Joi, 07 Ianuarie 2016 - 06:12 AM Aleg.RO: Initiativa parlamentara pentru salvarea familiei Bodnariu din Norvegia

Publicat de: ---

romanialibera

O delegaţie parlamentară formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de romani din afara graniţelor ţării intenționează să facă o vizită in Norvegia in perioada 18 – 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, a precizat vicepreşedintele Comisei, deputatul PNL Mircea Dolha, citat de Mediafax .

"Vom discuta foarte clar, inclusiv ancheta care s-a făcut, am inţeles că s-a făcut o anchetă socială cu privire la această familie şi la copii. Vrem că aflăm mult mai multe necunoscute pentru că, din păcate, incă nu ştim niciunii adevărul pană nu ajungem acolo. (…) Am solicitat să ne pună la dispoziţie ancheta socială care s-a făcut, pentru că in baza anchetei au fost luaţi acei copii", a precizat, miercuri, Mircea Dolha.

Dolha a precizat că membrii comisiei incearcă să stabilească intalniri cu omologii acestora din Parlamentul norvegian, cu membri ai Guvernului şi cu reprezentanţi ai Protecţiei Copilului din Norvegia (Barnevernet), insă membrii Comisiei incă aşteaptă confirmarea intalnirilor.

"Incă nu este sută la sută (plecarea in Norvegia – n.r.) pană nu avem confirmarea de la Ambasada (Romaniei in Norvegia – n.r.) şi de la Parlamentul din Norvegia, dar undeva in perioada 18 – 22 ianuarie, pe parcursul a două – trei zile. (…) Ambasada Romaniei a transmis toate cererile noastre către omologii noştri din Parlamentul Norvegiei, precum şi la Ministerul Protecţiei Sociale şi Familiei şi Guvernului norvegian", a mai spus Dolha.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, referitor la cazul familiei Bodnariu, că se află in atenţia Ministerului şi a Ambasadei Romaniei la Oslo şi că au fost deja intreprinse demersuri politico-diplomatice. Potrivit MAE, misiunea diplomatică romană la Oslo se află in contact permanent cu familia, căreia i-a pus la dispoziţie o listă a coordonatelor de contact ale mai multor avocaţi şi traducători, şi a inscris in registrele de stare civilă romaneşti certificatele de naştere ale celor cinci copii care au şi cetăţenie norvegiană.

MAE a mai anunţat că, la nivel bilateral, nu există instrumente juridice care să permită cooperarea judiciară pe marginea unui astfel de caz. De asemenea, din punct de vedere juridic nu sunt indeplinite premisele pentru a-i incadra pe cei cinci copii in categoria minorilor neinsoţiţi, pentru a solicita repatrierea lor in aceste condiţii. Familia beneficiază in prezent de asistenţa unui avocat din oficiu, care ii reprezintă direct in faţa instanţelor judecătoreşti locale şi a autorităţilor norvegiene competente in materie de protecţie a copilului.

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de indoctrinarea religioasă a copiilor.

Cei cinci copii au fost plasaţi in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Singurul RCA in 12 rate comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(249 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Initiativa parlamentara pentru salvarea familiei Bodnariu din Norvegia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54377317428589 seconds.