Luni, 20 Iunie 2005 - 08:41 AM Aleg.RO: “Daca ne facem temele, UE ne primeste cu bratele deschise la 1 ianuarie 2007”
Publicat de: Oana Voinea
Daca Romania isi va face temele bine, in sensul indeplinirii angajamentelor asumate pentru integrare, Uniunea Europeana ne va primi cu bratele deschise la 1 ianuarie 2007, a declarat sambata premierul Calin Popescu-Tari-ceanu, la sosirea in tara de la Bruxelles, unde a participat, in perioada 16-17 iunie, la summitul Consiliului European.
Primul-ministru a relevat ca in documentele care au fost date publicitatii la reuniunea Consiliului European deja se vorbeste despre o Uniune Europeana a celor 27. Prin urmare, a afirmat Tariceanu, “exista certitudinea clara, explicita ca Romania va adera de la 1 ianuarie 2007, in conditiile legate de indeplinirea anumitor angajamente luate la finele procesului de negociere in decembrie 2004”. In cadrul discutiilor avute cu liderii europeni, premierul a remarcat faptul ca exista certitudinea intrarii Romaniei in UE la termenul stabilit, nu exista piedici, nu exista motive de ingrijorare ca la nivelul Consiliului s-ar repune intr-un fel sau altul in discutie ches-tiunea aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007.
“Avem in continuare o agenda plina de actiuni care trebuie indeplinite in timp si daca vom merge in ritmul sustinut in care s-a mers de la inceputul acestui an, pe parcursul a aproape sase luni, pe calea indeplinirii acestor angajamente, atunci sigur ca nu se va pune problema aplicarii clauzei de salvgardare”, a precizat Calin Popescu-Tariceanu.
Liderii tarilor membre ale Uniunii considera ca Romania este o tara europeana care trebuie sa adere cat mai curand la UE: “Am primit asigurari ca suntem in plin proces de aderare si ca nu exista temeri care sa ne perturbe”, a subliniat primul-ministru. In ceea ce priveste partea financiara, din punctul de vedere al Romaniei, avand in vedere ca sumele prevazute pentru fondurile de coeziune, structurale si pentru agricultura au fost prevazute in Tratatul de aderare, nu exista nici un fel de modificare, a spus Tariceanu.
“Liderii europeni percep Romania
ca o tara ce face
progrese
importante”
Premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungurea-nu, au avut, in marja Consiliului European de vara de la Bruxelles, numeroase intrevederi cu majoritatea liderilor europeni, despre care au oferit detalii, sambata, la sosirea in tara. In cadrul discutiilor bilaterale, premierul Silvio Berlusconi i-a adresat premierului Tariceanu invitatia oficiala de a vizita Italia, vizita urmand a se realiza la inceputul toamnei acestui an. De asemenea, seful Executivului de la Bucuresti a primit o invitatie si din partea premierului Greciei, Kostas Karamanlis, de a vizita Grecia, lucru care se va intampla, probabil, foarte curand, la inceputul lunii viitoare.
Tariceanu i-a mai mentionat ca parteneri de discutii pe cancelarul german Gerhard Schroeder si pe prim-ministrul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, caruia i-a solicitat sprijinul prin punerea la dispozitia autoritatilor romane a unui grup de consilieri pe utilizarea fondurilor de pre-aderare.
“Interesul nostru nu este numai de a cere cat mai multe fonduri, ci sa le si putem consuma si, in aceasta perspectiva, este de subliniat ca Romania nu a fost foarte eficienta in a absorbi fondurile comunitare pe care le-a avut la dispozitie pana acum in cadrul programelor PHARE sau SAPARD. Aceasta capacitate trebuie intarita”, a adaugat seful Executivului.
Tariceanu a declarat ca in urma convorbirilor avute cu liderii europeni s-a desprins concluzia ca Romania este perceputa in mod pozitiv, ca o tara ce face progrese importante si rapide pe calea aderarii la UE.
“Am fi avantajati
de o rediscutare
a alocarilor bugetare ale UE”
Romania ar fi avantajata de o rediscutare a modului in care se aloca bugetul Uniunii Europene, a declarat vineri noaptea la Bru-xelles, la finalul lucrarilor Con-siliului European, premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Rediscutarea alocarilor bugetare este sustinuta de Marea Britanie, care considera ca Europa trebuie sa investeasca mai mult in cercetare, dezvoltare si inovatie, pentru a face fata competitivitatii in plan economic, in fata SUA, Chinei, Japoniei sau Indiei.
In momentul de fata, Romania are trasate alocari clare, stipulate in Tratatul de aderare, si nu are motive de ingrijorare pentru perioada 2007-2009.
Chiar daca cei 25 nu au ajuns la un consens in privinta bugetului Uniunii pentru perioada 2007-2013, premierul roman a spus ca subiectul ramane in dezbatere iar momentul impasului poate fi depasit. “Nu este prima data cand se intampla asa ceva”, a spus Tariceanu, precizand ca dezbaterile sunt mult mai complicate, intrucat sunt in joc si interesele nationale ale statelor membre.
Mihai-Razvan Ungureanu: “Nu avem de-a face
cu un esec”
Participarea Romaniei si a Bulgariei pentru prima data in calitate de observatori la lucrarile Consiliului European de la Bru-xelles a fost umbrita de disputele intre statele membre pe marginea Tratatului constitutional si a perspectivelor financiare pentru perioada 2007-2013.Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat vineri noaptea, la finalul summit-ului, ca si-ar fi dorit ca momentul sa fie unul festiv, dar ca a apreciat extrem de mult si discutiile animate pe marginea celor doua proiecte majore ale Uniunii. Faptul ca nu s-a putut ajunge la un acord in perspectiva financiara este determinat in unele tari de rezultatele referendumului asupra Tratatului constitutional. Mai mult, premierul roman sustine ca a plecat in vizita la Berlin de la inceputul lunii cu o anumita ingrijorare, asteptandu-se “sa auda cele mai cumplite lucruri”, inclusiv ca Germania “sa se puna de-a curmezisul aderari Romaniei”.
De aceea, a explicat primul-ministru, pozitiile extrem de rigide reflectau, de fapt, atmosfera politica din tara respectiva. Calin Popescu-Tariceanu a aratat, insa, ca acest caz nu este unic, ca astfel de disensiuni apar, dar ca important este faptul ca toate statele membre sustin constructia europeana.
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, la randul sau, ca nu avem de a face cu un esec, atata vreme cat mesajul principal al summit-ului este ca procesul de ratificare in parlamentele statelor membre a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei trebuie sa continue.
(623 afișări)
| |
|