Luni, 20 Iunie 2005 - 08:39 AM Aleg.RO: PD incruciseaza sabiile cu PC si UDMR

Publicat de: Iulian Badea

cronicaromana Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a cerut, sambata, liderilor Partidului Conservator si ai UDMR “sa stabileasca definitiv alternativa pe care si-o doresc, la Putere sau in Opo-zi-tie”.“Oricum, zilele celor doi la conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului sunt numarate”, a adaugat transant Boc. Supararea lui Boc a fost generata de faptul ca deputatii PC si cei ai UDMR au votat saptamana trecuta in cadrul comisiei de regulament alaturi de PSD, impotriva revocarii din functie pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare a presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase.
Potrivit democratilor, exista un calendar concret pentru reprezentantii coalitiei din Comisia de regulament, menit sa conduca la schimbarea rapida a presedintelui acestui for legislativ.
Comisia de regulament ar fi trebuit sa intocmeasca un proiect de Hotarare, care sa fie prezentat Biroului Permanent si apoi plenului si care sa vizeze umplerea vidului legislativ creat prin stabilirea neconstitutionalitatii articolului 25 al regulamentului Camerei.
In opinia liderului grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu in cazul in care va exista cooperare din partea partenerilor Aliantei D.A. PNL-PD, respectiv din partea Partidului Conservator si a UDMR, se va putea ajunge la schimbarea presedintelui Camerei Deputatilor.
Democratii si liberalii sustin formula schimbarii presedintilor Camerelor legislative la propunerea majoritatii senatorilor si deputatilor. Propunerea parlamentarilor Aliantei D.A. ar fi trebuit sa fie inclusa intr-un proiect de Hotarare care sa ajunga de urgenta pe ordinea de zi a Camerei, separat de ansamblul pro-punerilor de modificare a regulamentului, pentru care Comisia de specialitate are termen de predare a raportului la 1 septembrie.
Interesant este faptul ca in cadrul Comisiei de regulament, propunerea ADA nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi dezbatuta. Din cei sapte membri ai Comisiei, in favoarea propunerii de modificare rapida a articolului 25 au votat doar trei deputati (de la PD, PNL si PRM). Reamintim ca reprezentantii Curtii Constitutionale a hotarat ca acea parte a articolului 25 al regulamentului Camerei Deputatilor care se referea la posibilitatea revocarii mandatului oricarui membru al Biroului Permanent la cererea unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare este neconstitutionala, ramanand in vigoare numai varianta revocarii la cererea grupului politic care a facut propunerea initiala. “Oricum, zilele celor doi la conducerea Camerei Deputatilor si a Senatului sunt numarate”, aprecia zilele trecute Boc, parere impartasita si de liderii liberali, convinsi ca este inadmisibil ca un partid aflat in Opozitie, precum PSD, sa fie practic la guvernare prin doi dintre reprezentantii sai, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, presedintele Camerei Deputatilor, respectiv al Senatului.
Dan Voiculescu: “Daca Nastase si Vacaroiu vor fi schimbati, vor fi schimbati fara acordul nostru”
Partidul Conservator nu sustine schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a precizat liderul acestei formatiuni, Dan Voiculescu. “Daca vor fi schimbati, vor fi schimbati fara acordul nostru. Nu putem avea un regulament al Camerei Deputatilor sau al Senatului conjunctural, in functie de cum sunt interesele unora sau altora. El trebuie sa fie stabil”, a declarat recent, la Ipotesti, pre-sedintele PC, Dan Voiculescu. El a mai spus ca PC nu sustine nici modificarea Legii administratiei publice locale. Dan Voiculescu a precizat ca, daca majoritatea de doua treimi prevazuta acum de lege va fi inlocuita cu una simpla, o data la cateva luni vor fi schimbati presedintii consiliilor judetene, in functie de cum migreaza consilierii de la un partid la altul. Liderul PC a spus ca prin aceasta atitudine va deranja partenerii de guvernare, dar ca nu il sperie nici un fel de amenintari.
“Nu inteleg autoritatea
cu care Emil Boc emite judecati pentru partenerii de coalitie”
“Sunt total surprins de recentele declaratii de la Arad ale lui Emil Boc. In pofida repetatelor noastre apeluri pentru respectarea protocolului coalitiei, care prevede discutarea tuturor problemelor in cadrul CNC, liderul interimar al PD se lanseaza periodic in diverse afirmatii la adresa partenerilor de coalitie.
Nu inteleg autoritatea cu care presedintele interimar al PD, Emil Boc stabileste termene si emite judecati pentru alti parteneri de coalitie.
In plan european, am depus deja cererea oficiala de primire in cadrul grupului PPE-DE din Parlamentul European”, a adaugat ieri intr-un comunicat de presa, liderul PC.
Mai mult, Voiculescu i-a reamitit lui Boc faptul ca partidul pe care il conduce si-a asumat obligatia ca in urmatorii patru ani sa sustina programul de guvernare al cabinetului Tariceanu, si nu Partidul Democrat.
“Din acest punct de vedere, nu exista nici o initiativa a Guvernului pe care sa nu o fi sustinut in plenul Parlamentului. Aceasta pentru ca am considerat si consideram ca stabilitatea actualului Executiv este fundamentala pentru integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europeana”, a mai spus Voiculescu, care a mai spus ca nici PC nu i s-au pus in discutie in sedintele Consiliului de Cordonare al Coalitiei initiative importante precum legea votului uninominal, “dar nu am fixat termene si nici nu am cerut explicatii”.
Marko Bela: “UDMR
are alte prioritati”
Voturile Uniunii Democrate Maghiare din Romania in problema schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului nu sunt o moneda de schimb pentru sustinerea proiectului legii minoritatilor nationale sau a construirii autostrazii Transilvania, a declarat sambata, la Targu Mures, presedintele UDMR, Marko Bela.”De obicei, noi nu umblam cu monede de schimb. Nu negociem astfel in coalitie. In orice coalitie au loc negocieri, discutii, intelegeri. De data aceasta, pur si simplu noi am spus ca avem alte prioritati”, a afirmat liderul UDMR, care a precizat ca schimbarea presedintilor celor doua Camere poate fi amanata pentru la toamna. “Problema modifi-carii regulamentului, o eventuala schimbare a presedintilor Camerelor putem sa o discutam la toamna. Pana atunci avem motiunea de cenzura pentru saptamana viitoare, dupa aceea trebuie sa rezolvam problema consiliului de conducere al televiziunii si al radioului, si cu aceste masuri si deziderate am si finalizat sesiunea de primavara a Parlamentului”, a conchis Marko Bela.
PRM vrea sa-l schimbe pe Nastase,
nu si pe Vacaroiu
Formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor este dispusa sa ofere o mana de ajutor Aliantei D.A. privind debarcarea lui Nastase din fruntea Camerei Deputatilor, insa refuza sa ia in calcul schimbarea lui Vacaroiu de la sefia Senatului.Potrivit unor surse din PRM, Adrian Nastase ar fi fost inlaturat inca de acum o saptamana din functia pe care o detine in Parlament, daca liderii Aliantei D.A. nu ar fi conditionat acest gest de cel al debarcarii si al lui Vacaroiu.”Nu am nimic cu Vacaroiu, nu am ce sa-i reprosez, chiar daca m-a mai contrat, dar conduce lucrarile foarte bine”, a precizat mai marele peremist, convins in acelasi timp ca “Adrian Nastase dezonoreaza functia de presedinte al Camerei”.


(687 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Iulian Badea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

PD incruciseaza sabiile cu PC si UDMR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6981348991394 seconds.