc. Nu înțelege încă, îl deranjează, pot să înțeleg, dar îl deranjează votul românilor. Votul românilor ăsta a fost și el s-a reflectat la începutul alegerilor din cadrul Parlamentului. Dacă vrem să schimbăm în fiecare săptămână în funcție de cum se schimbă configurația Parlamentului, am avea un haos. În mintea lui Emil Boc probabil că haosul este cel care generează astfel de soluții.

Amos News: În cazul în care această manevră va reuși, cu semnul probabilității, considerați că vă va afecta grav pe plan personal?

Adrian Năstase: În nici un caz, eu am mai fost președinte de Cameră, am fost vice-președinte. În plus, o astfel de schimbare va schimba radical algoritmul privind Biroul Permanent și atunci sigur că PSD-ul ar avea dreptul la încă un vice-președinte și nu știu dacă așa le va fi mai comod și ar trebui să se gândească bine dacă e o soluție bună cea la care se gândește el.

Amos News: D-le președinte, la șase luni de la alegeri, cum evaluați situația politică în general?

Adrian Năstase: Sentimentul meu este că tranziția post-electorală durează o eternitate. În mod normal ar fi fost util ca periaoda post-electorală să se încheie foarte rapid și după aceea să începem să construim. Tranziția politică post-electorală din păcate durează, se vede că sunt încă posturi neocupate de către algoritmul puterii, sunt scandaluri continue, inclusiv în teritoriu între ei, pentru ocuparea unor poziții de putere. În timpul ăsta lucrurile stagnează din punct de vedere al investiției publice, din punct de vedere al investițiilor străine. Cele străine au scăzut cu 40% în ultimele patru luni și asta ne arată că și lumea din afară stă și se uită la noi și ne spun: ''când terminați să vă jucați în nisip ne anunțați și venim pe urmă să vedem despre ce e vorba''. Noi încă nu am încheiat în plan intern această perioadă care trebuia să fie relativ scurtă, practic tot sistemul politic este pus cu semnul întrebării de dorința lui Traian Băsescu de a se juca cu partidele politice și eforturi de 15 ani de clarificare ideologică au fost distruse de jocurile de culise. Iată, PD-ul, care a mers în fața electoratului cu un mesaj de centru-stânga, cu o dimensiune socială puternică, acuma trece din buzunarul din sânga în buzunarul din dreapta al lui Traian Băsescu. Și devine popular, ceea ce este până la urmă și o mare fraudă electorală. În definitiv oferta electorală a fost una și iată, după șase luni, dintr-un partid de stânga s-a transformat într-un partid de dreapta. Și cei care au votat cu un partid de stânga se trezesc reprezentați de alții, care nu mai au problemele muncii ca fiind probleme esențiale cum se întâmplă la social-democrați, ci problemele proprietății. Deci, în opinia mea este o foarte mare fraudă electorală, pentru că aici, din punct de vedere moral, din punct de vedere politic, același lucru se întâmplă cu toată nebunia, cu toate partidele care acuma încep s-o i-a pe culoarul popular. La magazinul din România s-a băgat doctrina populară, și toată lumea stă la coadă. PRM-ul a încercat, cel puțin în Parlament lucrul ăsta s-a văzut, asta îmi aduce aminte de perioada de dinaintea celui de-al doilea război mondial în care Carol al-II-lea a distrus practic sistemul de partide pentru a pregăti un sistem de dictatură, eu sper să nu fie cazul în România dar în momentul în care practic toate instituțiile se duc să fie controlate de către președintele României procurorii vor fi cei mai importanți, ei intră sub control politic și lucrul ăsta s-a văzut foarte clar prin angajarea răspunderii Guvernului, televiziunea și radio-ul public au fost decapitate, în ciuda faptului că s-a considerat că este vorba de un abuz din punct de vedere moral.

Amos News: A mai intervenit și un aspect ușor comic: premierul Tăriceanu a declarat că este în căutarea unui manager pentru televiziune, dar îl avea acolo. Nicolau a fost primul manager-director în televiziune.

Adrian Năstase: Absolut, și chiar a făcut lucruri foarte bune. Pe de altă parte măsura în care se pregătește crearea unei comunități a serviciilor de informații, evident, cu butonul de comandă la Cotroceni, măsura în care Oficiul de Spălare a Banilor se propune să fie trecut de la Guvern, din subordinea primului ministru, la CSAT, măsura în care CNSAS-ul se dorește să fie trecut în subordinea CSAT-ului, practic avem același model de preluare a unui sistem de putere totalitară care, evident, va pune în curând în discuție dacă criteriile police pentru Uniunea Europeană mai sunt îndeplinite sau nu.

Amos News: Unii se întrebau dacă în cazul în care ați fi câștigat alegerile prezidențiale dv n-ați fi fost tentat să faceți aceste lucruri.

Adrian Năstase: Eu cred că am dovedit de-a lungul anilor că în ciuda unor greșeli pe care le-am făcut am avut totuși capacitatea de a realiza deschideri de ordin democratic, inclusiv modificarea legilor privind Justiția care au redat după momentul în care Convenția, prin ministrul Stoica, preluase controlul Justiției, noi am reușit și eu am reușit și am fost de acord să redăm justiției dreptul său la independență. Iar acuma se încearcă să se ducă înapoi, practic, Justiția la momentul Convenției și acest lucru mi se pare inadmisibil. Dar, revenind la aceste lucruri, eu cred că mulți dintre cei care au votat pentru Traian Băsescu acum încep să-și pună întrebări. Eu am respectat de la început și respect în continuare votul democratic, dar sunt convins că multe dintre lucrurile pe care eu le-am sugerat a fi pericole reale pentru sistemul democratic din România, pentru transformarea României după un model Lukașenko vor începe să se vadă tot mai puternic în perioada următoare.

Amos News: Cu toate acestea, sondajele arată cel puțin acest lucru, popularitatea lui Traian Băsescu crește. Cum se explică acest fenomen?

Adrian Năstase: Eu cred că este o chestiune conjucturală, ea este legată în momentul de față de criza ziariștilor, de felul în care a fost gestionată, sigur că președintele României nu poate să ofere românilor pâine, nu poate să le ofere creștere economică, el poate să le ofere consistent foarte mult circ. Ceea ce și face, or lucrurile astea pot să dureze o vreme, dar după aceea, așa cum am observat din '90 încoace, există un trunchi al puterii care pune împreună guvernul și președintele pentru că președintele este până la urmă tot o parte a Executivului. El nu poate să spună la infinit: știți eu sunt bun și guvernul e rău!

Amos News: S-a mai spus...

Adrian Năstase: Bun, e adevărat, dar asta nu poate să dureze mult pentru că până la urmă președintele este considerat ca parte a guvernării.

Amos News: Nu poate fi exonerat de responsabilități.

Adrian Năstase: Exact. Chiar dacă există anumite inerții pe anumite trenduri, în final, pe perioade mai lungi, lucrurile acestea devin inevitabile cu atât mai mult cu cât Guvernul adeseori este perceput a fi Guvernul lui Traian Băsescu, chiar dacă are un prim-ministru pe care nu-l cheamă așa.

Amos News: Și cuprinde miniștri numiți chiar de el.

Adrian Năstase: Acest lucru în mod evident va creea confuzie. Nu poți să spui ''Traian Băsescu este foarte bun, dar Guvernul este incompetent și nu are performanță''. Pe o perioadă de timp inflamată de anumite chestiuni emoționale e în ordine, sigur că se încearcă, e ca la artificii, nu le aprinzi pe toate odată, le dai drumul pe rând. Asta este ceea ce se întâmplă în momentul de față, dai drumul la povestea cu ziariștii, pe urmă Omar Hayssam, pe urmă 13-15, pe urmă Cozma, pe urmă altceva cu românii, cu mândria, cu nu știu ce mesianism, modelul omului sovietic - care chiar dacă n-are suficientă pâine și e rupt în fund, e putere mondială și îi controlează pe americani în Africa. Este mesianismul românesc: după ce am rezolvat problemele din Marea Neagră, acum le rezolvăm în Orientul Mijlociu. Deci, această misiune mondială a românilor, de a rezolva problemele din zonele cele mai apropiate și apoi din cele mai îndepărtate, poate că la slavi ar merge mai bine, la latini însă, după părerea mea se va consuma destul de rapid. Pentru că nu putem în același timp să ne ocupăm de democratizarea Uzbekistanului și în România să involuăm din punctul de vedere al democrației. România are un alt tip de cultură, un alt tip de intuiție și un alt tip de rezistență, lucrurile acestea sunt interesante așa ca show-uri, dar oamenii se plictisesc destul de repede. Talk-show-uri, interviuri la televiziune timp de o oră și jumătate, întâmplător de la ora șapte când sunt toate jurnalele, ceea ce până la urmă afectează chiar dreptul la exprimare liberă și în același timp de a ține informația într-un mod alternativ, repet, aceste lucruri, pe un anumit interval de timp, pot să țină de foame. Până la urmă însă pensionarii se vor întoarce la problema medicamentelor, greviștii se întorc la problemele lor, oamenii obișnuiți - nu vorbesc de cei cărora li s-a dat niște cadouri suplimentare prin cota unică - cei mai mulți români vor vedea că puterea lor de cumpărare scade zi de zi, va conta mai mult faptul că de la 1 iulie crește prețul la gazul metan cu încă 13%, aceste lucruri încep până la urmă să conteze mai mult decât circul, deci problemele create de guvern vor conta mai mult decât circul creat de Traian Băsescu.

Amos News: Încercând să faceți abstracție de situația politică, cum evaluați performanțele Guvernului și ale dlui Tăriceanu personal în aceste 6 luni, și care credeți că este diferența esențială între mandatul său și tipul de mandat pe care l-ați avut?

Adrian Năstase: E foarte greu să fac o evaluare obiectivă. La nivelul partidului, noi vom prezenta în vreo 10 zile o evaluare a primelor șase luni de guvernare, dar în mod evident în ultimile 6 luni din punct de vedere economic poartă marca unei inerții care poate însemna o creștere economică de 8,3% din 2004. Or, această inerție sigur că poate însemna finalizarea unor investiții în 2005, și ele înseamnă, în același timp, continuarea, până la un anumit moment a trendului de limitare a șomajului, pe urmă îl ascultam pe ministrul Flutur vorbind despre faptul că vom avea anul ăsta o recoltă de grâu deosebită, dar el nu spune următorul lucru: grâul nu se seamănă săptămâna trecută și se recoltează astăzi, deci această recoltă de grâu deosebită a fost semănată de PSD, noi am semănat și ei recoltează. O să vedem ce se întâmplă la porumb.

Amos News: S-a creat deja o mare problemă prin această recoltă!

Adrian Năstase: Da le-am creat o mare problemă, pentru că va trebui să se ieftinească pâinea, dar o să vedem la porumb și o să comparăm atunci, în toamnă, deci aceste lucruri încă nu sunt foarte evidente și noi trebuie să le spunem. De aceea, dacă discutăm despre recolta de grâu, până la urmă nu mai e vorba de rezultatele Guvernului actual, ci de rezultatele Guvernului nostru, pentru că noi am dat subvențiile necesare pentru că noi am făcut o campanie foarte bună în toamnă și s-a semănat foarte bine. În rest, guvernul actual nu are absolut nici un fel de merit în acestă poveste, eu am luat acest exemplu dar sunt multe altele. Sunt multe investitii care s-au finalizat, dar acum nu pot să meargă mai departe în ceea ce privește infrastructura, în ceea ce privește autostrăzile, în ceea ce privește Centrala Nucleară de la Cernavodă. Lucrările acolo aproape sunt oprite, vă aduc aminte ce s-a întâmplat, aici se vede diferența dintre guvernările noastre și guvernările lor. În perioada până în '96 practic noi am investit și am finalizat prima centrală nucleară, prima unitate, ea a început să producă din '97. Ce a însemnat asta? Că 10% din energia consumată în România a revenit la un preț de jumătate din prețul obișnuit, dar pe baza unei investiții care a însemnat aproape un miliard de dolari. Noi în perioada 2000-2004 am invesit 600, aproape 700 de milioane de dolari, trebuia finalizată ultima parte din investiție la a doua centrală nucleară, dar cei care trebuiau să facă acest lucru au oprit lucrările și probabil se așteaptă să ne întoarcem înapoi la putere ca să încheiem aceste investiții. Investiția în nuclear este foarte scumpă energia iese mult mai ieftin, dar pentru asta este nevoie ca cineva să dea bani, să-i scoată din buget. Or la fel s-a întâmplat cu Bechtel? O mulțime de fumigene, corupție, șmecherii...

Amos News: Și până la urmă?

Adrian Năstase: Până la urmă s-a descoperit că nu aveau bani să dea atâta cât pusesem noi în buget, pusesem 320 de milioane pentru anul ăsta, ei au luat din banii pentru Bechtel și spuneau acuma că dau doar 200 și ceva de milioane, deci au luat 100 și ceva de milioane.

Amos News: Se reproșează că acest deficit de fonduri se datorează cadourilor electorale pe care le-a făcut guvernul dv.

Adrian Năstase: Bugetul a fost transparent, a fost aprobat de către Parlament, așa numitele cadouri pe care noi le-am făcut s-au bazat pe creșterea economică pe care am realizat-o timp de patru ani de zile. Noi am generat bani cu care am putut să realizăm inclusiv mai multe proiecte sociale. Ăștia care tot explică că PSD-ul este un partid de centru, de dreapta, că suntem îmbrăcați în costume mai elegante, și eu și Geoană, noi trebuie să fim măsurați prin ceea ce am făcut la guvernare pentru oamenii obișnuiți. Niciodată România nu a avut, după revoluție, atâtea programe și atâția bani alocați pentru proiecte sociale și pentru oamenii sărmani cât a avut în perioada 2000-2004.

Amos News: Aici există cel puțin un paradox aparent: de ce această politică s-a resimțit în ''bugetul electoral''?

Adrian Năstase: Da, într-un fel, dar faptul că am obținut același rezultat după patru ani de guvernare ca și din 2000 când veneam din Opoziție și când probabil vreo 10-15 % era votul negativ împotriva fostei puteri, deci am obținut foarte mult. Până la urmă, un singur partid poate să mai ia 50%? Nu cred că se mai poate. Și am luat 37%, a fost mai mult decât ceea ce a luat Alianța. Aveam o majoritate pe care a făcut-o pulbere Traian Băsescu, prin santaj, le-a spus celor de la UDMR și celor de la PUR că declanșează alegeri anticipate, or ei, speriați de faptul că nu vor mai intra în Parlament, au trecut pe partea cealaltă, așa s-a făcut guvernul, nu asta a fost dorința poporului, populația a dorit ca noi să continuăm, dar jocurile astea de culise au creeat o altă guvernare. Dacă la prezidențiale Traian Băsescu a câștigat cu o diferență de 240 de mii de voturi, deși la turul al-II-lea dintr-un motiv care îmi este inexplicabil, inadmisibil, au fost eliminate listele suplimetare care la țară au avut drept consecință faptul că zeci de mii de oameni, dacă nu câteva sute de mii de oameni bătrâni, care erau la copii, care nu-și făcuseră mutația, au fost practic eliminați din votul ăsta. Sigur, asta e viata, mergem înainte, dar să ne înțelegem: Traian Băsescu are o responsabilitate nu numai față de cei care l-au votat, ci față de toți românii, inclusiv față de cei care considerau că PSD-ul trebuia să conducă guvernul.

Amos News: Considerați, desigur, că ați fi fost un președinte mai bun decât Trăian Băsescu. Ce apreciați, totuși, la el și ce îi reproșați?

Adrian Năstase: Sigur că eu cred că aș fi fost un președinte mai bun, n-aș fi intrat în competiția electorală dacă n-aș fi crezut lucrul ăsta. Eu cred că Traian Băsescu este un om foarte hotărât, dar asta nu este suficient. Eu cred că în politică, dincolo de faptul că trebuie să fii foarte hotărât și să rupi din când în când scaunul, masa, diverse obiecte din încăpere este foarte important să gândești din punctul de vedere al obiectivelor strategice, să-ți stabilești relațiile politice importante pentru țară. Felul în care au fost gestionate relațiile cu importanți oameni politici din afară după părerea mea crează o problemă pentru România, și se vede că România începe încetul cu încetul să fie părăsită de prietenii săi. Mă uit la declarațiile din Austria, am văzut declarațiile unor oameni politici din Germania, în Franța de asemenea, deci aceste lucruri se datorează și unui anumit tip de aroganță. Traian Băsescu spune următorul lucru: România este o țară mare, care aparține Europei și vreți, sau nu vreți o să intre în Uniunea Europeană. Acesta nu este un limbaj pe care să-l accepte cei din Uniunea Europeană și, într-un mod foarte elegant, indirect, în timp, îți arată că până la urmă au și eu un cuvânt de spus în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană. Și în felul acesta românii sunt penalizați pentru acest fel de conduită. Lucrurile acestea nu țin, nu poți să dai peste nas rușilor, chinezilor, egiptenilor. Vorbești despre faptul că a fost o greșeală că n-am avut contact cu Orientul Mijlociu, cum să nu, am avut, dar el n-a fost în stare, când a fost președintele parlamentului egiptean, să-l primească, acesta a vrut să vină în România în urmă cu două săptămâni, de ce nu l-a primit? În România practic n-a mai venit nici un șef de stat în ultimile șase luni. Asta arată că România începe să fie izolată, iar în momentul în care vine cineva din Orientul Mijlociu, și este vorba de o țară importantă (Egiptul a avut și are un rol deosebit. Noi am reușit în 2004, probabil că dl Traian Băsescu nu știe lucrul ăsta am dublat schimburile economice cu Egiptul, deci nu e vorba numai de relația politică, dar relația politică s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani). Pot să dau mult mai multe exemple, poate dl Băsescu nu știe lucrurile astea, în momentul în care președintele Parlamentului egiptean, una dintre cele mai importante figuri politice din ultimii ani și nu-l primește. Adică una este să tot vorbești, să dai interviuri, și alta este să mergi la televizor și să faci conversații cu studenții, este foarte util, dar acțiunea politică este altceva.

Amos News: Responsabil cu relațiile externe, dl președinte are în spate un întreg aparat. Credeți că există o fractură de comunicare între ministerul de Externe și Președinție?

Adrian Năstase: Traian Băsescu ar trebui să aibe în spate o întreagă echipă de consilieri. Dar realitatea ne arată că nu poate să formeze o echipă și, pe de altă parte, că nu are o echipă, nu poți să le știi pe toate. Politica Ministerului de Externe este extrem de oscilantă, pe de o parte au început să-i dea afară pe cei care au ajuns la vârsta de pensionare, iar pe de altă parte la Moscova este numit un diplomat cu performanțe foarte bune în China, în Ungaria care, după cât am înțeles eu nici nu vorbește neapărat limba rusă dar care oricum a depășit vârsta de pensionare. Lucrurile acestea se răzbună, până la urmă pentru că în momentul în care un anumit principiu revoluționar pe care vrei să îl impui începe să aibe excepții, oameni se gândesc că ai folosit principiul ca să scapi de niște oameni și după aceea rezolvi cu oamenii tăi și cu alți oameni. Lucrurile însă se răzbună după părerea mea, echipa de la Ministerul de Externe, din acest motiv nu mai știe dacă se concentrează să învețe să înoate în Marea Neagră sau să meargă așa în jurul Mării Negre și să vadă ce se mai întâmplă pe acolo, ce face și ce nu are nici un fel de relevanță pentru proiectele importante imediate ale României, nu știu cât de mult ne interesează pe noi în momentul de față conversațiile Georgiei cu Rusia, la care sigur că ne uităm și noi ca toți ceilalți.

Amos News: Uniunea Europeană este totuși o chestiune serioasă...

Adrian Năstase: Sigur că da. Cei din Uniunea Europeană au o anumită problemă, ei ne spun: voi aveți o dificultate să intrați în Uniunea Europeană, în același timp vreți să veniți și cu rudele voastre: Georgia, Ucraina, Moldova. E puțin cam mult. Și erau niște comentarii undeva, în Franța, pentru fiecare imigrant care muncește mai vin 2,4 membri de familie care intră pe sistemul de protecție socială. Ăștia spun: domnule, e destul și de aceea eu cred că dincolo de elementele de lideri regionali care pot fi importanți pentru unul sau altul, rămân interesele țării care sunt foarte simple și foarte clare, legate de vecini, legate de Uniunea Europeană. Cam atât, restul, sigur, ce se întâmplă în Africa, ce se întâmplă în America Latină e important, dar acolo să nu ne facem iluzii. Rusia și Turcia, care va reveni, pentru că în anii '90 Turcia era foarte puternică economic, știu bine lucrurile astea, pentru că am lucrat cu președintele și cu premierul Turciei la primul proiect, nu știu dacă își mai aduce aminte dl Traian Băsescu, dar primul proiect la Marea Neagră l-am realizat ca ministru de Externe și a fost continuat la nivel de șefi de state, și Constantinescu și, înainte, Ion Iliescu au participat la reuniunile țărilor din zonele de cooperare din zona Mării Negre, deci nu am descoperit acuma Marea Neagră, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne transformăm în șeful de post al Mării Negre.

Amos News: Evident că eșecurile președintelui - nu doar în zona Mării Negre - nu pot să ne bucure, pentru că ele se răsfrâng asupra noastră.

Adrian Năstase: Evident că nu pot să ne bucure.

Amos News: N-ați încercat, totuși, să inițiați un dialog pe această temă cu domnia sa, o discuție de principiu?

Adrian Năstase: Numai în momentul în care Traian Băsescu va descoperi că, practic, rezerva lui de benzină, să spunem de mare autoritate și de lider totalitar, se va epuiza, atunci probabil că în momentul în care vor începe și nemulțumirile sociale, vor începe și lucrurile vor necesita într-un anumit moment un anumit tip de dialog. Sigur că nu vom fi absurzi și nu vom fi spectatori în propria noastră țară, așa cum am făcut și până acum, vom lucra pentru interesul țării.

Amos News: Nu credeți că intervine un aspect foarte important aici: popularitatea pe care o are dl Băsescu, prin maniera sa neortodoxă de a presta acest mandat, se datorează și unei dezamăgiri produse de o anumită ineficiență a separației puterilor în stat, ca principiu democratic?

Adrian Năstase: Soluția nu este dictatura pentru o proastă funcționare a puterilor, fiecare dintre puterile statului trebuie să se modernizeze, să elimine zațul pe care-l are, același lucru se întâmplă cu Executivul. Sunt foarte multe probleme în Administrație, reforma administrației este necesară. Faptul că există probleme în justiție ar justifica faptul că Administrația și Executivul să preia sub control Justiția? Așa cum nu cred că este normal ca Executivul să preia sub tutuelă Parlamentul. Nu cred că este bine ca Executivul și politicul să preia sub control presa, așa cum vedem că se întâmplă, fie prin indicații directe, fie prin puneri la zid publice, sau prin controlul direct în ceea ce privește televiziunea publică și radioul public.

Amos News: Încă nu s-au stins ecourile ultimului Congres al PSD. Care considerați că a fost caracteristica sa specială și în ce măsură el reprezintă sau poate reprezenta un punct de cotitură în istoria partidului?

Adrian Năstase: După părerea mea a fost o nouă stare de spirit, a fost finalul unei perioade, eu am numit-o perioada paternalistă, era perioada în care Ion Iliescu cu unii dintre colegi, chiar cu mine, veneam și le spuneam colegilor noștri: ne-am gândit că asta ar fi soluția cea mai bună pentru viitor! Oamenii au luat în serios reforma în partid și chiar dacă au fost unele greșeli, ei și-au asumat dreptul de a face propriile lor greșeli. De aceea chiar dacă aș fi avut o altă părere, pe care am expus-o și public de altfel, eu am văzut altfel tranziția în momentul de față și poate că ăsta este stilul meu, mai puțin revoluționar.

Amos News: Mai conservator...

Adrian Năstase: Da, față de alți colegi. Alții au considerat că trebuie marcată mai puternic schimbarea asta de stare de spirit și eliminat un anumit complex față de ani de zile de considerare a partidului a fi un partid cripto-comunist. Ei au vrut să arate o schimbare de generație, o schimbare de stare de spirit și aceste lucruri au dus la amestecarea unor voturi și s-a ajuns la niște rezultate care au nemulțumit pe unii sau pe alții, și eu am nemulțumirile mele, alți colegi au nemulțumiri că n-au fost aleși. E firesc, dar este un nou moment important pentru partid, și eu cred că este vorba și de o criză de creștere care a apărut într-un anumit moment și care începe să se rezolve. Eu cred că s-a și rezolvat în aceste săptămâni care au trecut de la terminarea Congresului.

Amos News: Se acuză, totuși, o anumită criză de autoritate pe care o generează componența actualei formule de conducere, dl Geoană fiind un om mai tânăr, mai lispsit de experiență, și mai puțin familiarizat cu practica structurilor. Credeți că acest lucru va impieta asupra redresării electorale a partidului?

Adrian Năstase: Mircea Geoană vine cu o experiență de doar câțiva ani de partid și sigur că nu poate să aibe o autoritate directă asuprea membrilor de partid în câteva zile. El și-a construit însă autoritatea prin muncă, iar noi îl ajutăm să facă acest lucru. Sigur că, pe de altă parte, trecem de la partidul de tip paternalist, cu un lider istoric, la o formulă colegială de conducere, deci nu mai putem să tratăm problema autorității în termenii falsului paternalistm. Eu cred că în momentul de față avem o conducere colegială, respectând însă votul de la Congres.

Amos News: Cum vedeți, în cele din urmă, rezolvarea ''ecuației Iliescu'' prin prisma ultimilor evenimente?

Adrian Năstase: Am avut o discuție foarte bună cu dl Iliescu săptămâna trecută, și am avut și o discuție foarte bună și împreună cu Mircea Geoană, cu Miron Mitrea și cu dânsul și am discutat despre situația politică, despre această acțiune absolut murdară de atacuri. Și, cum spuneam și zilele trecute, miza nu este Ion Iliescu, miza este de a aduce PSD-ul undeva într-o zonă de 10-15%. Din acest punct de vedere eu cred că și dl Iliescu și noi toți avem o anumită responsabilitate față de cei care ne-au votat, față de cei care au avut și au încredere în noi, să lăsăm de-o parte nemulțumirile acestea pentru că n-o să stăm să ne rumegăm fiecare nemulțumirile noastre. O să ne vedem de treabă, viața nu s-a încheiat, lucrurile nu s-au încheiat, este vorba de niște decizii care au fost luate bine, rău, dar în mod democratic, mergem mai departe, trebuie să construim, iar pentru dl Iliescu, care vrea să construiască un anumit proiect, sugestia mea și sugestia noastră a fost să construiască acest proiect în curtea PSD-ului, nu în afara lui. Și atunci am discutat de această formulă de a întări Institutul Social Democrat ''Ovidiu Șincai'' ca un centru de refondare doctrinară a stângii, zonă în care dl Iliescu are o foarte mare experiență politică.

Amos News: I se și potrivește.

Adrian Năstase: Are o autoritate și morală și, în același timp, politică. Eu cred că lucrul acesta poate să-i folosească, să-i canalizeze energia și să fie primul factor al unei, nu spun neapărat echipe, pentru că sigur nu i-ar place forumula asta acum, ci a unei structuri de responsabilitate în care are totuși datoria de a arăta greșelile puterii de acum și de a contrui pentru viitor o alternativă serioasă.

Amos News: Ați evaluat procentajul cu care partidul ar fi afectat de o eventuală plecare a d-lui Iliescu?

Adrian Năstase: Nu. Am văzut câteva sondaje, dar sunt nerelevante pentru că una este evaluarea întregii opinii publice într-un eșantion (nu știm foarte bine care ar fi consecințele în structura de partid) pe urmă nu știi dacă fisurile astea care pot să apară la nivel local nu se transformă în diferite tipuri de pretexte, sunt efecte în bulgărele de zăpadă care ar putea să apară și pe care pentru diverse rațiuni prin victimizare, prin diversiuni, pe moment nu le mai poți stăpâni foarte bine. Îmi aduc aminte ce s-a întâmplat cu APR-ul, ce s-a întâmplat în alte perioade, până la urmă aproape că nu mai contează momentul inițial de spargere. Pe de altă parte, sigur că există și niște legende și un anumit tip de reacție, sunt oameni pe anumite zone care au crezut și cred că Iliescu i-a apărat față de cei care au vrut să introducă un capitalism sălbatic pe care ei nu l-au acceptat, viețile multora s-au schimbat dramatic si el a fost considerat a fi un apărător. Chiar dacă unii consideră că el a ținut frâna de mână oarecum trasă, pentru unele dintre reforme, sunt și foarte mulți care depindeau de stat foarte puternic, și care au avut dificultăți în a supraviețui în acești ani. Pentru ei Ion Iliescu a rămas un simbol, sigur, sunt alții care au fost marcați de mineriade, sunt alții nemulțumiți de faptul că el a vorbit de impozitul pe venit până la 80%, dar astea sunt zone electorale complet separate.

Amos News: Ați evitat să comentați până acum punerea sub acuzare a președintelui Iliescu. Ați discutat și cu domnia sa acest subiect?

Adrian Năstase: Da, este o mizerie, este o mizerie. Sigur că nici unul dintre noi, în nici un caz eu nu voi spune că mineriadele reprezintă un lucru bun...e clar

Amos News: Nici nu cred că cineva a afirmat așa ceva...

Adrian Năstase: Dar eu nu cred că aceste lucruri trebuie văzute comod, din fotoliu, după 15 ani și dând verdicte, ci încercând să afli ce a însemnat anul I, după revoluție, cu alegerile din 20 mai, cu nerecunoașterea alegerilor din acea dată, cu fronda de atunci, manifestată inclusiv cu violență, cu acea ciclicitate de violență care s-a manifestat după 1989. De aceea, a izola o fotogramă din acel film care este mult mai complex, mi se pare incorect pe de altă parte, fotograma asta a fost pusă într-un alt film care este trucat, în care se pun succesiv fotograme cu Omar Hayssam, Miron Cosma, Ion Iliescu. Deci filmul nu mai este filmul normal al vieții noastre din acești 15 ani, cu lucruri bune și cu lucruri rele, ci se izolează cateva dintre aceste elemente negative pentru a stigmatiza pe cineva, pentru a demoniza pe cineva. Asta nu este corect, pentru că, totuși, discutăm despre planul politic, nu despre Ion Iliescu că a bătut pe cineva sau a schingiuit sau că a împușcat pe cineva. Evident, este vorba de o întreagă societate în tranziție, care, într-un fel sau altul, are o responsabilitate de a se maturiza, de a ajunge al înțelepciune, ori asta facem cu toții.

Amos News: Știți ce cred că vi se poate reproșa, nu doar dvs. personal, dar partidului din care faceți parte: o anumită tergiversare a lămuririi definitive, poate definitiv este un cuvânt mare, a ceea ce s-a întâmplat atunci, pentru că am sentimentul că nu s-a încercat o radiografie foarte exactă și completă a tuturor evenimentelor. Acum se trece sub tăcere ziua de 13, deci, practic, ceea ce s-a întâmplat în ziua de 13 este asimilat cu zilele de 14 și 15.

Adrian Năstase: Au fost comisii parlamentare care au lucrat ani de zile, s-au dat rapoarte de toate felurile, sigur, poate se dorește să fie cineva tras pe roată, să fie pus pe rug, dar dacă asta înseamnă finalizarea unei cercetări, este în ordine, până la urmă. L-am ascultat pe Dan Voinea care spunea că au fost niște militari care i-au împușcat pe nu stiu cine. Poate se va ajunge la ei.Poate că s-a și ajuns, nu știu, dar vreau să spun că adevărurile, probabil, acestea mai mărunte, nu vor da satisfacția politică pe care o vor unii, pentru că ei ar dori ca pentru acest lucru să cadă un cap. Iar ajungem la concluzia cu peștii mari, eu nu cred că e atât de simplu să spunem că unii sunt buni și alții sunt răi. Această formulă maniheistă, care a început după 1990, ne-a pus în permanență să ne batem unii cu alții. Până la urmă chiar și mineriadele au fost expresia acestui tip de abordare.

Amos News: Care credeți că sunt elementele definitorii ale strategiei de recâștigare a electoratului? La ce trebuie să renunțe PSD și ce trebuie să-și adauge?

Adrian Năstase: Evident că nu vrem doar să stăm să așteptăm ca un vot negativ față de actuala putere să vină spre noi, să merităm din nou votul electoratului, de aceea am dat drumul la o activitate foarte intensă la nivelul celor 15 departamente. În ultimele două săptămâni, peste o mie de oameni au venit să lucreze în aceste departamente, ele realizează o monitorizare zilnică a activității Guvernului și generează reacția rapidă, dacă este nevoie, nu este vorba de un război de guerilă, dar este o activitate care să demonstreze că partidul nostru urmărește la fiecare oră ceea ce se întâmplă la nivelul guvernării. Pe de altă parte, pregătim politicile sectoriale alternative, astfel încât, atunci când venim la Putere, să avem niște proiecte foarte puternice, nu știu, spun la întâmplare, în sănătate este nevoie de o viziune mult mai articulată si mai curajoasă. Trebuie să pregătim lucrurile astea din timp. De asemenea, în domeniul învățământului, eu cred că noi am încheiat faza în care am construit infrastructura necesară pentru a aborda viitorul. Din punct de vedere juridic, din punct de vedere politic, din punct de vedere instituțional, din punct de vedere constituțional, din punctul de vedere al partidelor politice, din punctul de vedere al Parlamentului, din punctul de vedere al economiei de piață funcțională, ca să spun așa, faptul că practic, privatizările s-au încheiat. Care vor fi resursele noastre de creștere și de moderizare? Ele trebuie să vină, în opinia mea, într-un efort de înbunătățire a sistemului educațional, de încurajare a proceselor de inovare. Aceste lucruri fac parte din nevoia unei viziuni înnoite, pe care vrem să o realizăm la nivelul acestor departamente. În acest fel vom reuși să arătăm clar eletoratului că putem fi o variantă alternativă de guvernare, credibilă.

Amos News: Când credeți că veți putea arăta acest lucru ... la termen, sau în cazul unor alegeri anticipate?

Adrian Năstase: Noi vom fi pregătiți începând din toamnă pentru alegeri. Sigur, din punct de vedere al oportunității lor pentru interesele României legate de UE, nu cred că despre alegeri anticipate, până la anul viitor în vară s-ar putea discuta, pentru că urmează raportul de țară în toamnă și, probabil, o extensie a acestui raport, în primăvara viitoare. Deci, de-abia după aceea cred că s-ar putea pune iar în discuție. Noi vom fi pregătiți încă din toamnă, și, oricum, trebuie să fim pregătiți la oricare oră pentru alegeri.

Amos News: Dealtfel, chiar președintele Băsescu pare a fi renunțat la această idee ...prin opoziția liberalilor

Adrian Năstase: Sau se preface că a renunțat la acestă idee, la insistența liberalilor.

Amos News: Ați lansat o moțiune de cenzură față de pachetul de legi față de care guvernul și-a asumat răspunderea, ați studiat în profunzime acest pachet. Care sunt efectele negative pe care le considerați că le va produce? Și aici mă refer în special la legile proprietății.

Adrian Năstase: Putem să discutăm în permanență despre anumite carențe ale legislației, despre nevoia de a înbunătăți legislația în această materie, trebuie însă să spunem că noi, ca partid, am făcut cel mai mult pentru a clarifica statutul proprietății, în perioada 2000-2004. Și lucrul acesta s-a văzut și prin legea 10 și prin ceea ce am făcut cu titlurile de proprietate în agricultură, pentru păduri, s.a.m.d. dar, sigur că legile acestea nu sunt perfecte. Rămânea o problemă dificilă de rezolvat, acea a despăgubirilor, aici puterea actuală merge pe formarea unui fond cu acționari. Eu am rezerve în legătură cu funcționarea unui astfel de fond și nu știu dacă până la urmă, fondul ăsta nu va crea o poveste asemănătoare cu alte fonduri, dar nu vreau neaparat să sugerez. Însă, sunt multe lucruri care trebuiau făcute. Nu vreau să existe cumva impresia că noi ne opunem unor îmbunătățiri ale legislației în acest domeniu. Ne opunem faptului că Guvernul vine cu 17 legi puse la grămadă, și ne cere să fim de acord cu sutele de răspunsuri la întrebări din aceste legi. Chiar faptul că s-au depus 260 de amendamente, dintre care 150 din partea actualei puteri, din care 70 au fost acceptate, ne arată că pachetul era criticabil, era perfectibil printr-o dezbatere în Parlament, și alte lucruri ar mai fi fost îmbunătățite. Sunt multe lucruri, însă, care vor crea dificultăți în continuare. Luni, în moțiunea noastră de cenzură am arătat mai clar. Zona de justiție, practic, este ignorată separația puterilor în stat, conducerea justiției este subordonată executivului, ceea ce este anormal, aceste lucruri trebuia să le spunem, pentru că se spune că cine nu votează cu legea, dă în fabrici și uzine, și e împotriva statului. Eu cred că această abordare este mincinoasă și dna Monica Macovei nu ne-a spus în mod foarte clar și o rog să ne spună, dacă UE ne cere să punem din nou conducerea parchetelor în subordinea minsterului justiției. În momentul în care va veni și ne va spune că, practic, ceea ce am făcut noi, în august 2004, când am scos conducerea justiției din subordinea guvernului și am trecut-o la CSM, acum trebuie dusă din nou la Guvern și UE ne cere lucrul acesta, atunci renunțăm la moțiunea de cenzură.

Amos News: Ultima mea întrebare, dle președinte, de referă la relația cu presa. Deși a încercat diverse formule, PSD-ul nu a reușit să aibă o relație armonioasă cu presa, și, probabil că, este o realitate pe care nici o putere nu poate să o evite, aceea de a fi prima țintă a criticilor presei, indiferent de performanță. Condiția de partid în opoziție pare să mai îndulcească și această relație. Ce aveți de gând să faceți în afară de faptul ca din când în când să vă alăturați breslei prin comentariile pe care le scrieți și pe care le publicați săptămânal si pe care mulți le citesc cu interes.

Adrian Năstase: Clar că noi trebuie să fim mai deschiși cu presa. Firește, nu vom schimba anumite lucruri, dacă un ziar central, cum să spun, își asumă calitatea de ziar pro-guvernamental, guvernamental, sigur, orice ai face...

Amos News: Dumneavoastră de ce nu ați avut ziare care și-au asumat acestă preferință?

Adrian Năstase: E greu de spus, nu am considerat că ar fi un proiect realizabil din ziarele care erau pe piață, ele erau cele mai importante, ele aveau acționari străini, sigur însă că după aceea a apărut o anumită chestiune, o anumită evoluție în care , de fapt, ziariștii au început să stabilească, și nu proprietarii, care ziar este guvernamental sau cu opoziția. Cu noi nu a stabilit nimeni să fie. Lucrul acesta s-a văzut foarte clar, același partid ținea cu opoziția înainte de alegeri și după aceea ține cu guvernul, și-a și trimis oameni în guvern, i-a adus înapoi, îi reciclează, nu e o problemă, e dreptul ziarului respectiv, dar atunci nu are rost să ne mirăm de ce sunt introduse acolo tot felul de diversiuni, țintele acestea de care vorbeam, sunt detonate mai întâi în ziarul respectiv și apoi, mai departe. La un moment dat, în 1996, a existat un ziar guvernamental ''Vocea României'', care n-a reușit să supraviețuiască, cred că și de aici a pornit reținerea de a repeta o astfel de experiență și nu cred că ea, în momentul de față mai poate să aibă succes. Până la urmă, așa cum se întâmplă în justiție, cum se întâmplă în administrație, cum se întâmplă în Parlament, și presa are periada ei de tranziție, schimbări de generații, șamd, o anumită evoluție, care va duce la o așezare, o asumare firească. Eu cred că nu trebuie să intervenim în acest proces de decantare din interiorul presei.

Amos News: Ați amenințat o dată că aveți intenția de a intra în acest business...

Adrian Năstase: Mi-ar fi plăcut foarte tare, pentru că marea mea problemă, cât am fost la guvernare, a fost să îmi cenzurez în permanență exprimarea. Acuma, sigur, că am mai renunțat la lucrurile astea, dar cred, ca ziarist, că m-aș descurca destul de bine.

(Octavian Andronic / Amos News)


(624 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Adrian Nastase:"Avem, la Cotroceni, un model de preluare totalitara a puterii" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54585909843445 seconds.