Luni, 20 Iunie 2005 - 08:37 AM Aleg.RO: Focuri de avertisment in coalitie

Publicat de: Laura Ciobanu, Flori

Cotidianul PD va cere oficial PC si UDMR sa precizeze daca sint la putere sau in opozitie. Cei doi aliati refuza sa sprijine schimbarea lui Nastase si Vacaroiu din fruntea Parlamentului. In replica, PD i-a acuzat ca incalca protocolul coalitiei. Este tot mai greu de crezut ca in luna iulie puterea va reusi sa schimbe presedintii celor doua Camere sau macar pe cei ai consiliilor judetene conduse de PSD. Presedintele PC, Dan Voiculescu, a comunicat aliatilor ca, daca vor sa schimbe presedintele Camerei, o vor face fara voia sau sprijinul partidului sau. Cit despre schimbarea presedintilor de consilii judetene, Voiculescu spune ca, daca majoritatea de doua treimi prevazuta acum de lege va fi inlocuita cu una simpla, „odata la citeva luni vor fi schimbati presedintii consiliilor judetene si va creste cota consilierilor pe piata, pentru ca practic ai avea nevoie de unul singur care sa schimbe tabara“. Presedintele PC si-a mai acuzat colegii de coalitie ca il santajeaza cu ideea anticipatelor. „Acest bau-bau al alegerilor anticipate nu ne sperie. Sau ca ne vor da ministrii afara din guvern. Nu ne este pe plac si inseamna o lipsa de responsabilitate din partea celor care fac asemenea amenintari voalate“, a spus acesta. Pe un ton mai putin agresiv, presedintele UDMR, Marko Bela, a comunicat acelasi lucru. „Avem motiunea de cenzura, dupa aceea trebuie sa rezolvam problema consiliului de conducere al televiziunii si al radioului, ceea ce se va rezolva probabil nu saptamina viitoare, ci cealalta, si cu aceste masuri si cu aceste deziderate am si finalizat sesiunea de primavara a Parlamentului“, a declarat liderul Uniunii, spunind ca despre schimbarea presedintilor celor doua Camere ar putea discuta abia la toamna.
PD va cere clarificari oficiale

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a replicat tocmai de la Arad, cerind liderilor Partidului Conservator si ai UDMR „sa stabileasca definitiv alternativa pe care si-o doresc, la putere sau in opozitie. Boc a anuntat ca, dupa consacrarea sa ca presedinte la Conventia Extraordinara a PD din 25 iunie, va solicita oficial celor doua partide din coalitia guvernamentala sa-si clarifice pozitia politica.
PC il acuza pe Boc ca incalca protocolul coalitiei

Replica pe care Voiculescu personal a dat-o solicitarii lui Boc nu este de natura sa detensioneze relatiile din cadrul coalitiei. Presedintele PC l-a acuzat pe colegul sau de guvernare ca incalca protocolul coalitiei criticindu-si public aliatii. Totodata, Voiculescu i-a reamintit lui Boc ca el unul nu este obligat sa sustina proiectele PD. „In pofida repetatelor noastre apeluri pentru respectarea protocolului coalitiei, care prevede discutarea tuturor problemelor in cadrul CNC, liderul interimar al PD se lanseaza periodic in diverse afirmatii la adresa partenerilor de coalitie“, se plinge presedintele PC. „Ce-ar mai trebui sa stie domnul Boc este ca noi ne-am angajat ca vom sustine in urmatorii patru ani intreg programul de guvernare al cabinetului Tariceanu si nu Partidul Democrat“, subliniaza Voiculescu, care, pe fundalul neintelegerilor sale cu presedintele Traian Basescu, a inceput sa joace, de ceva vreme, cartea liberala. Cit despre faptul ca PD isi vede astfel compromis „calendarul preluarii puterii in teritoriu“, cum l-a numit Boc, Voiculescu nu se sinchiseste.

„Nici noua nu ni s-au pus in discutie initiative importante, precum legea votului uninominal, pentru care am strins si 200.000 de semnaturi ale cetatenilor din intreaga tara, dar nu am fixat termene si nici nu am cerut explicatii“, scrie presedintele PC, recomandindu-i in final liderului democrat sa-si expuna pe viitor nemultumirile in cadrul CNC. „E o problema existenta pe ordinea de zi a coalitiei, dar nu poate fi rezolvata cu ultimatumuri si chestii de genul acesta“, a replicat si vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely.

Totusi, preluarea puterii nu este numai o prioritate a PD, ci si a PNL. „Dupa parerea mea, urmatorul test pentru Alianta, daca avem singe in noi de oameni la putere, este sa avem puterea pina la capat. Asta inseamna viabilitatea coalitiei“, a declarat ieri vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur.


(537 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu, Flori


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Focuri de avertisment in coalitie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57058811187744 seconds.