Joi, 07 Ianuarie 2016 - 06:12 AM Aleg.RO: Guvernanta corporativa din lege nu se potriveste cu cea din targ

Publicat de: ---

Bursa      *  Guvernul va introduce management privat la alte zece companii de stat
       Pe hartie, cel putin zece companii de stat vor avea management corporatist, dupa cum a anuntat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, in ciuda faptului ca statul nu sta prea bine la implementarea OUG 109/2011, privind guvernanta corporativa .
     Companiile unde s-a tinut, cat de cat, cont de ordonanta sunt in special cele listate la Bursa de Valori Bucuresti.
     Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), care are in portofoliu participatii la companii de stat, s-a declarat foarte dezamagit de lipsa de actiune a Guvernului, in legatura cu implementarea OUG 109/2011 (privind guvernanta corporativa), intr-un interviu acordat ziarului "BURSA", in august. "A fost facuta doar la nivelul Ministerului Economiei", ne-a spus domnia sa atunci.
     Potrivit unui raport al FP din 2014, numai trei companii din portofoliul fondului aveau management profesionist.
     Dan Suciu a anuntat ieri ca Guvernul va imbunatati procesul de selectie a managementului privat, precizand ca autoritatile vor introduce o "scrisoare de asteptari", care va cuprinde rezultatele cerute managementului dupa 4 ani.
     Amendamentele au fost adoptate de Guvern, prin Memorandum, in sedinta de miercuri si, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, vor contribi la cresterea transparentei activitatii intreprinderilor de stat si la cooptarea administratorilor profesionisti in structurile de conducere ale acestora.
     In prezent, din 180 de intreprinderi publice care intra sub incidenta regulilor guvernantei corporative, doar 35 se supun acestora, potrivit Mediafax.
     Modificarile sustinute de Guvern vizeaza, in principal, introducerea scrisorii de asteptari ca instrument informal de lucru in cadrul procesului de selectie a administratorilor si directorilor, prin care autoritatea publica tutelara stabileste performantele asteptate de la organele de administrare si conducere ale intreprinderii publice, pe o perioada de cel putin 4 ani.
     Totodata, se introduce declaratia de intentie, document informal de lucru, intocmit pe baza elementelor din scrisoarea de asteptari si a informatiilor publice legate de activitatea intreprinderii publice, prin care candidatii pentru postul de director, selectati si inscrisi in lista scurta, isi prezinta viziunea/programul asupra dezvoltarii intreprinderii publice. Declaratia de intentie este parte componenta a evaluarii finale a candidatilor din lista scurta pentru clasificare si numire.
     De asemenea, se doreste unificarea planului de management cu planul de administrare si elaborarea unui singur plan de administrare de catre directori impreuna cu administratorii, eliminarea reglementarii privind posibilitatea de respingere a planului de administrare de catre autoritatea publica tutelara si introducerea conceptului de negociere, introducerea obligativitatii selectiei administratorilor de catre un expert independent in resurse umane, la regii autonome care au peste 500 de angajati, reducerea numarului de mandate pentru administratori de la 5 la maximum 3.
     La stabilirea remuneratiei pentru administratori si directori vor fi avute in vedere obiectivele si indicatorii de performanta stabiliti conform scrisorii de asteptari.
     Auditorii statutari sunt numiti inainte de incheierea exercitiului financiar de catre adunarea generala a actionarilor sau C.A., dupa caz, pentru o perioada de minimum 3 ani, iar informatiile si datele, rapoartele care trebuie sa fie facute publice, se vor publica pentru actionari sau pentru public pe pagina de internet a intreprinderii publice, prin grija presedintelui consiliului de administratie sau de supraveghere.
     Guvernul vrea sa redimensioneze regimul sanctionator prin introducerea de sanctiuni pentru nerespectarea termenelor procedurii de selectie si pentru elaborarea planului de administrare, precum si introducerea de sanctiuni pentru autoritatea publica tutelara care tergiverseaza declansarea procedurii, precum si sa consolideze rolul Ministerului Finantelor Publice de institutie de monitorizare a implementarii OUG 109/2011 si a performantei managementului intreprinderilor publice, precum si functia de reglementare in vederea aplicarii unitare de catre autoritatile publice tutelare, prin elaborarea de ghiduri si norme.
     Amendamentele vor fi facute la proiectul de lege privind aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, proiect aflat in dezbaterea Camere Deputatilor, in calitate de camera decizionala. In acest sens, ele vor fi transmise Comisiei de politica economica, reforma si privatizare si Comisiei juridice de disciplina si imunitati ale Camerei Deputatilor.
     La redactarea acestor amendamente au fost avute in vedere propunerile si observatiile comunicate, in urma dezbaterii publice, de catre Fondul Proprietatea, Consiliul Investitorilor Straini, Centrul Roman al Energiei, Societatea Academica din Romania, S.N. Nuclearelectrica S.A., Camera de Comert Americana din Romania si Asociatia Romana pentru Buna Guvernare.
     De asemenea, au fost avute in vedere si propunerile comune transmise Guvernului de catre Banca Mondiala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
     De altfel, anul trecut au aparut informatii privind implicarea institutiilor internationale in implementarea guvernantei corporative.
     Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finantelor Publice, a declarat ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) nu se va implica in selectarea managementului privat pentru companiile noastre de stat, intrucat ar putea avea unele interese.   


(208 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Guvernanta corporativa din lege nu se potriveste cu cea din targ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6236469745636 seconds.