Vineri, 08 Ianuarie 2016 - 06:17 AM ARTE: Theodor Aman si Stefan Luchian, printre cei mai cautati pictori, in 2015/ de Patricia Marinescu

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Patricia Marinescu 07 .01.2016

Theodor Aman si Stefan Luchian se numara printre cei mai cautati pictori, in 2015, lucrari ale acestora reprezentand recorduri de licitatie pentru casele bucurestene Artmark si AraArt, dupa ce au fost adjudecate cu o suma totala de peste 200.000 de euro.

?La o prima analiza neaprofundata, putem spune ca anul 2015 s-a incheiat cu rezultate previzibile, iar in conditiile economice si socio-politice date, consideram ca rezultate au fost mai mult decat decente?, au declarat reprezentantii casei de licitatii Artmark.

Pentru Artmark, lucrarea de arta care s-a adjudecat la pretul cel mai mare anul acesta a fost ?Natura statica cu capsuni? (foto), de Theodor Aman, astfel, artistul urcand pe locul al noualea in topul 10 al celor mai bine vandute opere in licitatie din Romania.

?In 2015 au fost si cateva surprize placute, cum ar fi recordul Theodor Aman  pentru opera ?Natura statica cu capsuni?, adjudecat pentru 160.000 de euro, Ion Tuculescu a obtinut cel mai bun rezultat din ultimii doi ani pentru ?Metamorfoza?, adjudecat pentru 65.000 de euro, recordul Ion Grigorescu de 15.000 de euro pentru mastile cuplului Ceausescu din ?Dialog post-mortem cu Ceausescu?, realizat in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007?, au mai spus reprezentantii Artmark.

Un alt record, de aceasta data din domeniul filatelic, a fost adjudecarea unui timbru Cap de bour 27 parale din prima emisie, pentru suma de 26.000 de euro. Acesta a devenit astfel cel mai valoros timbru vandut vreodata in Romania in cadrul unei licitatii.

In ceea ce priveste accesoriile, un inel din aur alb, decorat cu diamante albe si galbene, a stabilit un record. Bijuteria a fost adjudecata, in cadrul unei licitatii Artmark, pentru 14.000 de euro, insa aceasta avea o estimare consemnata in certificatul AIG Gem Laboratory, datat 2013, de 113.600 de dolari.

Pe de alta parte, AraArt a organizat, in 2015, cinci licitatii, marcand simbolic cei cinci ani de activitate pe piata de arta din Romania.

?Printre cei mai cautati pictori romani de catre colectionarii de arta care au  achizitionat lucrari din galerie sau au adjudecat lucrari in cadrul licitatiilor AraArt ii mentionam, in ordinea numarului de lucrari vandute anul acesta, pe Nicolae Tonitza, Constantin Piliuta, Stefan Luchian, Nicolae Vermont, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu si Octav Bancila?, a declarat profesorul Ariadna Zeck, istoric de arta si expert evaluator al galeriei de arta si casei de licitatie AraArt.

Potrivit expertului, lucrarea licitata pentru suma cea mai mare, in 2015, a fost ?Garoafe albe si rosii?, semnata de Stefan Luchian, adjudecata pentru suma de 26.000 de euro.

Foarte apreciate au fost anul acesta si lucrarile ?Flori in ulcica albastra?, de Nicolae Tonitza, si ?Tiganca cu trandafir la ureche?, de Theodor Aman, fiecare dintre acestea fiind adjudecata pentru suma de 15.000 de euro.


(6200 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Theodor Aman si Stefan Luchian, printre cei mai cautati pictori, in 2015/ de Patricia Marinescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59541511535645 seconds.